Menu
Ajax klaar voor tweede seizoenshelft

Ajax klaar voor tweede seizoenshelft

Ajax is zondag teruggekeerd van een trainingskamp in Brazilië. Daar bereidde de ploeg van trainer Frank de Boer zich in zomerse temperaturen voor op de tweede seizoenshelft en speelde het in São Paulo een oefenduel met Palmeiras, dat met 1-0 verloren ging. Daarnaast benutten de spelers en staf de trip voor enkele sponsorverplichtingen en andere uitstapjes.

Ajax reisde met 25 spelers af naar São Paulo, inclusief Ruben Ligeon, Ricardo van Rhijn (Jong Ajax), Ouasim Bouy en Davy Klaassen (A1). Alleen de al langer geblesseerden Nicolai Boilesen en Kolbeinn Sigthórsson werkten in Nederland aan hun comeback.

Alle jonggedienden kregen speeltijd toebedeeld in het duel met Palmeiras, waarin vooral de 18-jarige Bouy zich onderscheidde met een uitstekend overzicht en ragfijne traptechniek. Derk Boerrigter (rug), Lorenzo Ebecilio (rug) en Gregory van der Wiel (lies) bleven aan de kant in stadion Pacaembu.

Eyong Enoh in actie tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen Palmeiras. Eyong Enoh in actie tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen Palmeiras.

Ajax dwong tegen de voormalig winnaar van de Copa Libertadores - de Zuid-Amerikaanse variant op de UEFA Champions League - kansen af via onder anderen Siem de Jong en Klaassen. Uiteindelijk viel de beslissende treffer diep in blessuretijd aan de andere kant toen invaller Pedro Carmona een voorzet vanaf links op fraaie wijze binnenkopte.

Ondanks het verlies keek De Boer tevreden terug op de oefenstage. ,,We hebben kunnen werken aan de dingen die we graag wilden doen, zowel op trainings- als gespreksniveau. ” Tevens keek de Noord-Hollander met een schuin oog naar de uitwedstrijd van zondag bij AZ. ,,Als we nog iets in de competitie willen betekenen, moeten we winnen. Onze focus ligt op de titel. ”

Behalve het sportieve aspect stond de reis naar Zuid-Amerika ook in het teken van een aantal commerciële activiteiten van de Braziliaanse tak van hoofdsponsor AEGON. Zo bracht een afvaardiging van Ajax en Mongeral AEGON vorige week een bezoek aan het complex van Desportivo Brasil. Deze club staat bekend om zijn goede jeugdopleiding in Brazilië en leidt louter jonge spelers op voor het betaalde voetbal.

Ook was zichtbaar dat Ajax, ondanks het uitblijven van de echt grote Europese successen, in Brazilië nog steeds een grote populariteit geniet. Saillant was het weerzien van De Boer en de eveneens aanwezige technisch directeur ad interim, Danny Blind, met coach Luiz Felipe Scolari. Het drietal haalde herinneringen op uit 1995, toen het door Scolari getrainde Gremio tegen Ajax de strijd om de wereldbeker verloor na strafschoppen. Later spoelde de inmiddels 63-jarige Braziliaan deze nare smaak weg door in 2002 als bondscoach van de ‘Goddelijke Kanaries’ de wereldtitel op te eisen.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots