Menu

Ajax kent op de valreep prima zondag

Uiteindelijk eindigde de 22ste speelronde voor Ajax zeer positief. De ploeg won zelf in de slotfase met 2-0 van FC Den Bosch en concurrent voor de tweede plaats AZ liet twee punten liggen. Daardoor is het verschil geslonken tot vier punten. Over twee weken treffen Ajax en AZ elkaar in Amsterdam.

Julien Escudé werd gekozen tot de Ajacied van de Wedstrijd. Dat kwam vooral omdat vanwege de techniek tot vijf minuten voor de officiële speeltijd kan worden gestemd. Tot die periode was de centrale verdediger betrokken bij bijna alle gevaarlijke momenten voor het doel van FC Den Bosch, waarin Kris Mampaey als leeuw stond te vechten voor zijn ploeg. Maar als de verkiezing pas na het laatste fluitsignaal was geëindigd, dan had Daniël de Ridder de grootste kans om tot winnaar te worden uitgeroepen. De invaller won namelijk de wedstrijd voor de Amsterdammers.

Dat ging niet vanzelf. Want FC Den Bosch, de nummer 18 van de eredivisie, koos dit duel niet voor het voetbal maar voor zichzelf. Dus stonden de Brabanders met elf man op eigen helft als een blauw afweergeschut. ,,Dat de ruimte vanaf het begin zó klein zou zijn, was extreem”, vond Ronald Koeman. ,,Maar ik begrijp het wel, FC Den Bosch voetbalt voor de punten. Ik denk dat de toeschouwers onderschatten hoe moeilijk het is voor Ajax om daartegen te spelen. Als je na tien minuten gaat fluiten als de tegenstander één keer op jouw helft komt, dan begrijp je het spelletje niet. Ik snap zo’n reactie als de spelers er niets aan doen. Maar vandaag hebben ze er alles aan gedaan.”

Slechts heel af en toe werd het eenrichtingsverkeer onderbroken door een uitbraak van FC Den Bosch, maar op die momenten stond Maarten Stekelenburg op zijn plaats. Aan de andere kant blonk Kris Mampaey uit. Hij lag dwars bij doelpogingen van Mauro Rosales, Rafael van der Vaart en Anthony Obodai. Zijn kwaliteiten had hij in de twintigste minuut bij een strafschop moeten laten zien, waren het niet dat scheidsrechter Jack van Hulten niet floot bij een overtreding op Rasmus Lindgren, spelend als nummer 10. Op de tribunes klonk vaker onvrede over de arbitrage en na afloop waren de trainers ook niet bepaald te spreken over de leidsman. ,,Klassenjustitie”, brieste een furieuze Henk Wisman over de beslissingen. ,,Vier schwalbes onbestraft laten en dan onze keeper geel geven voor tijdrekken en dan nog zo’n overtreding van Anastasiou over het hoofd zien waaruit de 1-0 valt!”

Koeman was het niet helemaal eens met zijn collega, want in de overtreding op Lindgren zag ook hij een penalty. Maar goed, Ajax moest het zonder de elfmeterpoging doen. De ploeg bouwde zonder dat iemand met kop en schouders boven de formatie uitstak, aan een overwicht. Pas nadat de trainer Ryan Babel, Daniël de Ridder en Yannis Anastasiou in het veld had gebracht voor Obodai, Charisteas en Lindgren begon de defensie van Den Bosch te piepen en kraken. Dat er uiteindelijk in de blessuretijd twee keer werd gescoord, verbaasde Koeman niet. ,,Het zou onvoorstelbaar zijn geweest als we deze wedstrijd niet hadden gewonnen”, verklaarde hij. Bij beide goals was Daniël de Ridder de hoofdpersoon. Hij volleyde de bal onder Mampaey door nadat Anastasiou op hem had terugekopt - volgens Wisman dus nadat de Griek Beekmans weg had gezet - en een minuut later gaf De Ridder de bal scherp voor. Voor Babel ging de bal nog te hard, maar Nourdin Boukhari was op links goed doorgelopen en hij schoof de 2-0 binnen. ,,Laten we nou maar gewoon blij zijn”, tipte Koeman. ,,Wij winnen, AZ speelt gelijk, dus wij zijn dichterbij gekomen.''

Naar het fotoverslag Ajax - FC Den Bosch >>