Menu
Ajax kan zich weinig meer permitteren

Ajax kan zich weinig meer permitteren

Vanwege de kerstdagen keek Adrie Koster maandag alvast vooruit naar het duel met FC Twente. Donderdag treffen beide ploegen elkaar in de ArenA. Voor de Ajax-trainer bleek een korte terugblik op het teleurstellende verlies van zondag onvermijdelijk.

De Ajacieden liepen vandaag de teleurstelling uit de benen. Donderdag wacht de Amsterdammers alweer een nieuwe krachtmeting, thuis tegen FC Twente. De Ajacieden liepen vandaag de teleurstelling uit de benen. Donderdag wacht de Amsterdammers alweer een nieuwe krachtmeting, thuis tegen FC Twente.

De Ajacieden hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Zoveel is wel duidelijk na de misstap tegen Excelsior. Koster loopt lang genoeg mee om te beseffen dat de kampioenskandidaat in het competitievervolg weinig steken meer mag laten vallen. ,,We hebben onszelf onder druk gezet’’, schetste Koster het effect van de laatste nederlaag.

Edgar Manucharyan was maandag weer eens te bewonderen op het trainingsveld. Edgar Manucharyan was maandag weer eens te bewonderen op het trainingsveld.

,,Als we mee willen blijven doen om de titel dan mogen we geen punten meer verliezen. Donderdag kunnen we tegen FC Twente weer vol aan de bak. En dat zullen we ook doen. Ik verwacht een totaal andere wedstrijd, donderdag. Ook omdat FC Twente een voetballende ploeg is.’’

Koster kan in de laatste thuiswedstrijd van 2007 geen beroep doen op Hedwiges Maduro. De middenvelder is geschorst en pas weer inzetbaar in de laatste uitwedstrijd van dit jaar, tegen VVV-Venlo. George Ogararu miste het treffen met Excelsior wegens ziekte. De Roemeen trainde vandaag weer met de groep mee en kan donderdag worden ingezet.

Ook Edgar Davids en Leonardo deden mee in de groepstraining. Toch komt voor beide Ajacieden Ajax - FC Twente te vroeg. De rentree van Davids volgt waarschijnlijk begin januari, tijdens het toernooi in Dubai. Mitchell Donald, Michael Krohn-Dehli en Jurgen Colin zijn vraagtekens voor donderdag. Colin speelde zondag een helft mee, maar liep daarin slijmbeursklachten op. Thomas Vermaelen, Gregory van der Wiel, Laurent Delorge en Vurnon Anita verblijven voorlopig nog in de ziekenboeg.

Vito Wormgoor (links) zat tegen Excelsior bij de selectie. De Jong Ajacied kwam niet in actie. Vito Wormgoor (links) zat tegen Excelsior bij de selectie. De Jong Ajacied kwam niet in actie.

,,We hebben de wedstrijd tegen Excelsior op twee momenten verloren’’, zei Koster in zijn terugblik. ,,Die momenten waren het eerste en het tweede doelpunt. We waren niet alert genoeg en reageerden niet attent. Bij het eerste doelpunt stonden we positioneel gewoon niet goed opgesteld. We lieten ons verrassen en hebben drie punten weggegooid. Dat had niet mogen gebeuren.’’

Koster wees op het hoge percentage balbezit dat zijn ploeg in Rotterdam had. Op het door de weersomstandigheden bijna niet bespeelbare veld, hadden de Ajacieden 75 procent van de speeltijd balbezit. ,,We hadden wat dat betreft op zo’n veld niet beter kunnen voetballen’’, verwees hij naar het vele balbezit. Teleurstellend genoeg bleef het gewenste resultaat uit. Koster, relativerend: ,,We hebben een slag verloren, maar de wereld is nog niet vergaan.’’

Bekijk binnenkort ook de persconferentie van Adrie Koster op Ajax TV.

Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen trainden afgezonderd van de groep. Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen trainden afgezonderd van de groep.