Menu
‘Ajax kan zich richten op play-offs’

‘Ajax kan zich richten op play-offs’

Ajax lijkt zijn kansen op de landstitel definitief te hebben verspeeld. Bij FC Twente kregen de Amsterdammers de rekening voor een (te) slap optreden: 2-1. ,,We kunnen ons opmaken voor de play-offs’’, treurde Adrie Koster na afloop.

Het verschil met koploper PSV is sinds dit weekend weer opgelopen tot zeven punten. De Eindhovense concurrent mag zich na de zege op FC Groningen de winnaar van het weekeinde noemen. Slechts vier dagen na de onbeslist gebleven topper PSV - Ajax (0-0) sloegen de Brabanders alsnog een gouden slag in hun kampioensrace.

,,Dit was een cruciale wedstrijd om druk op PSV te houden'', vertelde Koster kort na de nederlaag. ,,Vooraf wisten we wat we moesten doen. We hadden er ook een goed gevoel bij, dat het ons zou lukken om de competitie spannend te houden. Toch kwam het er in de eerste helft niet uit, keken we soms zelfs apathisch toe. Een aantal spelers zat ook niet goed in de wedstrijd. Onverklaarbaar.''

Vooral voor rust dwong de thuisploeg het meeste af. Twente speelde vrijuit en wist vooral de Amsterdamse aanvallers aan banden te leggen. Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez bleven een helft lang vrijwel onzichtbaar. Het ‘duel in het duel’ tussen Eredivisietopscorer Klaas Jan Huntelaar en zijn naaste belager van FC Twente, Blaise N’Kufo, bleef daardoor onopgemerkt. Zowel de Ajacied als de genaturaliseerde Zwitser scoorde niet. Huntelaar behoudt zijn eerste plek op de nationale topscorerslijst.

Een Twentenaar was curieus genoeg verantwoordelijk voor de treffer die Ajax aan een 0-1-voorsprong hielp. Franco Teixeira Douglas, tot dat moment succesvol bewaker van Huntelaar, kopte een diepe bal van John Heitinga in eigen doel. Het ongelukkige moment had geen invloed in het Twentse vertrouwen op een goed resultaat.

Met Leonardo voor de (tactisch) gewisselde Edgar Davids in de gelederen, leken de gasten iets van hun schroom af te werpen. De Braziliaan hielp zijn ploeg aan de broodnodige inspiratie en frivoliteit. Opvallend genoeg maakten de Tukkers gelijk op het moment dat ‘Leo’ geblesseerd op de Twente-helft lag. FC Twente speelde doodleuk door en kwam via Luke Wilkshire aan de gelijkmaker: 1-1.

In de blessuretijd sloeg het noodlot alsnog toe voor de Amsterdammers. Linksbuiten Eljero Elia wist doelman Dennis Gentenaar te verslaan. Koster maakte zich na afloop boos over een moment, luttele minuten eerder, voor het doel van Sander Boschker. De keepende oud-Ajacied werkte Luis Suarez grof tegen het gras. Scheidsrechter Jack van Hulten woof de actie luchthartig weg. Ajax werd een zuivere strafschop onthouden.

,,Het was voor mij een duidelijke penalty, op een cruciaal moment’’, klaagde Koster, zonder daarbij het juiste perspectief te verliezen. ,,Natuurlijk speelde we niet groots en hebben we te weinig laten zien. Maar de scheidsrechter had ons op dat moment gewoon een penalty moeten geven.’’

De coach besloot de treurige voetbalmiddag met een treurig stemmende samenvatting. ,,De kans op het kampioenschap is verkeken. Na vandaag zit de titel er niet meer in. Wat dat betreft zijn we niet geslaagd in onze missie. Die missie was: kampioen worden. Dat is teleurstellend. Ook voor mijzelf natuurlijk.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van FC Twente - Ajax en de reacties na afloop. Klik hier om alvast naar de website van Ajax TV te gaan >>