Menu
Ajax jaagt op zege in Alkmaar

Ajax jaagt op zege in Alkmaar

Ajax snakt naar een overwinning op Alkmaarse bodem. In het restant van de competitie, waarin elk duel een finale is, moet dit weekeinde AZ worden geklopt. En dat was de laatste jaren geen vanzelfsprekendheid. De laatste winst bij AZ dateert uit oktober 2009. Toen won Ajax met 2-4 dankzij goals van Emanuelson, Suarez (2x) en Van der Wiel. Aan Alkmaarse zijde scoorden El Hamdaoui en Pellè.

In 2010 verloor Ajax met 2-0 in Alkmaar en vorig seizoen eindigde de wedstrijd in een 1-1-gelijkspel. Kolbeinn Sigthórsson moest dat duel geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Maar nu is hij terug én heeft hij sinds zeven maanden zijn eerste competitiegoal weer gemaakt. Dat brengt zijn aantal op twee. De eerste goal was toevalligerwijze in het thuisduel met AZ op 12 augustus. In de bekerontmoeting waarin Ajax onlangs met 0-3 ten onder ging, had de spits geen basisplaats. Bovendien is de IJslander sinds zijn vertrek bij AZ niet meer in actie gekomen in Alkmaar, dus hij zal bijzonder gedreven zijn.

AZ heeft het dit seizoen bijzonder zwaar. De club won namelijk op eigen veld slechts drie keer en ook afgelopen zondag was ADO Den Haag een punt rijker toen hun bus de A9 weer opdraaide. De laatste keer dat de Alkmaarders drie punten pakten op eigen bodem was op 19 januari, toen Vitesse met 4-1 naar huis werd gespeeld. De andere twee thuisoverwinningen kwamen aan het begin van het seizoen tot stand tegen Heracles en Roda JC.

Vermeer en Van Rhijn moeten zondag Altidore van scoren zien te houden. Vermeer en Van Rhijn moeten zondag Altidore van scoren zien te houden.

De ploeg van Gertjan Verbeek staat, mede door die magere resultaten in eigen huis, momenteel op een veertiende plaats met 26 punten. Dat is een compleet ander verhaal als vorig seizoen. Toen was AZ na 25 duels lijstaanvoerder. De kampioen van 2009 moet vechten voor de punten en die instelling zag Verbeek tegen ADO Den Haag terug. De trainer was na die wedstrijd positief gestemd over het vervolg van de competitie: ,,Als we de laatste acht wedstrijden zo blijven spelen als vandaag (tegen ADO, red.), heb ik er alle vertrouwen in dat we uit de gevarenzone komen. Daarvoor moeten we dus wedstrijden gaan winnen; te beginnen tegen Ajax. Want waarom zou dat niet weer lukken?”

Misschien lukt dat niet, omdat Ajax de laatste weken een prima reeks in uitwedstrijden heeft opgebouwd. Drie zeges, zeven goals en geen tegendoelpunten zijn keurige cijfers. FC Twente, RKC Waalwijk en VVV-Venlo waren de laatste drie opponenten van de Amsterdammers op vreemde bodem.

En ook aan de hand van de 34 eerdere ontmoetingen met AZ, blijft Ajax aan de goede kant van de streep. Exact de helft van de confrontaties leverde winst op voor de Amsterdammers, terwijl AZ slechts zeven zeges op het conto kon bijschrijven.

De wedstrijd begint zondag om 14:30 uur in Alkmaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst