Menu
Ajax klaar voor Europese kraker tegen Inter

Ajax klaar voor Europese kraker tegen Inter

Ajax is klaar voor de Champions Leaguekraker tegen Internazionale. De maandagavondtraining in het Milanese stadion gold als generale repetitie voor de manschappen van Danny Blind. Voorafgaand aan de afrond- en partijoefeningen blikte de Ajax-coach gematigd optimistisch, maar bovenal realistisch vooruit naar dinsdagavond.

Beschenen door talloze stadionlampen en een fraaie volle maan, werkte Ajax niet veel later een rustige oefensessie af in het Giuseppe Meazza Stadion. Gesteund door een fiks contingent supporters werden de laatste puntjes op de i gezet. Kort daarvoor wijdde Blind in de perszaal van het door de stadgenoten Inter en AC (Milan) gedeelde stadion nog uit over zijn voornaamste keuzes.
,,Vergeleken met de eerste wedstrijd tegen Inter, zal het elftal hooguit op twee posities verschillen’’, stelde Blind. De afwezigheid van de geblesseerde John Heitinga is in elk geval mutatie nummer een binnen de Ajax-ploeg. Tegen Internazionale - de in de ArenA gespeelde heenwedstrijd eindigde in 2-2 - is de afweging grofweg: een keuze voor meer voetballend (aanvallend) vermogen op het middenveld, of juist meer defensieve zekerheid.

Oftewel: krijgt verdediger Emmanuel Boakye speelminuten tegen de ploeg van allenatore (trainer) Roberto Mancini? Of start Hedwiges Maduro met de opdracht de Amsterdamse ploeg vanuit de middenlinie te voorzien van krachtige aanvallende impulsen? En keert Nourdin Boukhari na zijn schorsing tegen PSV terug in het elftal?
Veel vragen. Al lijkt het laatste vraagstuk, gezien de krappe bezetting van het middenveld, wel waarschijnlijk met een 'ja' te beantwoorden. De Marokkaans international speelde bovendien ook in de thuiswedstrijd tegen de Italianen verdienstelijk. Kort na Ajax - Inter was Boukhari bovendien twee keer trefzeker tegen zijn oude club Sparta.

,,Natuurlijk hebben we aanvallende bedoelingen, maar dat wil niet zeggen dat we vol op de aanval zullen spelen’’, hield de trainer de aanwezige journalisten in de volgestroomde perszaal voor. ,,Je moet vanuit een goede organisatie voetballen om kansen af te dwingen. Die kansen hoef je niet meteen af te dwingen. Dat kan ook later in de wedstrijd. Inter is dan misschien individueel de betere ploeg, met het knock-outsysteem heb je altijd kansen. En we gaan zeker niet voor onze goal hangen. We spelen morgenavond van ons eigen doel af.’’

De Ajacieden hebben weinig angst voor de nerazzurri. Dat kan ook niet als je in het hol van de leeuw minimaal een doelpunt moet maken. Een 0-1 overwinning kan genoeg zijn om Europees te overleven. Een gezonde dosis respect voor de zwartblauwe bewoners van het Giuseppe Meazza is er natuurlijk wel. Assistent-trainer Ruud Krol zag Internazionale afgelopen weekend in Milaan aan het werk tegen Sampdoria. Na een lange, doelpuntloze periode liet Adriano in die Serie A-wedstrijd weer eens van zich horen. De Braziliaanse balvirtuoos scoorde tegen de ploeg uit Genua de enige en dus gelijk winnende treffer: 1-0.

Als de Zuid-Amerikaan het weer op zijn heupen blijkt te hebben, beschikt de nummer drie in de hoogste Italiaanse voetbaldivisie over een extra gevaarlijk wapen. Dan is het, kortom, extra oppassen geblazen. ,,Inter heeft als ploeg gewoon veel individuele kwaliteiten. De ploeg heeft weinig verrassingen voor ons. Onder Mancini heeft Inter een sprong voorwaarts gemaakt. Vergeleken met de afgelopen jaren is het een sterker collectief geworden. Toch zijn er voor Ajax zeker mogelijkheden, al zijn die na de 2-2 niet toegenomen. We hebben geen riante uitgangspositie en zullen onze zaakjes dinsdag daarom goed voor elkaar moeten hebben. De atmosfeer zal morgen goed zijn. Dat is mooi voor een jonge ploeg als Ajax. Onze goede resultaten uit de afgelopen weken geven in elk geval vertrouwen.’’

Wat betreft de keuzes binnen zijn elftal liet de trainer weten voor zichzelf al uit te hebben gemaakt wie in de return mogen starten. De Amsterdamse basiself gaf Blind toch nog niet vrij. ,,Die heb ik namelijk nog niet meegedeeld aan de spelers.’’
Inter-trainer Mancini gaf eerder al prijs tegen Ajax niet op een gelijkspel te spelen. Juan Sebastián Verón keerde tegen ‘Samp’ terug op het Milanese middenveld. Afgelopen weekend kregen de aanvallers Alvaro Recoba en Adriano de voorkeur. Met Julio Ricardo Cruz en Obafemi Martins heeft de trainer in elk geval nog twee aanvallers van topklasse achter de hand.

Internazionale - Ajax begint dinsdag om 20.45 uur en staat onder leiding van de Zweed Peter Fröjdfelt.