Menu
Ajax jaagt op evenaring clubrecord

Ajax jaagt op evenaring clubrecord

Ajax kan zich met een overwinning op Celta de Vigo plaatsen voor de knock-out-fase van de UEFA Europa League. In dat geval wordt een clubrecord geëvenaard. Eenmaal eerder, in het najaar van 1995, hadden de Ajacieden in een Europees clubtoernooi tien punten na vier duels.

Overigens was Ajax dat bewuste seizoen wel op het hoogste Europese podium actief: de Champions League. Voor het tweede jaar op rij werd de finale van het miljoenenbal gehaald, waarin de titelhouder uiteindelijk na strafschoppen verloor van Juventus.

In het verleden wisten twee Nederlandse clubs zich al na vier speelronden in de groepsfase van de Europa League verzekerd van de volgende ronde. Dat waren PSV en FC Twente, beide in het seizoen 2011-2012.

Zwakke start
Ajax werd vorig seizoen nog in de poulefase uitgeschakeld. Dat was vooral het gevolg van een zwakke start. Destijds hadden de Ajacieden na vier duels pas drie punten. In het seizoen 2009-2010, toen een poule met Anderlecht, Dinamo Zagreb en FC Timisoara werd overleefd, was de buit na vier wedstrijden bijna het drievoudige: acht punten.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst