Menu
Ajax klaar voor Klassieker

Ajax klaar voor Klassieker

Ajax speelt deze zondag in Rotterdam de eerste Klassieker van het seizoen. Tegen Feyenoord hopen de Ajacieden hun zegereeks op Nederlandse bodem voort te zetten. Een vanzelfsprekendheid is dat echter niet, want de laatste drie competitieduels in De Kuip eindigden in een gelijkspel.

Toch bewaren de meeste Ajacieden zoete herinneringen aan de Rotterdamse tempel. Dat heeft vooral te maken met de bekerwinst van ruim vier maanden geleden. Nadat Ajax in het thuisduel met 2-0 had gezegevierd, werd Feyenoord in de return opnieuw in de hoek gezet: 1-4. Luis Suarez en Siem de Jong velden die avond het vonnis over de thuisploeg door ieder tweemaal te scoren. De enige tegentreffer kwam van de voet van Jon Dahl Tomasson.

Eerder in het seizoen was de competitiewedstrijd tussen beide grootmachten geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Nadat Marko Pantelic de bezoekers op een 0-1 voorsprong had gebracht, profiteerde Georginio Wijnaldum in de 67ste minuut van een communicatiefout tussen doelman Maarten Stekelenburg en Urby Emanuelson.

Ooijer staat aan de vooravond van zijn tweede Klassieker. Ooijer staat aan de vooravond van zijn tweede Klassieker.

Inmiddels hebben beide teams diverse spelerswisselingen achter de rug. Feyenoord nam na het afgelopen seizoen afscheid van onder anderen de routiniers Roy Makaay, Kevin Hofland, Denny Landzaat en Giovanni van Bronckhorst. Ajax daarentegen haalde juist ervaring binnen met Mido, Teemu Tainio, Mounir El Hamdaoui en André Ooijer.

Laatstgenoemde staat aan de vooravond van zijn tweede Klassieker. ,,Geweldig, ik kijk er zo naar uit’’, kan Ooijer zijn enthousiasme nauwelijks temperen. ,,Mijn eerste wedstrijd bij Ajax op de bank was bij Feyenoord-uit’’, graaft de verdediger in zijn geheugen. ,,Maar dat is volgens mij zo’n zeventien jaar geleden. De training een dag voor de wedstrijd was toen een gekkenhuis. Nu hoor ik ook van de supporters hoe die wedstrijd leeft. Dat heb ik nog bij geen enkele club meegemaakt.’’

Toch beseft de 55-voudig international als geen ander dat het zondag vooral om de punten gaat. ,,Met dit elftal moeten we gewoon meedoen om het kampioenschap. Dat houdt in dat je in elke uitwedstrijd voor de overwinning moet gaan. Dat zullen we ook zeker doen.’’

Feyenoord - Ajax begint zondag om 12.30 uur. De geblesseerden Thimothée Atouba, Nicolás Lodeiro en Kenneth Vermeer behoren in elk geval tot de afwezigen aan Amsterdamse zijde.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2009/2010 Feyenoord - Ajax 1-1 (31-01-2010)
2008/2009 Feyenoord - Ajax 2-2 (21-09-2008)
2007/2008 Feyenoord - Ajax 2-2 (11-11-2007)
2006/2007 Feyenoord - Ajax 0-4 (20-10-2006)
2005/2006 Feyenoord - Ajax 3-2 (05-02-2006)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst