Menu
Ajax kent kracht en reputatie Dinamo Kiev

Ajax kent kracht en reputatie Dinamo Kiev

Een half uur voordat de Ajacieden kennismaakten met de grasmat in het Valery Lobanovsky Stadion verzorgden trainer Martin Jol en zijn aanvoerder Luis Suarez maandag een voorbeschouwing. ,,Dinamo Kiev is een ploeg die internationaal mee kan doen’’, waarschuwde Jol voor de niet geringe kracht en mogelijkheden van de Oekraïense opponent

Zo verlaten als het merendeel van de 16.000 stadionstoeltjes er maandagavond bij lagen, zo roerig zal het morgen zijn in hartje Kiev. Het thuis van Dinamo bevindt zich in het hart van de karakterrijke stad aan de Dnjepr. Dinsdag wordt Ajax gesteund door zo’n 125 supporters. De bewoners van het Valery Lobanovsky Stadion kenden een slechte generale. De dag waarop Ajax afrekende met Vitesse (4-2) gingen de Oekraïners met 3-1 onderuit bij Vorskla. ,,Dinamo was die dag niet 100 procent’’, plaatst Jol een kanttekening bij de nederlaag. ,,Meerdere spelers kregen rust.’’ Liefst drie basisspelers bleven – met het oog op de wedstrijd tegen Ajax – in Poltava. Andrei Shevchenko was de meest in het oog springende afwezige. De middenvelders Yarmolenko en Eremenko kwamen evenmin in actie. Alles om in de eerste play-offwedstrijd voor deelname aan de Champions League zo sterk mogelijk voor de dag te komen. De basiself die Ajax – naar verwachting - dinsdag tegenover zich vindt, is ook om een andere reden gelouterd te noemen. Vier basiskrachten van Dinamo verdedigden woensdag nog in Donetsk de eer van Oekraïne tegen het Nederlands eftal.

Luis Suarez, tegen FC Groningen en Vitesse nog geschorst, keert terug in de ploeg van Jol. Eyong Enoh trainde maandagavond deels apart van de groep, maar de belangrijke Kameroener lijkt fit. ,,Dinamo beschikt over internationale sterren’’, doelt Jol onder meer op Shevchenko als hij opnieuw waarschuwt voor de kracht van de Oekraïners. ,,De club heeft de middelen om jongens uit bijvoorbeeld Brazilië of Kroatië te halen.’’ Over de strijdwijze of opstelling liet de Ajax-trainer weinig los. Het bleef bij vlagen raadselachtig in de moderne perszaal van Dinamo, waarbij het voetbaljournaille alles aanhoorde vanaf bioscoopstoelen. ,,Met welk uitgangspunt we morgen het veld opstappen? Je zit goed als je veel doelpunten maakt. Ook als je weinig doelpunten tegen krijgt, kan het goed zijn. Maar Dinamo Kiev is echt een zware tegenstander. Wat dat betreft hadden we liever Young Boys als tegenstander gehad. Dinamo is de laatste tien jaar ijzersterk in kwalificatieduels. Het lijkt alsof ze alle kwalificatieduels winnen. Ze hebben geloof ik achttien van de 19 kwalificatieduels gewonnen. Over zo’n record beschikt bijna geen andere club.’’

Trainer Martin Jol en aanvoerder Luis Suarez staan in Kiev de pers te woord. Trainer Martin Jol en aanvoerder Luis Suarez staan in Kiev de pers te woord.

,,We hebben echt de ambitie om Champions League te gaan spelen’’, schetst Suarez het perspectief vanuit de spelersgroep. Ook de Ajacieden die de klus tegen Dinamo moeten klaren, kennen de niet geringe belangen van de play-offs. ,,De laatste jaren lukte het niet om de Champions League te bereiken. Dat is slecht voor Ajax. We krijgen nu een grote kans om de Champions League te halen en te spelen. Die kans is belangrijk en die moeten we dus pakken.’’ Het nieuws over het vaderschap drong de voorbije weken zelfs door in Kiev. Suarez werd in de bioscoop- annex perszaal onder meer gevraagd naar het geslacht en de naam van zijn eerste kind. De Uruguayaan beantwoordde de privé-vragen met een glimlach.

Voordat de kicksen uit de tas werden gehaald, ging het nog kort over Miralem Sulejmani. Hoe is de Serviër teruggekeerd na de mislukte exercitie naar West Ham United? Het tekent de intenties van Ajax dat Sulejmani nooit van de UEFA-lijst is verwijderd. Dat een verhuur werd gedwarsboomd door een niet verkregen werkvergunning uitbleef, is vervelend. Zeer vervelend. Voor speler en club(s). ,,Maar het eerste dat ik bij hem zag, na terugkomst uit Engeland, waren knipogen en een duim die omhoog werd gestoken’’, vertelt Jol. ,,Dan weet ik dat Sulejmani weer de oude is.’’ Suarez en aanwinst Mounir El Hamdaoui spelen dinsdag mogelijk voor de eerste keer samen in een officieel duel. Het voorziet de eerste play-offwedstrijd van een extra interessante wedstrijdlijn. De maandagtraining was geen graadmeter hoe goed de Ajacieden elkaar aanvoelen. ,,Tot nu toe stonden ze ook maar een keer eerder samen op het trainingsveld’’, besluit Jol, pal voor de avondtraining in nog altijd warm Kiev. Het kwik bleef ook ’s avonds nog steken rond de 33 graden Celsius. ,,Alleen speelden we toen een partij en stonden ze ieder bij een ploeg. Ik ga nog nadenken of ze morgen al samen kunnen spelen.’’

Houd ook Ajax TV in de gaten voor reportages vanuit Kiev

Dinamo Kiev – Ajax begint dinsdag om 20.45 uur. De belangrijke return wordt op 25 augustus gespeeld in de Amsterdam ArenA. Voor dit duel zijn nog kaarten beschikbaar. Kom naar de ArenA en help Ajax de belangrijke kwalificatie af te dwingen voor de Champions League!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Fotos: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kom 25 augustus naar de ArenA en juich Ajax naar de Champions League!

Miralem Sulejmani, rechts, die zijn overgang naar West Ham in rook zag opgaan, loopt warm in Kiev. Miralem Sulejmani, rechts, die zijn overgang naar West Ham in rook zag opgaan, loopt warm in Kiev.
Martin Jol gaat nadenken of El Hamdaoui en Suarez dinsdag al samen kunnen spelen. Martin Jol gaat nadenken of El Hamdaoui en Suarez dinsdag al samen kunnen spelen.
Eyong Enoh, rechts, keerde terug in de selectie. Eyong Enoh, rechts, keerde terug in de selectie.
Martin Jol wint informatie in bij zijn aanvoerder Luis Suarez. Martin Jol wint informatie in bij zijn aanvoerder Luis Suarez.
Daley Blind probeert het reserve-doelman Jeroen Verhoeven lastig te maken. Daley Blind probeert het reserve-doelman Jeroen Verhoeven lastig te maken.
En dat het warm bleef in Kiev, zien we aan Gregory van der Wiel. En dat het warm bleef in Kiev, zien we aan Gregory van der Wiel.