Menu

Ajax keert puntloos terug uit Nijmegen

Ajax had het opnieuw moeilijk tegen NEC. Bleef het in de Arena eerder dit seizoen al 0-0, zondagmiddag verloren de Amsterdammers zelfs met 1-0. Daardoor profiteerde Ajax opnieuw niet van de nederlaag die Feyenoord leed. Bij Ajax debuteerde Kiran Bechan, die de plaats van de geblesseerde Wamberto in nam. Chivu raakte in de eerste helft geblesseerd.

Voor Kiran Bechan, van 12 september 1982, was het de eerste keer dat hij in de basis startte. De jeugdinternational deed donderdag met de reserves van Ajax mee tegen FC Twente (1-1). Toen speelde hij een helft als rechtsvoor en viel op door zijn gedurfde spel.

Bij Ajax ontbraken zeven spelers vanwege blessures. Naast Wamberto en Machlas zijn ook Bergdolmo, Knopper, O' Brien, Ikedia en Tobiasen nog altijd niet fit. Met Knopper gaat het de goede kant op. De middenvelder die al ruim een half jaar langs de kant staat, heeft de looptraining onder leiding van Laszlo Jambor hervat. Over een paar weken kan hij met Leo van Veen aan de slag, verwacht trainer Co Adriaanse.

'Het wordt zeker geen eitje', verwachtte Adriaanse al vooraf. De Nijmegenaren waren dit seizoen de enigen die Ajax in eigen huis van het scoren konden afhouden. En dat lukte de ploeg van trainer Johan Neeskens wederom. Echt op gang kwam de wedstrijd in de eerste helft niet. Ajax kreeg in de derde minuut wel al een corner, maar gevaar leverde die niet op.

Gevaar, als we daar al van konden spreken, kwam er eerder van NEC. Bart Latuheru, de spelverdeler in de openingsfase, vond vlak na elkaar Hristov en De Gier. Beide aanvallers kopten echter zonder veel richtingsgevoel op doel.

Ook Arveladze kwam een keer tot een kopbal. Dat was in de 20e minuut na de tweede corner van Van der Vaart. De Georgier zocht de kruising iets te hoog.

Het ontbrak Ajax vooral aan diepte. Kiran Bechan probeerde het op links nog wel, maar Van der Meyde was amper tot actie richting achterlijn te manen, hoezeer Adriaanse het ook probeerde. De Cler zocht wel een keer het avontuur. Na een solo schoot de Leidenaar vanaf 20 meter naast.

Dieptepunt in de eerste helft was de blessure die Cristian Chivu vier minuten voor rust opliep. In een sprintduel leek een hamstring te knappen en blies de Roemeen de aftocht. Yakubu kwam er in en taxeerde in zijn eerste duel met Hristov verkeerd. De Macedonier werkte de bal in kansrijke positie over.

In de tweede helft ruilden Yakubu en Vierklau van positie. Ajax kon vier minuten na de hervatting op voorsprong komen, maar Pasanen verwachtte na een vrije trap van Bechan de afgeslagen bal niet voor zijn voeten. Daardoor stond hij er verkeerd voor en schoot ongecontroleerd naast.

Ajax kon de gezapige houding die de ploeg al voor rust om zich heen had hangen niet van zich afschudden. De combinaties vlotten niet en de beste kansen waren opnieuw voor de thuisploeg.

Zo kon Hristov, volkomen vrij gezet door de uitblinkende Latuheru, de 1-0 binnen schieten, maar hij mikte slecht. Veel meer dan een zwak schotje van Galasek zette Ajax er niet tegenover. Gentenaar, in de Arena de uitblinker, hoefde nauwelijks in actie te komen. De enige keer dat hij zich hoefde te strekken, was om te juichen, toen hij zag dat zijn ploeggenoot Hristov de score opende.

Hristov liet in een duel De Cler achter. De Ajacied beklaagde zich over een handsbal die de NEC-aanvaller gemaakt zou hebben, maar Hristov mocht door. Dat deed hij dus ook. En hoe. De topscorer van NEC stuurde Pasanen de verkeerde kant op en passeerde Grim vrij eenvoudig, 1-0.

Ajax bleef apathisch. Arveladze besefte in de 69e minuut nauwelijks dat hij een mogelijkheid had, waardoor die weer even zo snel verdween. Met Quansah, ook hij debuteerde, voor Bechan probeerde Adriaanse de punt van de aanval iets meer body te geven. De Ghanees kon echter ook geen ijzer met handen breken.

Typerend voor het Ajax-spel was dat Van der Meyde pas in de 81e minuut de achterlijn haalde. Zijn voortzetting, die het hield tussen een voorzet en een doelpoging, kon door Gentenaar worden overgetikt. Wat het aantal corners betreft won Ajax de wedstrijd tegen NEC dik, maar helaas was het geen straatvoetbal waar elke derde corner een penalty oplevert.

In de 86e minuut leek de schade nog groter te worden toen Schultz de kans op 2-0 kreeg. Hij schoot echter naast.

Ook Kwame Quansah kreeg nog een kleine mogelijkheid na een goede actie van Van der Gun. De invaller werkte de bal naast, waardoor Ajax opnieuw niet kon profiteren van de nederlaag die Feyenoord eerder op de middag leed. Volgende week staat de kraker tegen PSV op het programma. In eigen huis is Ajax in de competitie nog altijd ongeslagen.