Menu
Ajax kansloos tegen dominant Salzburg

Ajax kansloos tegen dominant Salzburg

Ajax is het toernooi om de UEFA Europa League donderdag teleurstellend begonnen. De koploper van de Nederlandse Eredivisie moest zijn meerdere ruimschoots erkennen in FC Salzburg, de koploper van Oostenrijk. De Ajacieden hebben na de kansloze 0-3-nederlaag een wonder nodig om de achtste finales te bereiken.

Ajax’ eerste Europa League-avond van 2014 begon al in stijl. Met een tegenvaller. Tijdens de warming-up haakte Lasse Schöne af met een enkelblessure. De tactiek kon daarmee last minute (deels) op de schop. Kolbeinn Sigthórsson werd van beoogd bankzitter gepromoveerd tot basiskracht. De IJslander nam de plek in die in eerste instantie was toebedeeld aan Bojan. In plaats van centrumspits verscheen de huurling van Barcelona klokslag 21:05 uur als rechtsbuiten aan de aftrap.

Bij een enkele tegenvaller bleef het niet, zo bleek al snel. In de eerste helft was er een ploeg die aan voetballen toe kwam. Helaas was dat niet de thuisploeg. Ajax werd vanaf de start op alle fronten overklast door het straf afjagende FC Salzburg. De kansenverhouding voor rust vertelde al het verhaal van een eenzijdig duel. De kansenreeks die de mannschaft van Roger Schmidt afdwong, leek wel eindeloos. Hoe effectief de Oostenrijkers waren, sprak wel uit de 0-3-voorsprong na 35 minuten. Viktor Fischer kreeg na 42 minuten pas Ajax’ eerste kans van de avond. De Deen vond doelman Péter Gulácsi op zijn weg. Veel kansrijker waren of werden de Amsterdammers niet. Het rustsignaal moet als een verlossing hebben geklonken voor de soms ook ongewoon slordige Ajacieden in de bijna uitverkochte ArenA.


,,We hebben Salzburg zeker niet onderschat’’, blikte Frank de Boer terug. ,,Als je zelf niet in vorm bent, kun je lastig onder druk uitkomen. We waren vanavond niet goed en pasten ook de verkeerde tactiek toe. We hadden bijvoorbeeld meer de lange bal moeten hanteren. Ajax is geen seconde in de wedstrijd geweest.’’

FC Salzburg - in het dagelijks leven Red Bull Salzburg - kon dus terugzien op een probleemloze eerste wedstrijdhelft. De Salzburgers bemachtigden nog binnen het kwartier de eerste treffer. Een verkeerd getimede en uitgevoerde sliding van Joël Veltman bracht Alan naar het gras. Scheidsrechter Clément Turpin wees terecht richting penaltystip. Kort daarop stuurde Jonatan Soriano (onder een striemend fluitconcert) Jasper Cillessen de verkeerde kant op: 0-1. Salzburg bouwde de voorsprong al snel verder uit. Balverlies van Bojan leidde een nieuwe Oostenrijkse tegenstoot in. De razendsnelle counter bracht uiteindelijk Sadio Mané oog-in-oog met Cillessen. De Ajacied werd handig omspeeld, waarna Mané de bal simpel binnenschoof: 0-2.

Het ergste, of eigenlijk meest vernederende moment, was dat moment nog in aantocht. Al zal de neutrale voetbalvolger, wellicht zelfs ook een enkele Ajacied, hebben genoten van de wijze waarop de 0-3 tot stand kwam. Soriano zette een stap over de middenlijn, waarna hij de bal feilloos over de ver voor zijn doel geposteerde Cillessen schoot. De treffer kan makkelijk mee in de eregalerij van mooiste doelpunten ooit gemaakt in de ArenA. Voor Ajax had de beauty het effect van een extra mokerslag. Na de pijnlijke, misschien zelfs onnodige uitschakeling in de Champions League, was sprake van een ontnuchterende entree in de Europa League. Daags voor het duel liet De Boer nog weten dat Salzburg hem ‘had geïmponeerd’, onder meer met een 3-0-oefenzege op CL-winnaar Bayern München. Donderdag werd pijnlijk duidelijk dat de trainer de kracht van de Oostenrijkers uitstekend had ingeschat.

Ook na de rust waren de kansen voor Salzburg. Ajax moest waken voor nóg meer tegentreffers en een nóg dramatischere (lees: kansloze) uitgangspositie voor de return in de Red Bull Arena. Spaarzaam hoogtepunt was het officiële Ajax-debuut van Ricardo Kishna. Al kon ook de zelf opgeleide aanvaller weinig potten breken tegen het soepel marcherende en continue druk zettende Salzburg. Collega-invaller Christian Poulsen werd ingebracht voor een broodnodige extra dosis defensieve stabiliteit. Lucas Andersen moest zijn zwalkende ploeggenoten in de slotfase juist voorzien van de donderdagavond ook al spaarzame aanvallende creativiteit. Het wedstrijdbeeld veranderde geen moment. FC Salzburg boekte een moeiteloze overwinning en lijkt al bijna verzekerd van de achtste finales. Ajax moet in de Red Bull Arena hopen op een mirakel…

,,We hebben terecht met 0-3 verloren’’, besloot De Boer zijn nabeschouwing. ,,We zullen er een harde dobber aan krijgen om de volgende ronde te halen. Het wordt lood- en loodzwaar. Natuurlijk proberen we er ook in Salzburg een wedstrijd van te maken.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

De elf die het moesten doen tegen Salzburg. De elf die het moesten doen tegen Salzburg.
De eerste grote kans was voor André Ramalho. De eerste grote kans was voor André Ramalho.
Veltman krijgt geel en Salzburg een strafschop... Veltman krijgt geel en Salzburg een strafschop...
...die onberispelijk wordt binnen geschoten door topschutter Jonathan Soriano. ...die onberispelijk wordt binnen geschoten door topschutter Jonathan Soriano.
Frank de Boer probeert zijn ploeg bij te sturen. Frank de Boer probeert zijn ploeg bij te sturen.
Siem de Jong speelt Ramalho uit. Siem de Jong speelt Ramalho uit.
Cillessen kan Mané niet afstoppen en de 0-2 is in de maak. Cillessen kan Mané niet afstoppen en de 0-2 is in de maak.
Ricardo Kishna maakt zich op voor zijn debuut. Ricardo Kishna maakt zich op voor zijn debuut.
Lucas Andersen was één van de drie invallers bij Ajax. Lucas Andersen was één van de drie invallers bij Ajax.
Ajax kreeg een paar kansjes, maar een goal leverde dat niet op. Ajax kreeg een paar kansjes, maar een goal leverde dat niet op.
De Ajacieden bedanken het publiek. De Ajacieden bedanken het publiek.