Menu
Ajax kan afrekenen met verleden

Ajax kan afrekenen met verleden

Twee keer eerder troffen Ajax en AZ elkaar in de bekerfinale. De Amsterdammers moesten de nationale beker in zowel 1978 (0-1) als 1981 (3-1) aan het toenmalige AZ ’67 laten. De komende bekerfinale biedt bekerhouder Ajax dé kans om af te rekenen met het verleden.

Ajacied Søren Lerby maakt het de verdediging van AZ '67 lastig in de bekerfinale van 1981. In het Olympisch Stadion ging de beker op 28 mei 1981 naar de Alkmaarders: 3-1. Ajacied Søren Lerby maakt het de verdediging van AZ '67 lastig in de bekerfinale van 1981. In het Olympisch Stadion ging de beker op 28 mei 1981 naar de Alkmaarders: 3-1.

Ajax verloor beide finales in het ‘eigen’ Olympisch Stadion. Het psychologische thuisvoordeel in de oude vertrouwde betonbak die het Olympisch Stadion toen nog was (voor de renovatie in de jaren negentig), hielp de Amsterdammers dus bitter weinig. In de laatste bekerfinale tussen beide ploegen trof Ajax de landskampioen. Alkmaar Zaanstreek 1967 was dat historische seizoen oppermachtig in de Nederlandse eredivisie. Het verschil tussen de nummer één en twee (Ajax) bedroeg dat voetbaljaar liefst twaalf punten. Anno 1981 leverde een overwinning nog twee punten op. De titel uit het seizoen 1980-1981 is tot nu toe het enige landskampioenschap dat AZ mocht vieren.

In de op 28 mei 1981 gespeelde eindstrijd was het krachtsverschil op het veld ook groot. AZ ’67 nam de leiding met een treffer van Pier Tol. Ajacied Gerald Vanenburg bracht zijn ploeg weer naast de Alkmaarders. Ronald Spelbos (toen AZ, later Ajax) en Kristen Nygaard bezorgden AZ met hun treffers definitief de nationale beker. De tweede in de geschiedenis van de Noord-Hollandse club. In de prijzenkast van Ajax prijkten toen al acht KNVB Bekers. In latere jaren waren de Amsterdammers nog eens acht keer succesvol in het bekertoernooi.
Drie seizoenen voor de verloren finale in 1981 ging Ajax in de finale ook al onderuit tegen AZ. Het verschil tussen beide kemphanen was op 5 mei 1978 een stuk kleiner: 1-0. Henk van Rijnsoever bezorgde AZ met zijn treffer de op dat moment enige hoofdprijs in de Alkmaarse clubgeschiedenis.

Spectaculair moment uit de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en AZ '67 op 5 mei 1978. Tscheu-la Ling neemt het Alkmaarse doel onder vuur met een kopbal. De actie bracht niet het gewenste resultaat; Ajax verloor deze finale met klein verschil (0-1). Spectaculair moment uit de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en AZ '67 op 5 mei 1978. Tscheu-la Ling neemt het Alkmaarse doel onder vuur met een kopbal. De actie bracht niet het gewenste resultaat; Ajax verloor deze finale met klein verschil (0-1).

Inclusief de twee bekerfinales troffen Ajax en AZ elkaar in totaal vier keer eerder in het nationale bekertoernooi. De eerste ontmoeting werd gespeeld op 12 april 1970 en was direct een bijzondere, zo werd later duidelijk. In de derde ronde van het toernooi werd de ploeg van trainer Rinus Michels namelijk met 2-1 geklopt. Het bekertoernooi leek daarmee voorbij. Omdat de KNVB bij de loting met een oneven aantal kwartfinalisten zat, lootte men een uitgeschakelde club terug in het toernooi. Ajax greep zijn tweede kans en plaatste zich via stadgenoot DWS (1-2) en FC Twente (0-4) alsnog voor de finale. AZ ’67 was onderweg gesneuveld. In het stadion van eerstedivisionist Den Bosch, De Vliert, wonnen de Ajacieden met 2-0 van PSV.

Martin van Geel was in 1981 als Ajacied al van de partij in de bekerfinale tegen AZ '67. Zijn wedstrijdshirt uit die finale is een van de pronkstukken in de werkkamer van de technisch directeur in de Amsterdam ArenA. Martin van Geel was in 1981 als Ajacied al van de partij in de bekerfinale tegen AZ '67. Zijn wedstrijdshirt uit die finale is een van de pronkstukken in de werkkamer van de technisch directeur in de Amsterdam ArenA.

De bekerzege in 1970, het jaar waarin ook de landstitel werd veroverd, bleek het startsein voor een heuse hattrick in het bekertoernooi. In 1970, 1971 en 1972 mochten de Amsterdammers zich bekerkampioen noemen. Ajax heeft dat kunstje tot nu toe niet meer kunnen evenaren. Met de bekerzege waarmee Ajax het voorbij seizoen besloot (2-1 tegen PSV) heeft de club in elk geval wel een goede start gemaakt om die prestatie te evenaren.
Op 13 maart 1974 verliep Ajax - AZ’67 geheel volgens plan en (beker)reglement. De 2-1 overwinning, waarvoor wel een verlenging nodig was, bezorgde Ajax een plekje in de halve finale. In die halve eindstrijd, dat jaar curieus genoeg gespeeld in de Kuip, nam PSV wraak voor de vier jaar eerder verloren eindstrijd. De Eindhovenaren waren toen met 2-1 te sterk.