Menu
'Ajax kan oud worden in de Amsterdam ArenA'

'Ajax kan oud worden in de Amsterdam ArenA'

,,Ik ben ongelooflijk trots.” Arie van Os, de toenmalig penningmeester, was in 1996 één van de drijvende krachten achter de komst van de Amsterdam ArenA. ,,Dat het zo'n fantastisch goed stadion is geworden, waarvan niet alleen voetbal onderdeel is maar ook talrijke evenementen, is geweldig.”

,,De cirkel is rond”, grijnst Edwin van der Sar een uur voor Ajax - Roda JC in de Koninklijke Loge. De Ajax-directeur heeft even daarvoor samen met Henk Markerink en Van Os de eerste exemplaren van het boek over 20 jaar Ajax en de Amsterdam ArenA mogen ontvangen. Aanleiding voor het uitbrengen van het schitterende boekwerk is het 20-jarig jubileum dat de Amsterdam ArenA daags na Ajax' eerste thuiswedstrijd van het seizoen viert.

Even daarvoor heeft Jaap Visser van Kick Uitgevers - samen met Ajax Media de makers van het boek - een kort openingspraatje gehouden. Hij deelt hier en daar een steekje onder water uit, maar heeft vooral lovende woorden over voor het stadion van Ajax. ,,De ArenA was in 1996 zijn tijd ver vooruit, is meegegroeid en door innovatie ook weer toekomstbestendig gemaakt.”

Twee echte Ajacieden: Arie van Os en Edwin van der Sar
Twee echte Ajacieden: Arie van Os en Edwin van der Sar

Volgens Visser is de Amsterdam ArenA zelfs 'de ideale voetbaltempel' als de open hoeken van het stadion worden gedicht. Stadiondirecteur Markerink kan een glimlach niet onderdrukken en belooft Vissers verzoek in te gaan willigen.

Het was typerend voor de relaxte sfeer waarmee de boekpresentatie gepaard ging. Diverse promimenten kwamen een kijkje nemen en bladerden aandachtig en enthousiast door het boek dat een prachtig inkijkje in de gezamenlijke geschiedenis van Ajax en de Amsterdam ArenA geeft. Veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten zijn op schitterende wijze vastgelegd en beschreven.

De ArenA is een multifunctioneel stadion, maar wordt door de buitenwacht vooral gelieerd aan Ajax. ,,We zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden", vindt stadiondirecteur Markerink. ,,Ik zeg altijd: dit is het stadion van Ajax, waar je ook heel goed andere dingen kunt doen. De kern van onze business is Ajax. Dat moet dan ook allemaal kloppen. De rest is belangrijke bijvangst.”

Een proost tussen Henk Markerink, Arie van Os en Edwin van der Sar
Een proost tussen Henk Markerink, Arie van Os en Edwin van der Sar

Volgens Markerink heeft innovatie altijd een belangrijke rol gespeeld. ,,Mensen met een vooruitziende blik hebben het stadion er doorheen geloodst, met beperkte middelen in moeilijke tijden. Wat dat betreft zijn we toen met een 0-3-achterstand begonnen. Veel dingen waren nog niet klaar. Het is lastig om dan tijdens een wedstrijd op gelijke hoogte komen. We zijn stap voor stap doorgegaan en hebben steeds een oplossing gevonden. De grachten zijn dichtgelegd en de aankleding van het stadion is enorm verbeterd. Inmiddels staan we op voorsprong, maar de wedstrijd is nooit gespeeld. We zijn altijd op zoek naar verbeterslagen. Nog altijd komt de hele wereld hier kijken. Ze zien het als een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Dat houdt ons scherp.”

Twintig jaar hebben Ajax en de ArenA het samen uitgezongen. Volgens Van Os is het einde nog lang niet in zicht. ,,Deze ArenA met plaats voor 53.000 toeschouwers is ideaal voor Ajax. Met alle renovaties en investeringen moet Ajax hier tot in lengte van dagen kunnen blijven voetballen. Aan de grasmat is veel werk verricht en die wordt ook steeds beter. We kunnen hier oud worden."

Het boek over 20 jaar ArenA is online verkrijgbaar via Kick Uitgevers en overige bekende verkoopkanalen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst