Menu
Ajax klaar voor de start

Ajax klaar voor de start

Het nieuwe Eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen. Vrijdagavond ontvangt Ajax het Limburgse Roda JC in de eigen Amsterdam ArenA. Maar voordat er vrijdag wordt afgetrapt, werkte de ploeg van Frank de Boer donderdag nog een laatste training af op de Toekomst.

De laatste training voltrok zich in de brandende zon, die de temperaturen op het veld deed stijgen naar tropische hoogten. Bij Feyenoord hadden ze daarom besloten om eerder te trainen. Een idee van trainer Ronald Koeman, die zijn spelers al om half negen in de ochtend op het trainingsveld verwelkomde. Van een dergelijk tropenrooster was bij Ajax geen sprake. Hoe warm het ook was, de Ajacieden leken niet onder de warmte te lijden. Als altijd werkten ze een scherpe training af aan de vooravond van een belangrijk competitieduel, in dit geval de eerste wedstrijd van het komende seizoen.

Om te beginnen was er een rondo. Het spel dat Sjaak Swart en zijn vrienden wekelijks spelen op een bijveld in Amsterdam, maar dan op enkele tempo’s hoger. Toch zagen de spelers kans om af en toe een dolletje te maken. Niks mooiers dan een teamgenoot te vernederen met een zogeheten panna, een bal door de benen, terwijl diezelfde spelers ondertussen van het kastje naar de muur wordt gestuurd in het midden van het vierkant. Dolle pret dus.

Vanwege de warmte werd de warming-up bewust in de schaduw afgewerkt. Vanwege de warmte werd de warming-up bewust in de schaduw afgewerkt.

Serieuzer ging het eraan toe bij de aansluitende oefenvormen. Voor de aanvallers Tobias Sana, Kolbeinn Sigthórsson, Danny Hoesen en Viktor Fischer betrof dat een afwerkvorm, waarbij reservedoelman Mickey van der Hart diende als schietschijf. Hij graaide wel, maar was in de meeste gevallen kansloos op de doelpogingen van het kwartet voorhoedespelers. Terwijl hij grabbelde, deden zijn collega’s Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen aan de overzijde een vorm die was gericht op voorzetten. Keeperstrainer Carlo l’Ami geeft voor, waarna het aan zijn leerlingen is om de bal te klemmen. Best lastig nog, zo bleek meerdere malen.

Ondertussen had Frank de Boer voor de overige spelers een positiespel uitgezet. Aansluitend volgde een pittige afwerkvorm, waarbij de doelmannen danig op de proef werden gesteld. Mede door hun fraaie reflexen belandde de bal lang niet altijd in het net. Tot slot stond er nog een partijvorm op het programma. Die werd, zoals bijna altijd daags voor de wedstrijd, buiten het zicht van de journalisten, achter gesloten deuren afgewerkt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De technische staf heeft Ajax volledig geprepareerd voor de eerste competitiewedstrijd. De technische staf heeft Ajax volledig geprepareerd voor de eerste competitiewedstrijd.
Een vrolijke Kenneth Vermeer tijdens de laatste training op weg naar Ajax - Roda JC. Een vrolijke Kenneth Vermeer tijdens de laatste training op weg naar Ajax - Roda JC.
Het was bijzonder warm op de Toekomst. Het was bijzonder warm op de Toekomst.
Tijd voor een drinkpauze. Tijd voor een drinkpauze.
Kenneth Vermeer in actie. Kenneth Vermeer in actie.