Menu
Ajax klopt Ajax Cape Town

Ajax klopt Ajax Cape Town

Ajax Amsterdam heeft het tweede oefenduel met 3-2 gewonnen. Tegen Ajax Cape Town scoorden Dario Cvitanich, Siem de Jong en Darko Bodul. Maarten Stekelenburg keepte de gehele wedstrijd en was daarmee de enige Ajacied die de negentig minuten volmaakte.

Al direct in de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding trof Ajax een opponent van formaat. ,,Ajax Cape Town kan je vergelijken met een goede middenmoter”, wist een ingevoerde overtuigend te melden. Ajax won met 3-2.

De ‘broeders’ van de zusterclub moesten wel even wennen aan de omstandigheden en de tegenstander. Althans, zo zag het er van de buitenkant uit. Trainer Martin Jol had weer de beschikking over zijn internationals (alleen Miralem Sulejmani keek vanaf het bordes toe) en stelde de meeste in de eerste helft op. Zo verdedigde Maarten Stekelenburg het doel, stond Gregory van der Wiel aan de rechterkant en vormde Jan Vertonghen samen met Oleguer de centrale defensie. Eyong Enoh stond eveneens in de basis tegen zijn oud-collega’s en voorin stal Luis Suarez weer als vanouds de harten van de fans. Daley Blind mocht het in dit duel vanaf links in de verdediging proberen. Ook zag Jol Rasmus Lindgren voor het eerst aan het werk.

Ajax startte heerlijk aan de wedstrijd. In de derde minuut kreeg Luis Suarez al een open doekje van het publiek na een mooie actie, waarna Cape Town-doelman Hans Vonk een treffer van Cvitanich wist te voorkomen. Drie minuten later tikte Vonk de bal na een vrije trap van Urby Emanuelson over het doel, en ook in de twaalfde minuut weerhield de ervaren doelman Ajax Amsterdam van scoren toen Daley Blind verrassend de korte hoek zocht met een hard schot. Toen Suarez echter in de twintigste minuut Cvitanich vrij voor Vonk zette, moest de oud-keeper van Ajax capituleren: 1-0. Dat bleef het ook in de eerste helft die halverwege een kleine drinkpauze kende vanwege de hitte. Na de drinkpauze speelde Ajax Cape Town met meer pressie en werd het sterker. Kansen kwamen daar echter niet uit voort. Het mooiste moment viel net voor rust toen Lindgren met een fraaie volley de bal via Vonk op de lat schoot.

In de rust wisselde Jol al zijn veldspelers. Alleen Maarten Stekelenburg bleef staan. Ook Enoh keek vanaf dat moment toe vanaf de bank. ,,Ik vond het erg leuk om tegen mijn oud-ploeggenoten te spelen”, sprak hij nadat hij na de wedstrijd nog even in de kleedkamer van Cape Town handen had geschud. ,,Ik heb een goed gevoel overgehouden. We speelden goed, compact. We moeten aan onze snelheid werken, maar na een week trainen vind ik dat het heel goed gaat, iedereen begrijpt elkaar. Dat belooft veel voor het seizoen.”

De tweede helft begon net zo overtuigend voor Ajax als de eerste. Nu was het echter wel snel raak voor de Amsterdammers. Marvin Zeegelaar zette knap voor, waar Siem de Jong goed inkopte, 2-0. Acht minuten later zorgde De Jong voor de assist, zette zo Darko Bodul vrij die met een zeer geplaatste lob waartegen Vonk alleen zijn vingertoppen kon zetten, de stand naar 3-0 tilde.

Daarna ging het minder met Ajax Amsterdam en beter met de Urban Warriors. Na een fout van Toby Alderweireld maakte Sifiso Vilakazi 3-1 en dezelfde speler zorgde na een penalty voor 3-2. Tijd om gelijk te maken was er niet meer. Jol had op doelman Marco Bizot na al zijn beschikbare spelers ingezet. ,,Zowel voor als na rust speelde ik met een combinatieteam. Je kan dus niet zeggen dat na rust het B-team in het veld stond. Voor rust was Suarez de aanvoerder, na rust Wielaert. Ik heb in mijn hoofd wie ik aanvoerder wil maken, maar daarover moet ik nog met die persoon praten. Ik vond het leuk om hier de eerste wedstrijd voor veel mensen te spelen. Ik vond het wel een risico dat we bij rust maar met 1-0 voorstonden, maar gelukkig vielen de 2-0 en 3-0 vrij snel in de tweede helft."


Ajax - Ajax Cape Town 3-2 (1-0);
20. Cvitanich 1-0, 49. De Jong 2-0, 57. Bodul 3-0, 74. Vilakazi 3-1, 85. Vilakazi 3-2 (pen.)
Scheidsrechter: Ruud Bossen
Toeschouwers: 3750

Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel (46. Silva), Oleguer (46. Wielaert), Vertonghen (46. Alderweireld), Lindgren (46. Van der Heijden), Emanuelson (46. Sno), Aissati (46. De Jong), Suarez (46. Kennedy), Cvitanich (46. Bodul), Enoh (46. Zeegelaar), Blind (46. Anita).

Ajax Cape Town: Vonk, Ivanovs (67. Memela), Ngobeni (75. Gutu), Scott, Ferreira (75. Daniels), Serrero (46. Vilakazi ), Kubeka (67. Hlatswayo), Doutie (46.Alexander), Cale, Evans (75. Jennicker), Selolawane (Shabalala)

Dario Cvitanich opende op aangeven van Luis Suarez de score. Dario Cvitanich opende op aangeven van Luis Suarez de score.
Eyong Enoh speelde een helft tegen zijn voormalige ploeggenoten. Eyong Enoh speelde een helft tegen zijn voormalige ploeggenoten.
Luis Suarez was Ajax' aanvoerder in de helft waarin hij speelde. Luis Suarez was Ajax' aanvoerder in de helft waarin hij speelde.
Hans Vonk tikt weer een inzet van Ajax Amsterdam over zijn lat. De oud-Ajacied keerde onlangs terug naar Ajax Cape Town. Hans Vonk tikt weer een inzet van Ajax Amsterdam over zijn lat. De oud-Ajacied keerde onlangs terug naar Ajax Cape Town.
Siem de Jong maakte er vlak na rust 2-0 van. Siem de Jong maakte er vlak na rust 2-0 van.
De trainersstaf volgt de gebeurtenissen vanaf de bank. De trainersstaf volgt de gebeurtenissen vanaf de bank.
Evander Sno met een aanvallende actie. Evander Sno met een aanvallende actie.