Menu
Ajax klopt AZ en noteert 800ste thuiszege in Eredivisie

Ajax klopt AZ en noteert 800ste thuiszege in Eredivisie

De 4-1-overwinning van Ajax op AZ was er woensdag een met een gouden randje. Het was de 800ste thuisoverwinning sinds de start van de Eredivisie in 1956. Bertrand Traoré, Davinson Sánchez, Lasse Schöne en Amin Younes schoten Ajax op 5 april 2017 voorbij AZ. Ruim zestig jaar eerder bezorgde Loek den Edel de Amsterdammers de eerste thuisoverwinning in de dan gloednieuwe Eredivisie.

Den Edel sloeg zijn slag op 2 september 1956 in de thuiswedstrijd tegen NAC. De spits schreef die dag in De Meer zelfs in twee opzichten historie. Den Edel was de eerste scorende Ajacied in de Eredivisie én het was dus Ajax’ eerste Eredivisie-victorie voor eigen publiek, in de dan gloednieuwe competitie.

Ajax kampioen thuisoverwinningen
Ajax blijft voorlopig de kampioen van de thuisoverwinningen in de Eredivisie. PSV staat met 734 competitiezeges in Eindhoven op plek twee. Feyenoord won woensdag ‘pas’ zijn 701e wedstrijd voor eigen publiek in de Eredivisie.

Fraaie lentereeks voor Ajax
Ajax gaf woensdag ook zijn ‘lentereeks’ een prima vervolg. De Amsterdammers lijken onklopbaar als de lentemaanden aanbreken. De laatste keer dat Ajax verloor in de lente was op 17 mei 2001. Sindsdien volgden 58 zeges en besloten de Ajacieden 9 ‘lenteduels’ met een gelijkspel.

Met de zege op AZ blijft Ajax ook de enige ongeslagen club die ongeslagen is sinds de winterstop.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst