Menu
Ajax kan Roda jubileumnederlaag geven

Ajax kan Roda jubileumnederlaag geven

Mocht Ajax erin slagen zondag met een driepunter het Parkstad Limburg Stadion te verlaten, dan wordt Roda JC op een jubileumnederlaag getrakteerd. De Limburgers krijgen dan de vijfhonderdste Eredivisie-nederlaag voor de kiezen.

Roda deed met twee 1-0-zeges in vijf dagen tijd, tegen Excelsior en FC Utrecht, goede zaken en kan voor het eerst sinds december 2011 drie opeenvolgende competitiezeges boeken. De kans dat de Limburgers in die opzet gaan slagen, lijkt op voorhand klein. Roda JC is al dertien wedstrijden op rij (uit en thuis) zonder overwinning tegen Ajax.

Beste gemiddelde
Daarnaast presteren de Ajacieden uitstekend op vreemde bodem. Tien uitduels leverden 23 punten op, het beste gemiddelde van alle clubs uit de Eredivisie. Roda won bovendien geen van zijn laatste zes thuisduels tegen Ajax.

Roda JC en Ajax treffen elkaar voor de 42e keer in competitieverband in Kerkrade. De Ajacieden kwamen zeventien keer als winnaar uit de strijd. Zestien edities eindigden onbeslist en acht keer stapte Roda juichend van het veld.

Saillant detail: vijf van de laatste zes overwinningen van Ajax bij Roda eindigden in 1-2, waaronder de meest recente ontmoeting in december 2013. Debutant Jairo Riedewald was met twee goals in de slotfase toen de grote man.  

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst