Menu
Ajax klopt PSV en wint op meer fronten

Ajax klopt PSV en wint op meer fronten

Ajax kon alle aanvallende bedoelingen tegen PSV na rust pas omzetten in treffers. Het resultaat was een dik verdiende 2-0 overwinning. Ismaïl Aissati speelde pikant genoeg een hoofdrol bij beide Ajax-treffers. De Ajacieden wonnen naast punten ook kostbaar zelfvertrouwen voor het vervolg van de spannende titelstrijd.

Frank de Boer verraste vooraf, bij de bekendmaking van zijn basisploeg. De Ajacied kon geen beroep doen op de geschorste Theo Janssen. De trainer besloot zijn basisploeg op meer dan een plek te wijzigen. De plek van Janssen op het middenveld werd ingenomen door Eyong Enoh. Daley Blind was de nieuwe linksback; Blind junior kreeg daarmee verrassend de voorkeur boven Dico Koppers. Vurnon Anita speelde zijn vertrouwde rol als controlerende middenvelder, terwijl Siem de Jong opnieuw startte als spits.

Het duel tussen de nummer 2 (Ajax) en Eindhovense nummer 4 op de ranglijst van de Eredivisie was de eerste 45 minuten vooral een tactisch topduel. PSV verdedigde gegroepeerd en gokte op uitvallen van de razendsnelle Tim Matavz en Dries Mertens. Dat de Eindhovenaren voor rust niet een échte kans afdwongen, tekende de onmacht plus de verdedigende intenties van de formatie van interim-trainer Phillip Cocu.

Ajax had in de eigen, uitverkochte ArenA natuurlijk wél volop aanvallende intenties en speelde wél om te winnen. Die tactiek leverde de thuisploeg voor rust ook niet veel kansen op. Welbeschouwd waren dat wedstrijddeel alleen De Jong (kopbal over) en Jan Vertonghen (vrije trap weggebokst door Przemyslaw Tyton) dicht bij een treffer. De al weken terug tot de laatste stoel uitverkochte ArenA (51.207 toeschouwers) hoopte dat het vuurwerk werd bewaard voor de tweede helft. ,,Voor rust ontbrak het bij ons te vaak aan het laatste zetje om PSV pijn te doen,’’ keek Frank de Boer na afloop terug.

Met de zeges van AZ (1-0) en Feyenoord (3-0) en het gelijkspel van FC Twente (1-1 op zaterdagavond) wisten Ajax en PSV in elk geval wat nodig was om optimaal mee te blijven strijden in de titelrace. ,,Je mag ‘m vooral niet verliezen,’’ sprak De Boer nog in zijn voorbeschouwing op Ajax – PSV. Met de tussenstand-in-evenwicht voldeden de Ajacieden in elk geval tussentijds aan die opdracht.

Spits Siem de Jong tekende uit een penalty voor de beslissende 2-0. Spits Siem de Jong tekende uit een penalty voor de beslissende 2-0.

Het voetbalvuurwerk werd kort na rust afgestoken, uitgerekend vlak nadat PSV via Zakaria Labyad had getekend voor zijn eerste grote kans. Vermeer voorkwam een onverdiende achterstand. De verdiende voorsprong van Ajax was drie minuten later een feit. Uitgerekend oud-PSV’er Aissati draaide de bal van riante afstand en even leep als verrassend over doelman Tyton in de verre hoek. De linksbuiten bracht zijn ploeg met een lucky (was het voorzet of een bewuste doelpoging?) op een winnend spoor. Eindelijk werden de aanvallende bedoelingen beloond.

,,Als het laatste zetje ontbreekt, moet je ook wat geluk hebben,’’ doelde De Boer op de fraaie treffer van Aissati. ,,Ik dacht dat Ismaïl de bal eigenlijk verstuurde als voorzet. Ook na de 2-0 hebben we de druk opgevoerd en kansen afgedwongen. De tegenstander continu onder druk zetten is wat we ook nastreven. Als technische staf zijn we er trots op dat dat vandaag is gelukt. Ik ben dan ook een trotse trainer.’’

