Menu
Ajax jaagt op nieuwe thuiszege

Ajax jaagt op nieuwe thuiszege

Ajax kan zich dit weekend in de topper tegen PSV revancheren voor de 1-3-nederlaag van vorig seizoen. En dat terwijl het team van Frank de Boer juist had afgerekend met het thuiscomplex tegen de Eindhovenaren. Iets waar vooral tussen 2004 en 2008 sprake van was toen driemaal werd verloren en een keer de punten werden gedeeld. Op 16 november 2008 kwamen er dan ook veel emoties los toen eindelijk de ban werd gebroken en de thuisploeg met 4-1 zegevierde.

Het was sowieso een bijzondere middag in de ArenA, want voor de topper tegen PSV werd middels een minuut stilte afscheid genomen van Sjaak Wolfs: de mateloos populaire oud-materiaalman van Ajax die twee dagen daarvoor was overleden. De supporters op de tribunes toverden spandoeken tevoorschijn om hun liefde te tonen aan de man die Ajax 28 jaar lang trouw bleef. Ook de spelers leken een stapje extra te willen zetten voor de Amsterdammer, die gespecialiseerd was in het prepareren van het schoeisel van de Ajacieden maar tegelijkertijd fungeerde als vertrouwensman voor veel spelers.

Furieuze start
Ajax ging in elk geval furieus van start, hetgeen na een klein halfuur resulteerde in de openingstreffer van Luis Suarez. De Uruguayaan, die inmiddels furore maakt bij FC Barcelona, maakte daarmee het eerste thuisdoelpunt tegen de Eindhovenaren sinds 2004. Iets tegen de verhouding in bracht Ibrahim Afellay tien minuten na rust de bezoekers op gelijke hoogte. Vanaf dat moment leek de schrik weer enigszins in de benen te slaan van de Ajacieden. Toenmalig trainer Marco van Basten had echter met zijn recordaankoop Miralem Sulejmani nog een troef achter de hand. De Serviër, inmiddels spelend voor het Zwitserse Young Boys, loste na een uur Dennis Rommedahl af. Amper een kwartier later stond de linkspoot op de goede plek toen doelman Andreas Isaksson een schot van uitblinker Urby Emanuelson niet onder controle kreeg. Een paar minuten later werkte Erik Pieters een inzet van Suarez achter zijn eigen keeper en leek de topper beslist: 3-1. Leonardo, een andere invaller, verzorgde echter het slotakkoord. Iets wat op de tribunes met dolle vreugde werd ontvangen.


Invaller Miralem Sulejmani zet Ajax in 2008 op een 2-1-voorsprong tegen PSV.
Invaller Miralem Sulejmani zet Ajax in 2008 op een 2-1-voorsprong tegen PSV.

Thuiscomplex
Met de 4-1-zege op PSV maakte Ajax definitief korte metten met het thuiscomplex, want ook in de jaren daarna trokken de Amsterdammers meestal aan het langste eind. Een jaargang later bijvoorbeeld toen Ajax opnieuw met 4-1 won. Onder aanvoering van een opnieuw uitblinkende Emanuelson werden de Brabanders vanaf het eerste fluitsignaal bij de nek gegrepen. Iet wat niet geheel zonder risico was, aangezien Toby Alderweireld en Demy de Zeeuw al in de eerste zes minuten met een gele kaart in het boekje van scheidsrechter Kevin Blom verdwenen. Uiteindelijk leverde het Ajax na een klein halfuur iets op toen Siem de Jong in de rebound raakschoot na een inzet van Suarez. Op slag van rust explodeerde de ArenA nadat Emanuelson de bal vanaf de zestienmeter met zijn mindere rechterbeen in de kruising joeg. In het tweede bedrijf brachten Marko Pantelic en Suarez PSV de nekslag toe. Al benutte Balázs Dzsudzsák tussen beide treffers in nog een strafschop voor de bezoekers.

In het seizoen 2010/2011 eindigde Ajax – PSV in een 0-0-gelijkspel. Maar in de drie daaropvolgende jaargangen pakte Ajax weer de volle buit door met respectievelijk 2-0, 3-1 en 1-0 (foto boven) te zegevieren. Totdat er vorig jaar plots weer een kink in de kabel kwam en PSV er met een 1-3-zege vandoor ging. Iets waarnaar het niet bepaald uitzag, want Ajax was in het eerste uur de bovenliggende partij. Uitgerekend Anwar El Ghazi bekroonde zijn eerste officiële basisplaats in Ajax 1 met de openingstreffer. ‘Na rust hadden we heel snel 2-0 of zelfs 3-0 moeten maken. We hadden PSV voor mijn gevoel toen bij de strot. Maar we verzuimden toe te slaan. Daarbij was het waken voor de omschakeling’, zei Ajax-trainer Frank de Boer na afloop. De Noord-Hollander hekelde dan ook de wijze waarop de Eindhovense treffers van Memphis Depay, Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon tot stand kwamen. ‘De 1-1 viel bijvoorbeeld heel naïef. Na een ingooi lag de bal een paar tellen later in ons doel. Het was van onze kant echt heel naïef. Dat is iets dat we echt moeten verbeteren.’

Vijf punten verschil
Ruim een jaar later wordt juist de defensie van Ajax geroemd vanwege de twee tegentreffers die tot nu toe werden geïncasseerd. Daarnaast scoorde de ploeg van De Boer al achttien keer en werden in zeven competitieduels al negentien punten vergaard. PSV heeft vijf punten minder en kan zondag dus op grote achterstand worden gezet.
Ajax - PSV begint zondag om 14.30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst