Menu
Ajax kiest voor natuurlijk gras

Ajax kiest voor natuurlijk gras

Met de komst van de nieuwe trainer Marco van Basten zullen enkele zaken rond het eerste elftal veranderen. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het kunstgrasveld naast de ArenA. Ajax.nl vroeg algemeen directeur Henri van der Aat naar de beweegredenen hiervoor.

Het kunstgrasveld wordt verwijderd. Het kunstgrasveld wordt verwijderd.

Waarom wordt het kunstgrasveld naast het stadion verwijderd?
,,Dit is de plek waar de A-selectie dagelijks traint. Tot voor kort lag hier zowel een kunstgrasveld als een natuurlijke grasmat. Het kunstgrasveld werd de afgelopen twee seizoenen niet of nauwelijks gebruikt. Belasting van één trainingsveld blijkt te zwaar. De kwaliteit van dat ene trainingsveld is gedurende het seizoen om die reden hard achteruit gegaan. De A-selectie heeft dus twee velden nodig om op te kunnen trainen. Aangezien de selectie de wedstrijden ín het stadion op natuurlijk gras speelt, heeft de nieuwe technische staf, Marco van Basten, John van ‘t Schip en Rob Witschge, bij de directie van Ajax de wens neergelegd er voor te zorgen dat beide trainingsvelden van echt gras zijn. Om die reden wordt momenteel het Ten Cate Two Stars veld vervangen door een natuurlijke grasmat.”

Kunnen we uit deze actie concluderen dat Ajax en de ArenA tegen kunstgras zijn?
,,Nee, integendeel. Op jeugdcomplex de Toekomst liggen momenteel twee kunstgrasvelden die intensief worden gebruikt door de diverse elftallen. De verwachting is dat deze op korte termijn worden vervangen door twee nieuwe kunstgrasvelden. Ajax verwacht binnen een paar jaar uitbreiding van het totale complex en daarbij ook van het aantal kunstgrasvelden.”

Waarom is er dan niet voor gekozen de mat in de ArenA te vervangen door kunstgras en zo ook het trainingsveld te kunnen behouden?
,,Daar zijn meerdere redenen voor. Op voorspraak van de technische staf besloot de clubleiding van Ajax de huidige situatie ongewijzigd te laten. De ArenA heeft daarnaast ook nog een belangrijke vraag uitstaan naar de leveranciers van kunstgras, namelijk hoe dit veld valt te combineren met de diverse andere activiteiten die jaarlijks in de ArenA plaatsvinden zoals evenementen en concerten. Jaarlijks wordt bekeken wat het beste is voor Ajax; natuurlijk gras of kunstgras. Mede om die reden worden de internationale, technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstgras door Ajax nauwlettend in de gaten gehouden.”

Wat is er met het veld gebeurd dat eerder deze week is verwijderd?
,,Dit veld kon niet worden hergebruikt. Het wordt om die reden afgevoerd en gerecycled.”