Menu
Ajax kan niet stunten tegen PSG

Ajax kan niet stunten tegen PSG

Ajax speelde dinsdag tegen Paris Saint-Germain lang naar zijn mogelijkheden in Parc de Princes. Tot een stunt kwam het niet. Met de 3-1-nederlaag blijft de strijd om een UEFA Europa League-ticket spannend tot het laatste moment. De afsluitende speelronde in de CL zal uitwijzen of Ajax Europees overwintert.

Met de thuisnederlaag tegen FC Barcelona verloor Ajax in de voorbije speelronde het perspectief op overwintering in de UEFA Champions League. De focus kwam daarmee direct te liggen op een doorstart in de UEFA Europa League. De allesbeslissende ontmoeting met Apoel, op 10 december, wierp zijn schaduw daarom al over het Parc des Princes. Verwonderlijk was dat niet.
Frank de Boer liet ’10 december’ ook al voorzichtig, maar glashelder, doorklinken in zijn basisopstelling. De Ajax-trainer spaarde zijn – normaal gesproken – basiskrachten Niklas Moisander en Anwar El Ghazi. De verdediger en aanvaller staan in CL-verband ‘op scherp’. Een gele kaart betekende een schorsing voor de kraker met Apoel in de Amsterdam ArenA. Met de vervanger voor de geschorste Joël Veltman meegerekend, kregen in verdedigend opzicht Stefano Denswil en Mike van der Hoorn een kans als basisklant.

Offensief was Ricardo Kishna een nieuwkomer als startende Ajacied. De linkeraanvaller zag zijn fraaie invalbeurt tegen sc Heerenveen, met treffer en assist, bekroond door De Boer. De uitwedstrijd tegen PSG bood zijn spelers hoe dan ook een uitgelezen kans kostbare ervaringen op het allerhoogste voetbalniveau op te doen. Een evenaring, laat staan verbetering van het resultaat uit de thuisontmoeting (1-1) zou bovendien een karrenvracht extra zelfvertrouwen opleveren.

Ricardo Kishna speelde een goede wedstrijd in het Parc des Princes. Ricardo Kishna speelde een goede wedstrijd in het Parc des Princes.

De Boers tegenstrever Laurent Blanc kende zo ook zijn personele problemen. Al viel de absentie van Thiago Motta en Thiago Silva in een selectie vol wereldsterren relatief simpel op te vangen.
Hetzelfde gold voor de absente Marco Verratti en Yohan Cabaye. Ook voor deze absenten had Blanc een internationaal gelouterde vervanger beschikbaar. De voormalige wereldkampioen liet ook zijn oud-Ajacieden Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel starten. Het CL-duel bood daarmee, net als eerder in de ArenA (1-1), een nieuw weerzien met de drie goede oude bekenden.
PSG mag met Barça uitmaken wie de groep afsluit als poulewinnaar. Ook dat was vooraf al bepaald. De Franse landskampioen ging de voorlaatse speelronde in als koploper van Groep F. Het verschil met Barcelona (dat dezelfde avond Apoel met 4-0 versloeg) bedroeg een punt in Frans voordeel.

,,We gaan vol voor plek drie’’, liet De Boer het een avond eerder al ferm klinken in het Prinsenpark. De Ajacieden volgden de woorden van hun trainer en deden wat mogelijk was in Parc des Princes. Voor de rust leverde dat maar weinig Amsterdamse kansen op. Ajax had weliswaar meer balbezit, de Parijzenaars zorgden voor serieus gevaar. Het vroege uitvallen van Nicolai Boilesen was een forse domper. Niet in de laatste plaats voor de Deen zelf. De Ajax-captain moest zich al na tien minuten spelen laten wisselen na een harde charge van oud-Ajacied Gregory van der Wiel. Boilesen kampt met bandenletsen aan zijn rechterknie, zo luidde de eerste prognose. Nick Viergever verving de onfortuinlijke Deen. Middenvelder Klaassen vervolgde het topduel als aanvoerder.

Jasper Cillessen voorkwam halverwege de eerste helft een achterstand. De keeper weerhield Ezequiel Lavezzi van scoren. Negen minuten later moest Ajax alsnog een doelpunt slikken. Slordig balverlies werd keihard afgestraft; Lavezzi en Edinson Cavani verschenen voor Cillessen, waarna laatstgenoemde simpel kon intikken: 1-0. Het leek een breekpunt in de wedstrijd, maar Ajax kwam weer terug in de wedstrijd. Vooral na rust brak er een sterke fase aan van de kampioen van Nederland. Spits Arek Milik miste kort na rust het geluk om de bal nét goed genoeg mee te krijgen om gevaar te stichten. Ajax beloonde zichzelf een kwartier later. Uit de voorzet van Ricardo Kishna kopte Klaassen vliegend raak: 1-1. Het leek zowaar het begin van een sensatie. Helemaal toen Ricardo van Rhijn kort daarop van afstand over schoot.

Ajax werd al snel hardhandig uit de droom geholpen. Wie anders dan Zlatan Ibrahimovic liet zijn spierbundels rollen en voeten spreken. De Zweedse oud-Ajacied profiteerde met zijn rake uithaal optimaal van de ruimte die de Ajax-defensie hem bood: 2-1. Vijf minuten later zorgde Cavani voor de genadeklap. Balverlies van invaller Niki Zimling werd afgestraft door de Uruguayaanse vedette.

Zo bleef de stand in poule F ongewijzigd. Ajax en Apoel strijden in de laatste speelronde van de poulefase om het Europa League-ticket. Koploper PSG en naaste belager Barcelona verdelen de topposities. En zo bleven alle perspectieven en onderlinge krachtsverhoudingen woensdag kristalhelder in Parc des Princes.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basiself met Mike van der Hoorn en Ricardo Kishna voor Niklas Moisander en Anwar El Ghazi. De basiself met Mike van der Hoorn en Ricardo Kishna voor Niklas Moisander en Anwar El Ghazi.
Gregory van der Wiel gaat veel te hard in op Nicolai Boilesen en trapt zo zijn voormalig ploeggenoot uit de wedstrijd. Eerste prognose: bandenletsel rechterknie. Gregory van der Wiel gaat veel te hard in op Nicolai Boilesen en trapt zo zijn voormalig ploeggenoot uit de wedstrijd. Eerste prognose: bandenletsel rechterknie.
Al na 10 minuten kon Boilesen zijn aanvoerdersband weer inleveren. Al na 10 minuten kon Boilesen zijn aanvoerdersband weer inleveren.
Ricardo Kishna startte in de basis en was volgens Frank de Boer één van de betere spelers aan de kant van Ajax. Ricardo Kishna startte in de basis en was volgens Frank de Boer één van de betere spelers aan de kant van Ajax.
Frank de Boer geeft Davy Klaassen aanwijzingen. Frank de Boer geeft Davy Klaassen aanwijzingen.
De schitterende 1-1 van Davy Klaassen. De schitterende 1-1 van Davy Klaassen.
Klaassen viert zijn treffer. Klaassen viert zijn treffer.
Ajax proeft na de 1-1 dat er meer in zit, maar toch slaat PSG niet veel later terug. Ajax proeft na de 1-1 dat er meer in zit, maar toch slaat PSG niet veel later terug.
Lucas Andersen maakt het zijn tegenstanders lastig. Lucas Andersen maakt het zijn tegenstanders lastig.