Menu
'Ajax klaar voor kraker'

'Ajax klaar voor kraker'

Ajax boekte zaterdagavond een 2-0-zege op FC Groningen. In de sportkaternen van de kranten is er maandagochtend volop aandacht voor de wereldgoal ‘met Bergkampiaanse allure’ van Viktor Fischer.

‘Ajax klaar voor kraker’ staat in chocoladeletters op de cover van telesport, de sportbijlage van De Telegraaf. Daarmee wordt al volop vooruitgeblikt naar de topper van komend weekend: Ajax - PSV. De gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen wordt aangegrepen om de sterke defensie van Ajax uit te lichten. Voor de zesde keer in zeven Eredivisieduels hield de ‘Muur van Mokum’ (kop boven artikel) de nul. In het verhaal komt de volledige achterste linie aan het woord, zoals ook rechtsback Kenny Tete: ,,Het geheim van onze solide verdediging? We kunnen het goed met elkaar vinden, praten veel binnen en buiten het veld en hebben veel snelheid, kracht én voetballend vermogen.” (..) De naam van assistent-trainer Orlando Trustfull wordt door alle verdedigers genoemd. ,,Hij zet de hele organisatie neer en laat ons veel beelden zien. Zelfs thuis of in het veld hoor ik zijn stem nog in mijn hoofd. ‘O ja, dit is zo’n situatie, scherp zijn’, denk ik dan.”

Ook de Volkskrant heeft oog voor de solide Amsterdamse defensie. ‘Met de huidige defensie evenaarde Ajax een clubrecord. Het bleef voor de zevende thuiswedstrijd op rij in de eredivisie zonder tegentreffer. Dat gebeurde eerder in 1987 en 1997.’

De verslaggever van Trouw richtte zijn blik na het wonderschone doelpunt van Fischer op de bank van Ajax. ‘Dat gebeurt niet vaak, om niet te zeggen dat het zó misschien wel nooit eerder werd vertoond. Ajax kon zaterdagavond zijn tweede, beslissende treffer tegen FC Groningen vieren (2-0), en langs de kant was ook de stoïcijnse assistent-trainer Dennis Bergkamp opgestaan. Hij lachte, en hij beantwoordde zelfs de dubbele high-five van trainer Frank de Boer. (..) Het was een kunstzinnig doelpunt geweest, gemaakt door Fischer. (..) Het was een doelpunt met Bergkampiaanse allure, zei De Boer.’

Het AD besteedt aandacht aan Nemanja Gudelj. Zowel de maker van de 1-0 als trainer De Boer komen in het verhaal aan het woord. ‘Bij Ajax is iedereen gewend om vooral te kijken wat spelers áán de bal doen niet zónder bal. Met argusogen wordt Nemanja Gudelj daarom bekeken. Want in dat laatste is hij beter dan in het eerste. Trainer Frank de Boer: ,,Wat hij brengt, is van grote waarde. Voetbal is óók duels spelen. Van de tien duels wint hij er 9,5. En uiteindelijk is dát het verschil of je als ploeg veertig meter naar achteren moet lopen of dat je direct zelf weer kunt gaan aanvallen.” (..) Toch is De Boer ook kritisch. ,,Nemanja moet soms sneller vooruit voetballen, maar dan draait hij terug de drukte in. Maar als hij dat óók al beheerste, had hij waarschijnlijk bij Barcelona gespeeld. Wij zijn keihard bezig om ook dat aspect te verbeteren. Het gaat steeds beter.”

Tekst en foto: Ajax.nl