Menu

Ajax klopt winnaar UEFA-CUP

In een schitterende wedstrijd klopte Ajax Liverpool, afgelopen seizoen winnaar van de UEFA Cup door Alaves te verslaan. Nikos Machlas zorgde voor een 1-0 voorsprong, die echter maar vier minuten stand hield. Fowler bracht Liverpool langszij. Die stand stond ook bij rust op het scorebord. In de tweede helft zorgden opnieuw Machlas en Arveladze voor de uiteindelijke 3-1 winst.

Ajax-trainer Co Adriaanse had ten opzichte van de wedstrijd Ajax-AC Milan enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo speelde Nikos Machlas in plaats van Shota Arveladze en maakte doelman Fred Grim plaats voor Bogdan Lobont. Bij Liverpool was eveneens een belangrijke wisseling doorgevoerd. Oud-Ajacied Jari Litmanen stond vanaf de eerste minuut opgesteld. Nog niet bij de Ajax-selectie zit de Tunesier Trabelsi. Hij komt woensdag naar Amsterdam. Adriaanse: ,,Er zijn nog wat documenten die ondertekend moeten worden. Het wachten is op die handtekeningen. Als die zijn gezet, is hij speelgerechtigd."

Voorafgaand aan de wedstrijd is het traditie dat de spelers bloemen in het publiek gooien. Ook nu. Jari sprintte als een jonge hinde naar Zuid om daar zijn twee boeketten bloemen aan ´zijn´ supporters te schenken. Uiteraard onder groot applaus.

In de zevende minuut kregen de Amsterdammers een vrije trap te nemen aan de linkerkant, omdat Marcus Babbel Mido alleen met een overtreding de baas kon. Andy van der Meyde sneed hem scherp voor het doel. Nikos Machlas kwam een fractie te kort om de bal binnen te koppen.

Duidelijk was dat Ajax iets wilde rechtzetten. De wedstrijd tegen AC Milan was niet zo verlopen als gehoopt. Mido leverde, net als in de tweede helft tegen AC Milan behoorlijke verdedigende inspanningen. Maar rond het kwartier nam Liverpool het initiatief over. Met snel spel vonden ze de openingen in de defensie van Ajax. Het was dat Pasanen nog oplette, anders had Ajax al achter gestaan.

Met de voorzetten van Van der Meyde zat het wel goed. Ook in de zeventiende minuut bracht hij de bal strak voor, maar wederom was Machlas niet gelukkig met zijn timing.

Diomede deed namens Liverpool iets terug. Hyypia opende na twintig minuten op Barmby. Zijn voorzet belandde bij Diomede die direct uithaalde. De bal vloog echter net over de lat bij Lobont.

Rond het half uur liet Zlatan een fraai staaltje voetbal zien. Hij dolde Henchoz, scoorde applaus, maar zijn als doelpoging bedoelde schot ging voorlangs. Ook te ver voor Machlas en Van der Meyde.

Ajax kwam in de 34e minuut op voorsprong. Nikos Machlas aasde op een fout van oud Willem II-er Hyypia. De Fin gleed inderdaad uit en de Griek prikte de bal binnen, 1-0.

Slechts vier minuten duurde de voorsprong. Toen schoot Robbie Fowler, totaal niet gehinderd door een Ajax-verdediger knalhard raak, 1-1.

Zlatan deed er vervolgens alles aan om de voordelige marge terug te krijgen. Met een schitterende actie liet hij Henchoz weer de hielen zien, om als een ballerina over de achterlijn te balanseren. Jammer genoeg liep zijn actie op niets uit.

Beide elftallen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In de 49e minuut liet Mido de Ajax-harten sneller kloppen. Met een mooie beweging zette hij zich in goede stelling, maar zijn schot ging -al dan niet aangeraakt- naast.

Dieptepunt voor de Ajax-supporters in de tweede helft kwam al na krap zeven minuten. Jari Litmanen moest van Houllier het veld af ten faveure van Michael Owen. Jari was niet blij. Hij wilde al richting kleedkamer, maar moest van de teamleiding op de bank de wedstrijd blijven volgen.

Hij zag vervolgens hoe Andy van der Meyde in de 54e minuut de ideale voorzet gaf op de inlopende Nikos Machlas. De Griek kopte onberispelijk raak, 2-1.

In de 63e minuut maakte Richard Knopper zijn rentree in de Arena. Daarmee greep Adriaanse terug naar een 'echte' nummer 10, in plaats van twee spitsen in de punt van de aanval, want Zlatan verliet het veld.

Liverpool had alle kans om korte tijd later gelijk te komen, want Pasanen liet de bal door zijn benen glippen. Fowler was paraat, maar Lobont was nog alerter en redde zeer goed.

Nikos Machlas verliet in de 67e minuut het veld. Hij werd vervangen door Maxwell, die op linksbuiten ging spelen waardoor Mido doorschoof naar de spits.

Met nog krap een kwartier op de klok voerde Adriaanse een dubbele wissel uit. Andy van der Meyde en Mido verlieten het veld en voor hen in de plaats kwamen Wamberto en Shota Arveladze.

Ajax had nog een treffer nodig om als toernooiwinnaar te worden gekroond. Bijna lukte het Richard Knopper om de 3-1 achter Arphexad, de vervanger van de wel aanwezige Sander Westerveld, te prikken. Maar de Liverpool-goalie redde nipt.

Een minuut later moest hij wel vissen. Shota Arveladze schoot Ajax naar een 3-1 voorsprong, vijf minuten voor tijd. Yakubu zorgde achterin voor zekerheid door Owen onzichtbaar te laten.