Zeven minuten na de openingstreffer speelde Aissati opnieuw een hoofdrol, ditmaal in de ‘voorbereiding’ op Ajax’ tweede treffer. Marcelo was het gepingel van Aissati blijkbaar dusdanig zat dat hij de Ajacied in de Eindhovense zestien naar het gras trok. De Jong wist wel raad met de door scheidsrechter Vink toegekende penalty: 2-0.

Zo mocht Ajax zich even voor half zeven op de zondagavond de terechte winnaar noemen van de spannende topper tussen Ajax en PSV. De Eredivisie 2011-2012 is nog zeven speelrondes verwijderd van het einde. Met de zege wonnen de Amsterdammers naast punten ook een karrenvracht aan zelfvertrouwen voor een mogelijk succesvolle afsluiting van het seizoen. ,,Dit moeten we nog zeven wedstrijden volhouden’’, besloot De Boer, doelend op de overheersende rol van zijn Ajax tegen PSV. ,,Als we dat tegen de komende tegenstanders kunnen opbrengen, worden we kampioen. Daarvan ben ik overtuigd.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax – PSV en de reacties van Frank de Boer, Ismaïl Aissati, Eyong Enoh en Vurnon Anita.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Eyong Enoh keerde terug in een vertrouwde rol: bikkelend en onvermoeibaar strijdend voor zijn ploeg. Eyong Enoh keerde terug in een vertrouwde rol: bikkelend en onvermoeibaar strijdend voor zijn ploeg.
Het georganiseerde vuurwerk vooraf, kreeg na rust een vervolg met voetbalvuurwerk op het veld. Het georganiseerde vuurwerk vooraf, kreeg na rust een vervolg met voetbalvuurwerk op het veld.
Ismaïl Aissati was betrokken bij beide Ajax-treffers. Ismaïl Aissati was betrokken bij beide Ajax-treffers.
Daley Blind kreeg als linksback verrassend de voorkeur boven Dico Koppers. 'Kleine' Blind speelde een prima duel. Daley Blind kreeg als linksback verrassend de voorkeur boven Dico Koppers. 'Kleine' Blind speelde een prima duel.
Vurnon Anita, hier duellerend met PSV-goalie Tyton, was een van de uitblinkende Ajacieden. Vurnon Anita, hier duellerend met PSV-goalie Tyton, was een van de uitblinkende Ajacieden.
Kenneth Vermeer verrichtte vlak na rust een belangrijke redding na een duel met Zakaria Labyad. Kenneth Vermeer verrichtte vlak na rust een belangrijke redding na een duel met Zakaria Labyad.
De veld- en wisselspelers plus stafleden vieren de 1-0 van Ismaïl Aissati. De veld- en wisselspelers plus stafleden vieren de 1-0 van Ismaïl Aissati.
Een overtreding van Marcelo op Aissati vormde de inleiding op Ajax' tweede treffer, uit een penalty... Een overtreding van Marcelo op Aissati vormde de inleiding op Ajax' tweede treffer, uit een penalty...
...Als Siem de Jong de strafschop benut is hij het middelpunt van een kluwen feestende Ajacieden. ...Als Siem de Jong de strafschop benut is hij het middelpunt van een kluwen feestende Ajacieden.
Rechtsback Ricardo van Rhijn maakte zijn opponent Dries Mertens het voetballen vrijwel onmogelijk. Rechtsback Ricardo van Rhijn maakte zijn opponent Dries Mertens het voetballen vrijwel onmogelijk.
Jody Lukoki vocht menig duel uit met zijn directe tegenstander: international Erik Pieters. Jody Lukoki vocht menig duel uit met zijn directe tegenstander: international Erik Pieters.
Enoh speelde voor zijn doen aanvallend en vond regelmatig aansluiting bij de Ajax-aanvallers. Enoh speelde voor zijn doen aanvallend en vond regelmatig aansluiting bij de Ajax-aanvallers.
De vrienden Frank de Boer en Phillip Cocu stonden voor het eerst tegenover elkaar als hoofdtrainers. De vrienden Frank de Boer en Phillip Cocu stonden voor het eerst tegenover elkaar als hoofdtrainers.
De Boer liet na afloop weten trots te zijn op de prestatie en het spel van de Ajacieden. De Boer liet na afloop weten trots te zijn op de prestatie en het spel van de Ajacieden.