Menu

Ajax kan terugkeren in topdrie

Ajax kan dit weekeinde terugkeren in de topdrie van de Nederlandse Eredivisie. Daarbij is wel hulp nodig van sc Heerenveen. Want als de Friese formatie Feyenoord punten afhandig weet te maken en Ajax wint van RBC, dan is de Amsterdamse equipe 'gewoon' weer derde.

Met de aanstaande tegenstander RBC gaat het dit seizoen niet zo lekker. Hoofdoorzaak is het absurd grote aantal blessures, waarmee het elftal al het hele seizoen kampt. Trainer Jan van Dijk moest niet drie of vier spelers langere tijd missen, maar zelfs acht tot negen. Gevolg was dat er slechts twee overwinningen door de Roosendaalse club werden behaald dit seizoen.

Van Vitesse werd met 4-1 gewonnen en na zeven achtereenvolgende nederlagen werd De Graafschap met 3-0 verslagen. Een week later was de euforie echter alweer voorbij. Trainer Jan van Dijk: ,,Tegen Willem II (3-0 verlies, red.) waren we zestig minuten beter, aan die wedstrijd hield ik een goed gevoel over. De week daarop versloegen we De Graafschap met 3-0 en tankten we weer wat vertrouwen. Dat gevoel hoopten we tegen ADO Den Haag door te zetten, maar we kwamen al snel met tien man te staan. In de situatie waar we nu zitten, komt alles tegelijk. Er ontstaat een portie irritatie en frustratie en dan loopt zelfs een speler als Pius (Ikedia, red.) tegen rood op. We moeten het met elkaar oplossen. Niet door alleen maar te praten, maar door het af te wisselen. Maar de laatste tijd voel ik me wel meer psycholoog dan trainer."

De psycholoog in de trainer zal dan zeker de cijfers van vorig seizoen aan zijn spelersgroep laten zien. RBC kwam in de Amsterdam ArenA tot een voor hun zeer acceptabel resultaat. Er werd met 1-1 gelijkgespeeld en het punt was bovendien zeer verdiend. Eigenlijk kregen de gasten zelfs te weinig met het ene puntje. Al in de derde minuut schoot Eric Hellemons zijn equipe naar een verrassende 0-1 voorsprong. Toen er exact een halfuur was gevoetbald, capituleerde Maikel Aerts - hij hoopt na een blessureperiode tegen Ajax weer te kunnen spelen - bij een kopbal van Rafael van der Vaart. Bij die 1-1 bleef het ook. Trainer Ronald Koeman sprak na afloop dat Ajax niet eens kon spreken van twee verloren punten, maar van een gewonnen punt.

Het was voor het eerst vorig seizoen dat de Amsterdammers in eigen huis competitiepunten lieten liggen. Deze voetbaljaargang is dat anders. Utrecht, sc Heerenveen en Feyenoord werden respectievelijk al een, drie en een punten rijker in de hoofdstedelijke voetbaltempel. Aan de andere kant heeft RBC Roosendaal in uitwedstrijden nog helemaal niets weten af te snoepen van de opponent. In de zes duels op vreemde bodem die de ploeg van Jan van Dijk speelde, werd met twee keer met 5-1 (ADO Den Haag en FC Utrecht) en 3-0 (NEC en Willem II) verloren, een keer met 2-0 (RKC) en bij Den Bosch werd nog het beste resultaat geboekt met de 2-1 nederlaag.

RBC mist zondag zeker de geschorste Pius Ikedia. De Nigeriaan is bovendien geblesseerd en zal voor de winterstop niet meer in actie kunnen komen. Ook de andere oud-Ajacieden Danny Hesp en Melvin Fleur zullen naar alle waarschijnlijk verstek moeten laten gaan.

Alle wedstrijden tussen AJAX en RBC in de Amsterdam ArenA:

22-09-00 Eredivisie 2-0 Adriaanse, Co
12-12-01 Amstel Cup1/8 F 4-3 Koeman, Ronald
05-04-03 Eredivisie 4-1 Koeman, Ronald
18-04-04 Eredivisie 1-1 Koeman, Ronald