Menu
Ajax komt als winnaar uit spektakelstuk

Ajax komt als winnaar uit spektakelstuk

Ajax boekte in Nijmegen een knappe overwinning op NEC: 2-4. De debuutwedstrijd van Rob Wielaert en Toby Alderweireld kan de boeken in als een waar spektakelstuk.Marco van Basten liep na afloop van de wedstrijd met een grote glimlach op zijn gezicht het veld in om ieder van zijn spelers met een handdruk of een schouderklop te bedanken voor de geleverde strijd. Want de overwinning op NEC was terecht, maar wel heel erg zwaarbevochten, vooral toen Dario Cvitanich bij een 2-2-stand in de zeventigste minuut met twee keer geel van het veld was gestuurd. ,,Na rust werd het echt spectaculair”, aldus de hoofdcoach. ,,Ik moet het team complimenten maken voor de vechtlust en de mentaliteit.” Ook Rob Wielaert, die een prima debuut maakte, roemde de strijd op het veld. ,,Ajax heeft laten zien dat het echt kan knokken. Dit is een fantastische teamprestatie. Voor die drie punten hebben we echt keihard gewerkt.”
Wielaert mocht van Marco van Basten in de Goffert meteen zijn debuut maken in de hoofdmacht van Ajax. De nieuwe aanwinst nam centraal in de verdediging de plaats in van Oleguer, die vanwege rugklachten niet mee afreisde naar Nijmegen. ,,Het ontbrak nog een beetje aan automatismen”, gaf Wielaert toe. ,,Ik betrapte me er zelfs op dat ik nog af en toe 'Twente' riep in het veld. Maar we hebben nu weer een week om met elkaar te trainen en verder aan elkaar te wennen. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat het alleen maar beter zal gaan.”
Robbert Schilder verving geblesseerde Thomas Vermaelen als linksback. Naast Wielaert en Schilder werd de Amsterdamse defensie gevormd door Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen. Het middenveld bestond uit Eyong Enoh, Gabri en Miralem Sulejmani. Urby Emanuelson, Dario Cvitanich en Luis Suarez namen aanvallend de honneurs waar. De weer fitte Maarten Stekelenburg stond voor het eerst sinds het najaar weer onder de lat en kreeg ook meteen weer de aanvoerdersband om.
Na een voorzichtig eerste kwartier ontspon zich in de Goffert een aantrekkelijk duel. Ajax had het initiatief, maar moest oppassen bij de razendsnelle uitvallen en de dode spelmomenten van NEC. De thuisploeg kwam na een paar speldenprikjes van Ajax in de 24ste minuut bijna op voorsprong. Patrick Pothuizen kopte uit een corner hard op het doel, maar zag dat zijn inzet door Emanuelson van de lijn werd gehaald. Ajax antwoordde meteen via Luis Suarez. De Uruguayaan schoot de bal uit een vrije trap op de paal. Daarna werd NEC nog gevaarlijk via Ntibazonkiza (vrije schietkans) en Lasse Schöne (kopbal) en waren er aan Amsterdamse kant nog mogelijkheden voor Cvitanich en Suarez.
In de tweede helft werd de wedstrijd écht spectaculair. Micky Sulejmani eiste daarbij een hoofdrol op. De Serviër benutte op fraaie wijze een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Hij krulde de bal met links in de verre hoek. NEC sloeg terug via Ramon Zomer die met zijn hoofd een vrije trap verlengde van Lasse Schöne. In de 55ste minuut kwam Ajax voor de tweede keer op voorsprong, opnieuw dankzij Sulejmani. Gregory van der Wiel bracht de bal van de rechterkant in de doelmond, Cvitanich en Suarez maakten het de verdediging lastig in de lucht, waarna Sulejmani van dichtbij toesloeg. Daarna kreeg hij nog een aantal kansen, maar miste hij geluk in de afwerking. NEC kwam in de 68ste minuut op 2-2. Voor de tweede keer gebeurde dat uit een dood spelmoment. Een vrije trap werd snel genomen, Youssef El Akchaoui ontsnapte aan de aandacht van de Ajax-defensie en schoot de bal hard achter Stekelenburg.
Het ging er somber uitzien voor Ajax toen Cvitanich meteen daarna zijn tweede gele kaart ontving en van het veld werd gestuurd. Vroeg in de wedstrijd had de Argentijn al een kaart gepakt vanwege een handsbal. Zijn tweede kreeg hij na een duel met Patrick Pothuizen. Er leek niet veel aan de hand, maar scheidsrechter Kevin Blom besloot toch op te treden.
Ondanks een mannetje minder kwam Ajax in de 78ste minuut voor de derde keer op voorsprong. Dani Fernandez verlengde de bal na een vrije trap van Sulejmani in zijn eigen doel. Van Basten liet Toby Alderweireld in de 82ste minuut debuteren om zo een extra slot op de deur te hebben. De jonge Belgische verdediger, die in het veld kwam voor Sulejmani, hielp zijn ploeg uitstekend in het laatste kwartier. Ajax hield stand en breidde vlak voor tijd de voorsprong nog verder uit. Uit de counter kwam de bal bij Suarez. De aanvaller bediende de mee opgekomen Gabri, die de bal stijlvol over de uitgekomen Gabor Babos lobde. ,,Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat ik zou invallen”, zei Alderweireld. ,,Maar toen we op 2-3 kwamen, moest ik er heel snel in. Er was geen tijd om nerveus te zijn. We hebben er gelijk de beuk in gegooid en het is mooi dat we drie punten hebben gepakt. NEC is echt een goed team, daar win je niet zo makkelijk van.”
Omdat AZ uit van Volendam won, blijft Ajax tweede op de ranglijst. Volgende week staat er voor de Amsterdammers een uitwedstrijd tegen FC Groningen op het programma.