Menu
Ajax komt een goal tekort voor titel

Ajax komt een goal tekort voor titel

Teleurstelling in Tilburg. Ajax won bij Willem II (0-2), maar uiteindelijk nam PSV de kampioensschaal in ontvangst. De Amsterdammers werden op de valreep afgetroefd op doelsaldo. PSV wint de titel met één doelpunt verschil.

De laatste wedstrijd in de reguliere competitie had veel weg van een schaakwedstrijd, die op drie verschillende schaakborden werd gestreden. Op het ‘eigen’ bord moest Ajax een doelpuntrijke zege op Willem II realiseren. Daarnaast werden - op de virtuele extra schaakborden - de verrichtingen in Rotterdam (Excelsior - AZ) en Eindhoven (PSV - Vitesse) gevolgd. De talrijke, meegebrachte radiootjes bewezen hun waarde in het uitverkochte stadion van Willem II. In de stadions van Excelsior en PSV zal het niet anders zijn geweest. In de dug-out van Ajax volgde loop- en conditietrainer Laurens Ebben alle ontwikkelingen op de voet. Trainer Henk ten Cate werd bijgepraat over elke actuele, spraakmakende ontwikkeling.

‘Goole maoke!!!’ was de, in onvervalst Tilburgs, op beide dug-outs aangebrachte en ongetwijfeld opzwepend bedoelde tekst. Het was een aanmoediging die toch vooral de Amsterdammers ter harte moesten nemen. Om koploper AZ in halen leken zondag 14.30 uur slechts doelpunten en een zege nodig. Om PSV in elk geval op doelsaldo achter zich te houden moest (veel) worden gescoord.
Ajax drong daardoor vanaf de aftrap direct flink aan. Afstandschoten van Wesley Sneijder, Gregory van der Wiel en Gabri misten in de beginfase doel. Urby Emanuelson had na twintig minuten meer geluk. De mee opgekomen linksback zag zijn poeier een tikkeltje gelukkig in het doel van keeper Peter Zois verdwijnen. Omdat ook pogingen van Ryan Babel en Sneijder geen extra treffer opleverden, koesterden de gasten bij rust een nipte voorsprong: 0-1. De Alkmaarders stonden op moment nog naast Excelsior (1-1). PSV hield Vitesse onder zich: 2-1.

De Amsterdammers moesten het in Tilburg doen zonder Jaap Stam. De eerste aanvoerder kampt nog met een hamstringblessure. De routinier werd, net als eerder tegen FC Twente, uitstekend vervangen door Van der Wiel. John Heitinga was ook al gedwongen tot toekijken. De Ajacied was geschorst. Thomas Vermaelen, naast Van der Wiel geposteerd in het hart van de verdediging, leek Ajax met een kopbal aan een tweede treffer te helpen. Een Tilburger wist de inzet te keren op de doellijn. Kort daarop had Klaas Jan Huntelaar meer geluk. De spits profiteerde van een foutje Zois, die een inzet van Sneijder niet onder controle kreeg. Huntelaar schoot van dichtbij raak: 0-2. Zois had daarna wel volledige controle over een afstandschot van Edgar Davids. Ajax kwam overigens goed weg bij een overtreding op Cristiano. De Tilburger ging in de Amsterdamse zestien naar de grond. Scheidsrechter Ben Haverkort liet doorspelen.

Omdat de Alkmaarders in Rotterdam niet voorbij Excelsior kwamen en PSV verder afstand nam van Vitesse (5-1) Ajax had de doelpunten nog harder nodig. Op basis van het betere doelsaldo was PSV een kwartier voor tijd virtueel lijstaanvoerder. Huntelaar had de Amsterdammers dichterbij PSV kunnen brengen. Zijn inzet verdween net naast het doel. Perez mikte de bal in de slotfase ook net naast. Ook met Maarten Stekelenburg in de aanval was het de gasten niet gegeven de voorsprong verder uit te breiden. De keeper zorgde voor extra druk bij de laatste corner van de wedstrijd.

Het hielp helaas weinig. Ajax won weliswaar van Willem II, maar zag PSV langszij komen. De virtuele lijstaanvoerder mocht zich rond 16.15 uur de echte landskampioen noemen. Het Eindhovense doelsaldo is een doelpunt beter. Ajax moet de teleurstelling verwerken. Volgende week wacht de KNVB Bekerfinale tegen AZ, dat uiteindelijk met 3-2 verloor van Excelsior. Vervolgens wacht de ploeg van Ten Cate een reeks play-offduels.