Menu

Ajax - Juventus 250ste Europese duel Ajax

Het duel Ajax - Juventus van dinsdag 23 november 2004 gaat de geschiedenisboeken in als de 250ste Europese wedstrijd van Ajax. De UEFA heeft berekend dat Ajax inmiddels al 141 keer in de Champions League/Europa Cup I actief was, 28 keer in de Europa Cup II, zeventig keer in de UEFA Cup en 10 keer in de Jaarbeursstedenbeker.

Juventus trapt dinsdagavond voor de 339ste keer af voor een Europese wedstrijd. De 'Oude Dame' van Turijn was in die duels al negen keer de opponent van Ajax. Het eerste treffen tussen beide ploegen was in de finale van het seizoen 1972-1973. Ajax won het duel met 1-0 dankzij een rappe treffer van Johnny Rep in de vierde minuut. Twee jaar later verdelen Juventus en Ajax de zeges. In Amsterdam wint Ajax met 1-0 en in Turijn zijn de Italianen met 1-0 te sterk. Weer drie jaar later wordt het zowel in Nederland als in Italiƫ gelijk, tweemaal 1-1.

Die uitslag komt ook in het seizoen 1995-1996 op het scorebord. Het is wederom een finale die Ajax en Juventus samen uitvechten. Deze keer in het Olympisch Stadion van Rome. Ajax staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de eindstrijd, maar verliest het duel in de penaltyserie met 4-2.

Een seizoen later is Ajax kansloos tegen Juventus. In eigen huis wordt het 1-2 terwijl in Turijn grote cijfers in de statistieken worden bijgeschreven, 1-4.

Ook dit jaar slaagde Ajax er nog niet in van Juve te winnen. In een mooi duel waarin Ajax goed voetbalde, ging de nieuwe club van oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic met de winst strijken, 0-1.

De negen duels tegen Juventus maken een belangrijk deel uit van de 249 Europese wedstrijden, die in 1957 een begin kregen. In dat jaar speelde Ajax voor het eerst op Europees niveau. Ajax won de eerste ronde van SC Wismut door daar met 1-3 te winnen en thuis met 1-0 de Oost-Duitsers te verslaan. Het team strandde echter in de tweede ronde al tegen Vasas Budapest. Thuis werd het 2-2, uit 4-0 voor de Hongaren.

Triomfen kwamen een paar jaar later. In de gouden jaren 1971, 1972 en 1973 veroverde de club driemaal op rij de Europa Cup voor landskampioenen. Respectievelijk Panathinakos (2-0) ,Inter Milan (2-0) en Juventus (1-0) werden het slachtoffer van de Europese zegereeks van de Amsterdammers. Een decennium eerder, in 1962, veroverde de club de Intertoto Cup.

Bij de 249 Europese duels staan ook de thrillers die leidden naar winst van de Europa Cup II in 1987 (tegen Lokomotiv Leipzig, 1-0 Marco van Basten) en de UEFA Cup in 1992 (tegen Torino, 2-2 uit en 0-0 thuis).

Maar voor de meeste huidige supporters zullen de duels in de Champions League van 1994-1995 tot de verbeelding spreken. Ook toen wachtte een Italiaanse club aan het einde van de rit. En dankzij een jonge spits, volgens intimi destijds nog niet helemaal klaar voor het grote werk, won Ajax van AC Milan. Patrick Kluivert schoot Ajax naar het laatste grote Europese succes.

En morgen wacht Juventus. Winst zou een mooie opsteker zijn voor de ploeg die het nationaal weer redelijk op de been heeft en die de domper tegen Maccabi Tel-Aviv. Wat zou er mooier zijn dan winst in de 250ste wedstrijd? Deze week waarschijnlijk niets.