Menu
Ajax komt laat op stoom tegen Borac

Ajax komt laat op stoom tegen Borac

Ajax won donderdag opnieuw van FK Borac. De ploeg van Marco van Basten kwam pas de tweede helft op stoom en versloeg de Serviërs met 2-0. ,,Dit zijn lastige wedstrijden”, vatte de trainer de avond samen.

Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez feliciteren Jeffrey Sarpong met zijn treffer. Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez feliciteren Jeffrey Sarpong met zijn treffer.

Hoe een wedstrijd in te gaan die op voorhand gespeeld lijkt? Dat was het luxeprobleem waar Marco van Basten mee kampte voorafgaand aan de return tegen FK Borac. In Servië had zijn team twee weken geleden met 4-1 gewonnen, een voorsprong die in de ArenA niet meer verspeeld zou mogen worden. De Ajax-trainer nam de wedstrijd desondanks serieus en startte ook in de sterkste opstelling. Toch verschilde het elftal dat Van Basten het veld instuurde in een aantal opzichten van het team dat zondag nog met 3-0 Vitesse versloeg. Kenneth Vermeer begon in het doel omdat Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar voorlopig zijn uitgeschakeld. Dario Cvitanich kreeg de voorkeur boven Jeffrey Sarpong als linkeraanvaller en stond zo voor het eerst in de basis tijdens een officiële wedstrijd van Ajax. Evander Sno nam op het middenveld de plaats in van Siem de Jong. De spelers namen de wedstrijd ongetwijfeld ook serieus en wilden de achttienduizend bezoekers zeker trakteren op een mooie midweekse wedstrijd, maar toch leek in de eerste 45 minuten de scherpte te ontbreken. ,,Ik was niet tevreden over die eerste helft”, zei Van Basten na afloop. ,,We speelden in een veel te laag tempo en stonden steeds naar elkaar te kijken als er een klusje moest worden opgeknapt. Dat kan niet op dit niveau. In de tweede helft ging dat gelukkig een stuk beter.”

Ajax was wel veruit de beste ploeg op het veld en kreeg ook een aantal redelijke kansen in de eerste helft. Sno schoot na een klein kwartiertje van afstand net naast, Suarez schoot bijna binnen na een corner van Silva en ook Huntelaar was een keer van afstand dichtbij de openingstreffer. De muur die Borac had opgetrokken rond het eigen zestienmetergebied werd pas in de tweede helft gebroken.

Door Sno in de rust te wisselen voor Jeffrey Sarpong, kreeg Ajax in de tweede helft een nog iets aanvallender gezicht. De Serviërs werden steeds verder teruggedrongen en zwichtten in de 71ste minuut voor de Amsterdamse druk. Klaas Jan Huntelaar bediende Sarpong die van afstand keihard de bal in de linkerhoek schoot. Op dat moment stond er bij Ajax al een heel nieuw middenveld, want naast Sno werden ook Jan Vertonghen en Eyong Enoh vroeg in de tweede helft gewisseld voor Rasmus Lindgren en Vurnon Anita.

Na de 1-0 was het wachten op de tweede treffer. Huntelaar was dichtbij met een kopbal in de 80ste minuut, maar zijn inzet werd knap gestopt door doelman Branko Grahovac. Suarez schoot van dichtbij raak na een steekpass van Robbert Schilder. Zo kreeg het publiek waar het recht op had. ,,Dit zijn moeilijke wedstrijden”, zei Van Basten. ,,Hoe langer het 0-0 blijft, hoe meer vertrouwen de tegenstander krijgt. Het publiek bleef gelukkig de hele wedstrijd achter ons staan en heeft ons er doorheen gesleept. Toen die eerste treffer viel, was de ban gebroken.”

Ondanks het verlies keek ook Borac-trainer Nenad Milovanovic terug op een geslaagd avondje Amsterdam. ,,We vonden het al een hele eer om in de UEFA Cup te mogen uitkomen”, zei de trainer. ,,Nu hoop ik echt dat Ajax het toernooi wint.” Om die wens te vervullen moeten de Amsterdammers in ieder geval de poulefase zien door te komen. Wie de tegenstanders worden in de groep van Ajax, wordt dinsdag bekend als in Nyon de loting plaatsvindt.