Menu
Ajax koestert band met clubs uit de regio

Ajax koestert band met clubs uit de regio

Woensdag stromen de velden van de Toekomst vol voor het jaarlijkse HET-toernooi van Ajax. ,,Voor Ajax dé manier om iets terug te doen voor de clubs uit de regio'', vertelt organisator en Ajax-scout Hennie de Regt. Veertig clubs uit de wijde omgeving reizen naar Amsterdam voor een groots opgezet jeugdtoernooi dat dit jaar zijn vierde editie beleeft.

,,Het HET-toernooi is zeker wat de omvang betreft uniek te noemen’’, vervolgt De Regt, vanuit de kantine van de Toekomst. ,,Woensdag lopen hier toch meer dan vierhonderd pupillen rond. In acht poules van vijf clubs wordt gestreden om de prijzen.’’ Tussen 13.20 uur en 18.00 uur werken de deelnemende ploegen een compleet toernooi af. Nigel de Jong neemt de prijsuitreiking voor zijn rekening.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het HET-toernooi niet bedoeld om talenten te scouten voor de jeugdopleiding. Het jeugdtoernooi vloeide vier jaar geleden voort uit het samenwerkingsverband dat Ajax toen net was aangegaan met amateurclubs uit de hoofdklasse, eerste en tweede klasse. Op het HET-toernooi verschijnen 23 F-pupillenteams van clubs waarmee Ajax nog steeds prima banden onderhoudt. De Regt: ,,De overige zeventien deelnemende clubs komen hierheen op vriendschappelijke basis. Dat zijn bijvoorbeeld clubs die jeugdteams van Ajax ooit hebben uitgenodigd voor een toernooi.’’

De samenwerking met de HET-clubs beoogde vijf jaar terug een nadrukkelijke terugkeer naar de basis, de eigen voetbalregio, legt De Regt uit. Na jaren waarin Ajax zich vooral leek te focussen op clubs en jeugdopleidingen ‘in den vreemde’, werd het hoog tijd om de banden met clubs in de omgeving weer aan te trekken. Toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van HET-samenwerkingsverband.

,,Sindsdien wordt er samengewerkt op technisch, bestuurlijk en medisch vlak’’, vervolgt Ajax-scout en voormalig trainer De Regt. ,,Op al die gebieden worden verschillende activiteiten georganiseerd, waarmee de samenwerking hopelijk nóg beter wordt. Het komende jeugdtoernooi is een van die activiteiten. Verder wordt er eens per jaar, dit jaar op 9 november, een demonstratiedag georganiseerd. Dit keer verzorgen onze E-trainer Simon Tahamata, coördinatietrainer Renaldo Landburg en C-trainer Wim Kwakman deze dag bij VV Zwanenburg.’’ ’s Avonds is er een forumavond (De Regt: ,,We noemen het zelf ook wel een vragenuurtje’’) waarin de jeugdleiders en trainers hun voetbalvragen kunnen stellen aan John van den Brom (hoofd opleidingen Ajax) en De Regt. ,,De amateurclubs uit de regio moeten de aandacht krijgen die ze verdienen’’, besluit De Regt.

De wedstrijden op sportpark de Toekomst zijn woensdagmiddag gratis te bezoeken. De F-pupillen spelen op een half voetbalveldje wedstrijden van zeventien minuten. De teams bestaan uit zeven veldspelers en een keeper. De poulewedstrijden starten om 13.20 uur. De poulewinnaars vervolgen de strijd om 16.45 uur. De aftrap voor de finale staat gepland op 17.45 uur.