Menu

Ajax keert terug op kampioensbodem

Een jaar en vijf dagen na het behalen van het 28ste landskampioenschap in Nijmegen keert Ajax terug naar het stadion De Goffert om weer te winnen en zich zo vaster te bijten in de tweede plaats. Ajax moet het doen zonder de steun van de supporters. Nadat de burgemeester van Nijmegen vasthield aan een combi-regeling besloot Ajax uit protest geen kaarten aan de eigen supporters te verkopen.

Vorig jaar, op 5 mei, werd het een regelmatige 2-0 overwinning voor de Amsterdammers. Dit seizoen eindigde de ontmoeting in Amsterdam tussen Ajax en het NEC van oud-Ajacied Johan Neeskens in 6-0.

Het is komende zondag de 63ste keer dat Ajax en NEC tegenover elkaar staan. In 51 duels was Ajax de betere ploeg, acht maal eindigde de wedstrijd gelijk en in drie ontmoetingen bleef NEC de Ajacieden de baas. Het puntenverlies liep Ajax bijna altijd in Nijmegen op. Slechts een keer verloren de Amsterdammers in eigen huis en dat was tijdens de halve finale van de KNVB-beker in 1994. Ook kwam Ajax in een thuisduel niet verder dan 0-0. Dat was in september 2000. De competitienederlagen kwamen in 1996 tot stand toen NEC met 2-0 overwon in De Goffert en twee seizoenen geleden toen een doelpunt van Hristov beslissend bleek.

Nadat Ajax vorig seizoen het kampioenschap met een 0-2 zege binnen sleepte, was de thuiswedstrijd dit seizoen tegen de formatie van Ajax-huurling Youssouf Hersi een simpele prooi. Het werd maar liefst 6-0 en net als in Nijmegen wees Mido Ajax de weg.

Nu zal Ajax het waarschijnlijk net als de laatste weken met Rafael van der Vaart en Jari Litmanen doen. Van der Vaart bewees zaterdagavond met drie doelpunten dat hij best als gelegenheidsspits wil en kan fungeren. Dat zal hij door de schorsing van Zlatan ook wel moeten. De Zweed keert pas in de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen SC Heerenveen op 29 mei, terug in de selectie. Ook zal Ronald Koeman in de verdediging een aanpassing moeten doen. Aanvoerder Cristian Chivu is voor twee duels geschorst, waarvan de wedstrijd tegen NEC de eerste is.

Bij NEC keert Youssouf Hersi terug in de groep nadat hij vorige week tegen FC Groningen (0-0) was geschorst. De middenvelder is met acht doelpunten topscorer bij de Nijmegenaren, gevolgd door ook al een oud-Ajacied, Danny Hesp met zes treffers. Ook mag Neeskens Mike Zonneveld weer opstellen. Deze derde oud-Ajacied was vorige week eveneens voor een duel uitgesloten.

Trainer Neeskens was vorige week ontevreden over de doelpuntloze remise bij Groningen. Temeer daar NEC nog volop in de strijd is voor een UEFA-Cupplaats. ,,Als je ons ziet spelen. zou je niet zeggen dat we één van de ploegen zijn die kans maken op Europees voetbal", mopperde de oud-Ajacied na afloop. De NEC-spelers hebben dus wat goed te maken voor zichzelf, hun supporters en de trainer. Ajax kan dus waarschijnlijk een wat minder matte ploeg verwachten dan die vorig weekeinde in het Oosterpark op het veld kwam.

Scheidsrechter bij NEC - Ajax is Ben Haverkort.