Menu
Ajax knokt zich naar punt bij Twente

Ajax knokt zich naar punt bij Twente

De uitwedstrijd tegen FC Twente leverde Ajax zaterdag een zwaarbevochten punt op. De Amsterdammers knokten zich terug van een 2-0-achterstand. Treffers van Viktor Fischer en Nemanja Gudelj (penalty) verzekerden de gasten van een gelijkspel. Ajax morste in de Eredivisie zijn eerste punten.

Ajax kon prima papieren overleggen, voorafgaande aan de vijfde competitieronde. De eerste vier speelrondes leverden een identiek aantal zeges op. De Amsterdammers stonden bovendien geen enkele tegentreffer toe. Vooral de zes doelpunten van topscorer Anwar El Ghazi bezorgden Ajax een onvervalste kickstart van het seizoen 2015-2016.

In de Grolsch Veste schonk Frank de Boer de kersverse Oranje-international Jairo Riedewald een plek in zijn verdediging. Nick Viergever was Ajax’ startende linksback. De verdedigers wisselden gaandeweg de eerste helft van positie. Mitchell Dijks - dit seizoen steevast Ajax’ startende linkervleugelverdediger - was uit voorzorg buiten de wedstrijdselectie gelaten. De Purmerender viel tegen ADO Den Haag al vroeg uit met een lieskwetsuur. Dijks is weliswaar weer fit. Maar wellicht ook met het oog op de naderende ontmoeting met Celtic (donderdag in de Europa League) werd geen enkel risico met hem genomen. Dijks ontpopte zich dit prille seizoen tot een van de sterkhouders in De Boers ploeg.

Viktior Fischer juicht als hij Ajax terug in de wedstrijd schiet.
Viktior Fischer juicht als hij Ajax terug in de wedstrijd schiet.

De seizoenstart van Twente stond in schril contrast met die van Ajax. De Tukkers besloten de eerste vier competitierondes met een schamel punt. De barre start kostte trainer Alfred Schreuder de kop. René Hake werd aangesteld als interim-trainer. Aan hem de schone taak voor een heus Hake-effect te zorgen. De interim schuwde bij zijn promotie halve maatregelen in elk geval niet. De pas 18-jarige doelman Joël Drommel was de plaatsvervanger van de al langer schutterende Nick Marsman. De jeugdinternational van Onder 19 maakte zaterdag in de Grolsch Veste zijn officiële Eredivisie-debuut.

De Tukkers leken uitgerekend tegen de Ajacieden verlost van al het juk dat het team en de club sinds afgelopen seizoen teisterde. Twente incasseerde zowel binnen (sportief) als buiten (financieel) de kalklijnen klap op klap. Na langdurig en in hevigheid toenemend supportersoproer en een sportief wel zeer Twente-onwaardige reeks - de club verloor vijf van zijn laatste 8 Eredivisie-duels in de Grolsch Veste - hingen zaterdag weer gezonde verwachting en verse hoop in de Twentse lucht.

Eerste tegentreffer dit seizoen
De thuisclub begon stabiel aan het duel dat de voorbije seizoenen steevast doorging als competitietopper. Uitgerekend tegen Ajax leek Twente eindelijk weer iets van zijn oude glans en trots te hebben hervonden. De gasten hadden de eerste helft nauwelijks iets in te brengen. Ajax incasseerde na twintig minuten de eerste tegentreffer in de competitie. De Twentse spelmaker Hakim Ziyech bood uit een ingestudeerde corner Felipe Gutiérrez een optimale schietkans. De ongedekt gelaten middenvelder pegelde de bal vervolgens doodleuk voorbij Jasper Cillessen: 1-0.

Een kopbal van Joël Veltman was een spaarzaam Amsterdams wapenfeit uit de eerste 45 minuten. Ajax probeerde het de eerste helft vooral vanaf (grote) afstand; de piepjonge Twente-goalie Drommel werd er geen moment mee in verlegenheid gebracht. Het lukte Ajax lang maar niet de rode defensie te slechten.

Manusje-van-alles Ziyech bleek ook na de rust zijn gewicht in goud waard voor de Tukkers. Scheidsrechter Pol van Boekel bestrafte een ongelukkige handsbal van Nemanja Gudelj met de zwaarst mogelijke sanctie: penalty. Ziyech stiftte zijn strafschop à la Panenka voorbij Cillessen. De lichtvoetige balvirtuoos was zodoende betrokken bij 23 van de laatste 24 goals van Twente. Ziyech is, kortom, van levensbelang voor de Tukkers.

Kleine smile
De thuisclub leek hard op weg naar de eerste driepunter van ’15-’16. Uitgerekend twee Ajax-invallers staken daar in het laatste halfuur een stokje voor. Een kwartier na de treffer van Ziyech gleed invaller Viktor Fischer - de Deen verving de onzichtbare Arek Milik - de bal voorbij Drommel. De 2-1 voorzag de elf van De Boer van verse lucht. In de rommelige en door overtredingen ontsierde slotfase vocht Ajax zich zelfs weer naast de Twentenaren. De overtreding van Drommel op Yaya Sanogo (de huurling van Arsenal had vier minuten eerder Viergever afgelost) kostte de thuisclub een penalty. Gudelj verzilverde het buitenkansje vanaf elf meter dankbaar: 2-2.

Zo besloot Ajax een duel dat lang zorgelijk verliep alsnog met een kleine smile. De getoonde werk- en vechtlust leverde de Ajacieden uiteindelijk alsnog een kleine beloning op. Na een pover eerste uur, plus een royale achterstand, was het gelijkspel wellicht het hoogst haalbare. Donderdag opent Ajax de groepsfase van de UEFA Europa League met een thuisontmoeting met Celtic. De Amsterdammers zijn vanaf 19:00 uur gastheer in de Amsterdam ArenA. Om de Europese campagne in de groepsfase wél goed te starten, zal niets minder dan een thuisoverwinning volstaan.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen oog in oog met de jonge Twente-doelman Drommel.
Davy Klaassen oog in oog met de jonge Twente-doelman Drommel.
Aan de hand van aanvoerder Davy Klaassen knokte Ajax zich terug in de wedstrijd.
Aan de hand van aanvoerder Davy Klaassen knokte Ajax zich terug in de wedstrijd.
Invaller Yaya Sanogo gaat neer en scheidsrechter Van Boekel legt de bal op de stip.
Invaller Yaya Sanogo gaat neer en scheidsrechter Van Boekel legt de bal op de stip.
Nemanja Gudelj veroorzaakte en benutte een penalty.
Nemanja Gudelj veroorzaakte en benutte een penalty.
Anwar El Ghazi lukte het niet zijn zevende treffer van het seizoen te maken.
Anwar El Ghazi lukte het niet zijn zevende treffer van het seizoen te maken.
Twee penalty's, zeven gele kaarten: aan beide kanten werd veel strijd geleverd.
Twee penalty's, zeven gele kaarten: aan beide kanten werd veel strijd geleverd.