Menu

Ajax klaar voor AC Milan

Onverwacht goed nieuws voor Ronald Koeman in aanloop naar de kwartfinalewedstrijd tegen AC Milan. Na de maandagtraining meldde de trainer zich bij Jari Litmanen. Zou de Fin dinsdagavond kunnen spelen tegen AC Milan, voor pakweg een minuut of twintig? Jari knikte. Dat moet lukken. Dus voegde Koeman Litmanen toe aan zijn selectie en liet hij Jamal Akachar buiten de groep. Want Zlatan Ibrahimovic is ook fit.

Op de laatste echte training was Zlatan Ibrahimovic vooral met Marco van Basten in de weer. De voormalige ster van AC Milan voetvolleybalde met de spits, passte met de spits en rondde af op doel met de Zweed. Daarna hevelde Koeman Ibrahimovic over naar het speelveld, waar hij zijn selectie aan een stevige partij onderwierp. Ibrahimovic nam de plaats over van Van der Vaart die een linie zakte en Sneijder moest daardoor ‘terug’ naar de tegenpartij waar ook Van der Meyde speelde, want de rechtsbuiten is geschorst voor het duel van morgen.

Koeman: ,,Zlatan zegt dat hij fit is. Hij heeft ook getraind en wij konden niet zien dat hij problemen had. Hij heeft zich echt gericht op morgen en we gaan er vanuit dat hij honderd procent fit is en speelt.”

Fit is dus ook Litmanen. Koeman: ,,Ik vroeg hem of hij fit genoeg was om twintig minuten in te vallen. Litmanen mist wel wedstrijdritme maar ik heb in mijn hoofd dat hij een kleine periode speelt in de tweede helft en daar is niet veel voor nodig. Het verrast me wel dat hij weer fit is.”

Op de training had Koeman een belangrijke rol ingeruimd voor Yakubu. De Ghanees opereerde voor het centrale verdedigingsduo Pasanen en Chivu. ,,Ik kan nog niet bevestigen dat hij ook speelt”, meldde Koeman op de persconferentie. ,,De spelers zullen naar aanleiding van de training hun conclusies trekken, maar weten ook niet hoe de opstelling is, dat vertel ik ze morgenochtend. Ik heb een bepaald idee over de wedstrijd en daarin zou Yakubu een optie kunnen zijn.”

Belangrijk is om in eigen huis geen tegendoelpunt te krijgen. Koeman: ,,Nu is het voor eerst in de Champions League anders. Het gaan om twee wedstrijden. Het is belangrijk dat je geen tegendoelpunt krijgt, maar dat mag niet betekenen dat we behoudend gaan spelen. Ik denk dat AC Milan te vergelijken is met Valencia, ze spelen vanuit een goed gesloten verdediging en hebben twee levensgevaarlijke spitsen. Daarnaast hebben ze goede voetballers aan de zijkanten. Ancelotti kiest of voor Seedorf of voor Rui Costa. Het enige dat we niet van Milan weten is met welke voetballers ze zullen spelen. Voor de rest is de manier van spelen bekend.”

Inlichtingen over de aanstaande opponent kon Koeman ook bij zijn stagiair Marco van Basten inwinnen. Die speelde zelf natuurlijk jarenlang voor AC Milan. ,,Ik heb hem wel gebruikt voor wat informatie. Maar dat moet natuurlijk wel alleen voor ons zijn. Niet dat hij de tegenstander gaat informeren over ons.”

Koeman legt de druk bij AC Milan. ,,Milan is de favoriet. Hoewel wij niet makkelijk te kloppen zijn. We hebben vaak gezien dat kwaliteit niet altijd de doorslag geeft en daar klampen we ons aan vast. Met het publiek dat achter ons staat, zullen we zeker een kans hebben. Het is natuurlijk niet alleen geluk dat ons in de kwartfinale heeft gebracht. Morgen moeten we zelfbewust zijn , onze plek in het voetbal kennen, respect hebben voor de tegenstander, zonder bang te zijn. Als we alles laten zien, wat we eerder hebben laten zien tegen Valencia en Arsenal dan zijn we niet kansloos.”