Menu
Ajax kan zich richten op kampioensduel

Ajax kan zich richten op kampioensduel

Koploper Ajax toonde twee gezichten in de uitwedstrijd tegen NAC. Op Bredase voetbalgrond werd een povere eerste helft gevolgd door een heel wat flitsendere tweede. De 0-2-overwinning bracht het 32e landskampioenschap binnen bereik van de Ajacieden. Zondag wacht met Ajax – Willem II de kampioenswedstrijd.

Pal voor de aftrap van het treffen met NAC zag Ajax titelconcurrent PSV glansrijk winnen van FC Groningen (5-2). De Amsterdamse voorsprong op de Eindhovenaren was daarmee bij de aftrap van NAC - Ajax virtueel verkleind tot een punt. Een Ajax-overwinning zou de marge weer ‘gewoon’ vergroten tot vier punten. Net als de marge is op naaste belager Feyenoord. De Rotterdammers komen zondag in actie. Het vooruitzicht - bij een zege in Breda - op een kampioenswedstrijd tegen Willem II gold lang als enige verwarmende gedachte in het waterkoude Rat Verlegh Stadion. Een zege op NAC zou de Ajacieden immuun maken voor de prestaties van de Feyenoord en PSV.

Tegen NAC deed Frank de Boer een beroep op Ruben Ligeon. De rechtsback was de vervanger van de geschorste Ricardo van Rhijn. Ligeon kwam dit seizoen alleen in de bekerwedstrijd tegen ONS Sneek in actie. Van Rhijn bekeek het optreden van zijn teamgenoten overigens vanuit het uitverkochte bezoekersvak. ,,We hebben met ons centrum Toby Alderweireld en Niklas Moisander dit seizoen niks verloren’’, verklaarde de Ajax-trainer naderhand zijn keuze om Ligeon in te passen en zijn vaste verdedigingshart (dus) te handhaven. Alderweireld kan ook goed uit de voeten als rechtsback, maar die keuze werd niet gemaakt.

Ryan Babel werd tot verrassing van velen last-minute alsnog in gepast in de basisploeg. Christian Poulsen leek, ook volgens de officieel uitgedeelde opstellingen, te starten als controleur op het middenveld. De Deen bewandelde de omgekeerde weg als rechtsbuiten Babel en begon als bankzitter. Lasse Schöne werd daardoor de centrale middenvelder waarmee Ajax begon.


Ryan Babel is met Ajax nog drie punten van het kampioenschap verwijderd. Ryan Babel is met Ajax nog drie punten van het kampioenschap verwijderd.

De herinnering aan de probleemloze 5-0-overwinning op NAC van eerder dit seizoen bracht verwachting onder de Ajax-fans. Ook het gegeven dat Ajax sinds 2003 ongeslagen is bij NAC was vertrouwenwekkend. De 31-voudig landskampioen moest in Breda een goede stap kunnen zetten richting een nieuwe landstitel. Desondanks had de koploper het de eerste helft lastig met de opponent die het in de ArenA nog met vijf treffers slachtofferde. Rick ten Voorde had de thuisploeg zelfs al in de beginfase aan een voorsprong moeten helpen. De aanvaller schoot van dichtbij en via een Ajax-been over. Uit de volgende corner kopte Eric Botteghin de bal op de lat. Ajax kwam de fase, die qua dreiging code rood meekreeg, zonder kleerscheuren door. De gasten kwamen er zelf slechts moeizaam uit. NAC hield regelmatig tien Bredanaars achter de bal en sloot daarmee de route richting Jelle ten Rouwelaar praktisch af. De doelman van de thuisformatie hoefde zich de eerste 45 minuten nauwelijks in te spannen. Eigenlijk nam alleen linkerspits Viktor Fischer - na een halfuur voetballen - Ten Rouwelaar onder vuur. Het schot van de Deen verdween recht in de handschoenen van de goalie. Overige (afstands)schoten zeilden vaak hoog over of eindigden ruim naast.

Vrijwel direct na rust was alles al snel compleet anders. Was sprake van een mysterieuze kracht in de sport, of miste de (ongetwijfeld) donderende speech van De Boer in de rust zijn uitwerking niet? Na een inleidende beschieting van Fischer, schoot Kolbeinn Sigthórsson twee minuten na pauze en vanuit lastige positie glaszuiver raak: 0-1. Ajax bemachtigde ook een snelle tweede treffer en verruilde met de voorsprong de schopstoel voor een uiterst comfortabele fauteuil. Siem de Jong zag zijn kopbal uit een corner van Christian Eriksen via Tim Gilissen in het Bredase doel eindigen: 0-2.

