Menu
Ajax knokt zich miraculeus langs FC Twente

Ajax knokt zich miraculeus langs FC Twente

Het venijn zat hem onvervalst in de staart van FC Twente - Ajax. In een tijdbestek van een minuut, kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd, stelden de gasten drie zeer zwaarbevochten punten toch nog veilig. Treffers van Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson lieten de balans op de valreep alsnog in Amsterdams voordeel doorslaan.

De Amsterdammers -met Olaf Lindenbergh als basiskracht terug op het middenveld- toonden veerkracht en werklust tegen FC Twente. Twee goals van Blaise N'Kufo lieten Ajax bijna 88 minuten lang tegen een achterstand aankijken. De oersterke spits bracht de Tukkers na 24 minuten de eerste voorsprong. Aannemen, wegdraaien en doeltreffend uithalen; N'Kufo lijkt er een patent op te hebben. Ook Ajax-doelman Maarten Stekelenburg kan er nu over meepraten.

Een uitstekend keepende Sander Boschker plus op beslissende momenten onmachtige Ajacieden, bepaalden het wedstrijdbeeld in de verdere eerste helft.
Dat Boschker boven zichzelf uitsteeg liet zich makkelijk verklaren: de oud-Ajacied keepte zijn vierhonderdste wedstrijd in de Eredivisie én als speler van FC Twente. Na een huldiging met cadeau's en mooie woorden, kon de doelwachter niet veel anders dan een dijk van een wedstrijd keepen.

Van de gelijkmaker, vijf minuten na rust gescoord (inmiddels zonder de geblesseerd geraakte Wesley Sneijder), kon nauwelijks zestig tellen worden genoten door de Ajacieden. Een prima voorzet van Mauro Rosales werd met precisie, tact, klasse en kracht ingekopt door Markus Rosenberg. Een mini-minuut later lag Ajax door toedoen van N'Kufo opnieuw op de pijnbank. Een inzet van Georgi Gakhokidze belandde op de vuisten van Stekelenburg, maakte vervolgens een curieuze vlucht door de lucht, om uiteindelijk snoeihard te worden ingekopt door de Twentse nummer 9.

Aanhikkend tegen een 2-1 achterstand was het lang pompen of verzuipen voor de gasten. Ajax, dat zichzelf na rust wel tal van kansen en mogelijkheden afdwong, had bovendien het geluk dat de Tukkers twee kansrijk ogende counters op slordige wijze om zeep hielpen. Zelfs een man-meer-situatie werd niet uitgespeeld door de wisselvallig spelende Gakhokidze. Het leek wel alsof Ajax vertrouwen putte uit de Twentse onmacht het duel te beslissen. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Blind toch loon naar (hard) werken.

Met de gelijkmaker (2-2) van Hedwiges Maduro leken de Ajacieden op de valreep toch nog redelijke zaken te doen. De international van Oranje scoorde zijn treffer in de 89ste minuut. Maduro kreeg de bal op een presenteerblad aangereikt door tegenstander Vidarsson, waarna Boschker van dichtbij werd gepasseerd. Niet veel later brak hét moment van invaller Urby Emanuelson aan.

,,In de beslissende fase waren we gelukkig, al waren de goals niet onverdiend'', blikte coach Danny Blind opgelucht terug op de spectaculaire slotfase én zwaar bevochten zege. ,,Ajax kreeg de meeste en beste kansen. Terwijl FC Twente met twee goals uit twee kansen een honderd procent score haalde. Ik kan mijn ploeg in elk geval complimenteren met de getoonde strijdlust.''

In een fase waarin de 'gouden wissel' Emanuelson de rechterflank bestreek en Rosales dezelfde rol vervulde vanaf links, kreeg Ajax onverwachts toch nog loon naar werken. De Ajacied die de eerste seizoenshelft nog zoveel indruk maakte als linksback, mocht net buiten het Twentse doelgebied aannemen en uithalen. De bal verdween met een fraai boogje in de uiterste hoek van het doel van Boschker. De gevolgen zullen de Tukkers, uitblinker Boschker voorop, niet snel meer vergeten.

,,Ons spel was zeker niet overtuigend'', toonde middenvelder Emanuelson zich na afloop een echte realist. ,,Er moet kennelijk altijd iets gebeuren voordat iedereen bij ons de mouwen opstroopt. Vandaag was het zeker Lucky Ajax. Op deze manier winnen, zal je niet vaak meer gebeuren.''


Bekijk ook het fotoverslag van FC Twente - Ajax >>