Menu
Ajax kent Arsenal door en door

Ajax kent Arsenal door en door

Ajax en Arsenal treffen elkaar zaterdag tijdens de laatste avond het Amsterdam Tournament. De Amsterdammers en de Londenaren kennen elkaar goed. Alleen al in het nieuwe millennium stonden de teams acht keer tegenover elkaar.

Bij de laatste confrontatie tussen Arsenal en Ajax stond alles in het teken van het afscheid van Dennis Bergkamp. Bij de laatste confrontatie tussen Arsenal en Ajax stond alles in het teken van het afscheid van Dennis Bergkamp.

De laatste ontmoeting tussen Ajax en Arsenal vond vorig jaar zomer plaats. Het was de dertiende en misschien wel de meest speciale keer dat de ploegen elkaar troffen. Niet de wedstrijd stond centraal die 22ste juli, maar Dennis Bergkamp. De aanvaller nam afscheid van het profvoetbal en kreeg van zijn werkgever Arsenal een afscheidswedstrijd tegen zijn oude club Ajax aangeboden. De ‘testimonial’ viel samen met de opening van het Emirates Stadium, het nieuwe onderkomen van Arsenal.

De eerste helft van de Bergkamp-wedstrijd had nog wel een serieus karakter. Het echte Ajax liet zich van zijn beste kant zien en won de eerste helft met 1-0 dankzij een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar. Na de rust maakten de selectiespelers plaats voor legendarische voetballers uit het verleden van beide clubs. De ‘Ajax-legends’ (met onder andere Frank Rijkaard, Marco van Basten en Johan Cruijff) verloren de tweede helft met 2-0 van de ‘Arsenal-legends’.

Ajax en Arsenal troffen elkaar in februari 2003 tijdens de tweede ronde van de Champions League. Hier snijdt Zlatan zijn tegenstander de pas af. Ajax en Arsenal troffen elkaar in februari 2003 tijdens de tweede ronde van de Champions League. Hier snijdt Zlatan zijn tegenstander de pas af.

Naast confrontaties in de belangrijkste Europese competities delen Arsenal en Ajax inmiddels ook een rijk Amsterdam Tournament-verleden. De clubs speelden drie keer eerder tegen elkaar in het Amsterdamse toernooi. In 2000 won Ajax met 2-0 van de Gunners door doelpunten van Shota Arveladze en Brutil Hosé. De thuisploeg eindigde dat toernooi op de tweede plaats, Arsenal werd vierde. In 2004 won Ajax het Tournament, mede door Arsenal op 0-0 te houden. Een jaar later trok Arsenal aan het langste eind. De Engelsen wonnen met 1-0 van Ajax en schreven tevens het toernooi op hun naam.

Arsenal-coach Wenger is verheugd dat zijn team opnieuw op de deelnemerslijst van het Amsterdam Tournament te vinden is. ,,Spelers, management en staf zijn altijd enthousiast om naar Amsterdam te komen”, liet de Fransman weten. ,,Het is voor ons een uitstekende seizoensvoorbereiding. We treffen sterke tegenstanders waardoor we ons prima kunnen klaarstomen voor de start van het Engelse seizoen. De wedstrijd tegen Ajax heeft uiteraard onze speciale aandacht, omdat deze tegenstander tevens gastheer is.”

Beide ploegen hebben inmiddels hun eerste wedstrijd achter de rug. Arsenal was donderdagavond met 2-1 te sterk voor Lazio Roma, en Ajax won met 2-0 van Atlético Madrid. Het lijkt erop dat Ajax en Arsenal zaterdag in de onderlinge confrontatie gaan uitmaken wie de winnaar wordt van het Tournament. Al maken Lazio en Atlético dankzij de speciale puntentelling ook nog een kans. Niet alleen een overwinning of een gelijkspel leveren punten op, maar ook ieder gemaakt doelpunt.

Het duel tussen Ajax en Arsenal is nog niet uitverkocht. Kijk hier voor informatie over de kaartverkoop>>

Ajax en Arsenal ontmoetten elkaar voor het eerst in april 1970 tijdens de halve finale van Jaarbeursstedenbeker. Uit verloren de Amsterdammers met 0-3, maar de return in het Olympisch Stadion werd met 1-0 gewonnen dankzij een treffer van Gerrie Mühren (zie foto). Ajax en Arsenal ontmoetten elkaar voor het eerst in april 1970 tijdens de halve finale van Jaarbeursstedenbeker. Uit verloren de Amsterdammers met 0-3, maar de return in het Olympisch Stadion werd met 1-0 gewonnen dankzij een treffer van Gerrie Mühren (zie foto).

Alle onderlinge duels op een rijtje:

Arsenal – Ajax 3-0 (8-4-1970, halve finale Jaarbeursstedenbeker)
Ajax – Arsenal 1-0 (15-4-1970, halve finale Jaarbeursstedenbeker)
Ajax – Arsenal 2-1 (8-3-1972, kwartfinale Europa Cup I)
Arsenal – Ajax 0-1 (22-3-1972, kwartfinale Europa Cup I)
Ajax – Arsenal 0-0 (3-9-1979, Amsterdam 704 Toernooi; Ajax wint met 4-3 na strafschoppen)
Ajax – Arsenal 2-0 (5-8-2000, Amsterdam Tournament)
Arsenal – Ajax 1-1 (18-2-2003, tweede ronde Champions League)
Ajax – Arsenal 0-0 (26-2-2003, tweede ronde Champions League)
Ajax – Arsenal 0-0 (1-8-2004, Amsterdam Tournament)
Ajax – Arsenal 0-1 (29-7-2005, Amsterdam Tournament)
Ajax – Arsenal 1-2 (27-9-2005, eerste ronde Champions League)
Arsenal – Ajax 0-0 (7-12-2005, eerste ronde Champions League)
Arsenal – Ajax 0-1 (22-7-2006, testimonial Dennis Bergkamp; tijdens de tweede helft werden oud-spelers van beide clubs opgesteld. Arsenal won de tweede 45 minuten met 2-0 en de totale wedstrijd dus met 2-1)

Ook Johan Cruijff was erbij tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen Arsenal. Ook Johan Cruijff was erbij tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen Arsenal.