De laatste, echt lastige horde was daarmee definitief genomen door Ajax. Bij NAC vloeiden de krachten zichtbaar weg. De gepassioneerde strijdwijze voor rust eiste zijn tol. De Jong kwam met zijn schot op de paal nog het dichtste bij een derde Ajax-treffer. Met de invallers Danny Hoesen (voor Babel) en de jarige Isaac Cuenca (Sigthórsson) bleven de bezoekers speuren naar extra treffers. Collega-invaller Poulsen fungeerde in de slotminuten als extra slot op de Amsterdamse deur. Ondanks de vermelding op het scorebord (0-3 stond korte tijd aangegeven) kwam het niet tot een derde Ajax-goal. Na enkele angstige momenten voor rust, bleef Ajax uiteindelijk schadevrij. De ploeg van Frank de Boer bleef zelfs glansrijk overeind.

,,Ik heb vandaag genoten. Denk dat we ook mentaal een belangrijke stap hebben gezet’’, vervolgde De Boer. ,,De wijze waarop we dit professioneel hebben uitgespeeld moet ons vertrouwen geven. De Jong, Schöne en Eriksen waren bijvoorbeeld altijd aanspeelbaar. Er werden goed keuzes gemaakt en het positiespel was vaak fantastisch. Ik moet daarom iedereen een compliment geven.’’
Ajax toonde in de twee speelhelften in Breda twee opvallend verschillende gezichten. Het zal de Ajacieden worst zijn; de voorlaatste uitwedstrijd werd alsnog eenvoudig in winst omgezet. Het recept voor de komende week is dan ook duidelijk. In alle rust en met vertrouwen kan de selectie van De Boer toeleven naar de kampioenswedstrijd in de uitverkochte ArenA tegen Willem II. Tegen de nummer laatst moet regerend kampioen Ajax het 32e landskampioenschap in de clubhistorie veiligstellen.

,,Dit mag je natuurlijk nooit meer uit handen geven’’, besloot Frank de Boer, met een verwijzing naar de glorende kampioenswedstrijd. Tegen Willem II moet de titel worden binnengehaald. ,,Het is zondag de nummer 1 tegen de nummer 18. Toch zullen we ook dan onze meters weer moeten maken.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van NAC – Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Kolbeinn Sigthórsson, Ruben Ligeon en Isaac Cuenca.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Kenneth Vermeer keerde na twee wedstrijden schorsing weer terug onder de lat. Kenneth Vermeer keerde na twee wedstrijden schorsing weer terug onder de lat.
Daley Blind is NAC-speler Hooi de baas. Daley Blind is NAC-speler Hooi de baas.
Ruben Ligeon verving de geschorste Ricardo van Rhijn. Ruben Ligeon verving de geschorste Ricardo van Rhijn.
Niklas Moisander houdt zijn tegenstander van zich af. Niklas Moisander houdt zijn tegenstander van zich af.
Drukte in het strafschopgebied van NAC. Drukte in het strafschopgebied van NAC.
Frank de Boer kan volgende week zijn derde titel op rij met Ajax officieel veiligstellen. Frank de Boer kan volgende week zijn derde titel op rij met Ajax officieel veiligstellen.
Siem de Jong probeert de bal onder controle te krijgen. Siem de Jong probeert de bal onder controle te krijgen.
Christian Eriksen op weg naar het doel van NAC. Christian Eriksen op weg naar het doel van NAC.
De 0-1 van Kolbeinn Sigthórsson in de maak. De 0-1 van Kolbeinn Sigthórsson in de maak.
Vreugde na de 0-1. Vreugde na de 0-1.
Even later viel de 0-2: een eigen doelpunt van NAC-speler Gilissen. Even later viel de 0-2: een eigen doelpunt van NAC-speler Gilissen.
De tweede treffer wordt uitgebreid gevierd. De tweede treffer wordt uitgebreid gevierd.
Aanvoerder Siem de Jong moet nog even op zijn 50ste officiële goal voor Ajax wachten. Wellicht volgende week in de kampioenswedstrijd? Aanvoerder Siem de Jong moet nog even op zijn 50ste officiële goal voor Ajax wachten. Wellicht volgende week in de kampioenswedstrijd?
Invaller Danny Hoesen omspeelt Botteghin. Invaller Danny Hoesen omspeelt Botteghin.
Isaac Cuenca vierde zaterdag zijn 22ste verjaardag. Isaac Cuenca vierde zaterdag zijn 22ste verjaardag.
Vreugde bij Frank de Boer en zijn collega's van de technische staf. Vreugde bij Frank de Boer en zijn collega's van de technische staf.
De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. De geschorste Ricardo van Rhijn bekeek het duel vanuit het uitvak. De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. De geschorste Ricardo van Rhijn bekeek het duel vanuit het uitvak.
Het aftellen na de 32ste landstitel kan beginnen. Het aftellen na de 32ste landstitel kan beginnen.
Frank de Boer: 'Dit mag je natuurlijk nooit meer uit handen geven' Frank de Boer: 'Dit mag je natuurlijk nooit meer uit handen geven'