Menu
Ajax komt met de schrik vrij

Ajax komt met de schrik vrij

Ajax plaatste zich woensdag met een benauwde zege op NEC (3-2) voor de halve finales van het bekertoernooi. Een ‘makkie’ was het echter niet in de Amsterdam ArenA. Martin Jol: ,,Wij hebben veerkracht getoond en daarbij stimuleerde het publiek ons vandaag om toch te winnen.’’

Een voetbalavond die relatief zorgeloos begon, liep pal langs de rand van de afgrond maar eindigde alsnog met lachende Ajax-gezichten. Het was een vermoeide lach, dat wel. Een grimas vol opluchting en boordevol besef dat het woensdagavond bijna was misgegaan. De Amsterdammers leken in hun kwartfinalewedstrijd tegen NEC dicht bij een uitschakeling. Ajax toonde ruggengraat en knokte zich uiteindelijk tóch langs negen overgebleven NEC’ers.

Ajax had het aanvankelijk niet bepaald lastig, maar toch ook niet makkelijk met bekeropponent NEC. Met het wegtikken van de speelminuten veroverden de Amsterdammers wel weer iets meer terrein. Aan kansen desondanks geen gebrek bij de thuisploeg. Nadat Dennis Rommedahl Ajax al in de derde minuut aan een voorsprong had kunnen, eigenlijk had ‘moeten’ helpen (maar zijn schot gekeerd zag), mikte Gregory van der Wiel de bal van afstand over. Zowel Miralem Sulejmani als Marko Pantelic werkte hard, maar ze hadden het allebei lastig met de Nijmeegse verdedigers. Illustratief genoeg werd Sulejmani op een beslissend moment nét van de bal gezet, terwijl Pantelic meermaals ongelukkig was in zijn afronding. Het ontbrak de Servische Ajacieden eerlijkheidshalve ook aan een kleine dosis geluk.

Naast Pantelic keerden tegen NEC ook Demy de Zeeuw en Maarten Stekelenburg terug in de ploeg van Martin Jol. Anita bewandelde na zondag, de 1-0 overwinning op AZ, de omgekeerde weg. De linkspoot startte op de bank. Urby Emanuelson was zijn vervanger als linksback. Bij afwezigheid van de geschorste Luis Suarez ontfermde De Zeeuw zich over de aanvoerdersband.

De Zeeuw droeg bij afwezigheid van de geschorste Suarez de aanvoerdersband. De Zeeuw droeg bij afwezigheid van de geschorste Suarez de aanvoerdersband.

Met de selectie van NEC keerde ook een vertrouwd gezicht terug in de ArenA. Jeffrey Sarpong werd in de winterstop door Ajax verhuurd aan de Nijmegenaren. In een blauw uittenue met het fraaie rugnummer 9 keerde de middenvelder tijdelijk terug op vertrouwd gras. Met Sarpong was ook een van de dreigendste spelers in de ploeg van Wiljan Vloet genoemd. Vooral voor rust was de huurling gevaarlijk. Naast een inzet die eindigde in de handen van Stekelenburg, kwam de thuisploeg vooral goed weg bij een schuiver van de nummer 9. De hard en secuur ingeschoten bal scheerde maar net langs de (voor NEC) verkeerde kant van de paal. Ook spits Björn Vleminckx was vooral voor de rust een handenbindertje voor de Amsterdammers.

Na 43 minuten bezorgde De Zeeuw Ajax een voorsprong. De captain profiteerde van uitstekend voorbereidend werk van Dennis Rommedahl. De Deen omspeelde Jeroen Heubach en verzorgde vanaf de achterlijn een voorzet op De Zeeuw. Met een prima voetbeweging liftte de middenvelder de bal van dichtbij over Gabor Babos heen: 1-0. De openingstreffer was illustratief voor het groeiende Amsterdamse overwicht. Een voortijdige beslissing bleef lang uit omdat de Ajacieden kansen bleven missen.

,,In de eerste helft speelden we heel behoorlijk’’, blikte trainer Martin Jol na afloop terug. ,,De tweede helft was ons spel voorspelbaarder. NEC kon te makkelijk reageren op onze voorzetten. Al bleven wij de druk opvoeren. Vreemd was wel dat we het krachtsverschil niet konden uitdrukken in doelpunten. We kregen genoeg goede kansen.’’

Nog voor het verstrijken van het eerste uur incasseerden de Gelderlanders een tweede zware slag. Tien minuten nadat Jeroen Heubach zijn eerste gele kaart had geïncasseerd, kwam daar voor de NEC’er al een tweede boeking bij. De verdediger maakte hands in een duel met Rommedahl. Op de beslissing van scheidsrechter Richard Liesveld viel weinig af te dingen, al was die wel aan de zware kant.

Het tiental van NEC leek na de tweede tegenslag geslagen en rijp voor een knock-out. Invaller Christian Eriksen (hij verving Ismaïl Aissati) had bij zijn thuisdebuut de genadeklap kunnen toedienen en Ajax vroeg kunnen verzekeren van een bekervervolg. Het talent met het rugnummer 51 raakte de voorzet van Rommedahl verkeerd. Oud-Ajacied Mitchell Burgzorg en zijn spits Vleminckx bliezen de blauwe brigade uit Nijmegen onverwachts nieuw leven in. Zeven minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kopte de Belg vallend raak op aangeven van invaller Burgzorg. Jol reageerde op de gelijkmaker door Vurnon Anita in te brengen (voor Sulejmani).

De gelijkmaker bleek na negentig minuten een nooit verwachte verlenging waard. Invaller Rens van Eijden hielp de tien gasten drie minuten in de verlenging koppend aan een – nog sensationelere – voorsprong. De verdediger kopte loepzuiver raak uit een vrijetrap van Sarpong. Een bekersensatie hing in de lucht. Ajax’ speurtocht naar de noodzakelijke gelijkmaker duurde tot de 112e minuut. Op aangeven van De Zeeuw kopte op zijn beurt, aan de overzijde ook Toby Alderweireld in de roos: 2-2. Siem de Jong bracht Ajax met een rake kopbal uiteindelijk in veilige haven. Drie minuten na de gelijkmaker sloeg de vogelvrij gelaten middenvelder ook al koppend toe. Ook De Jong werd op maat bediend uit een vrije trap van De Zeeuw. NEC kwam die klap niet meer te boven. Ajax bereikte in een inmiddels kolkende ArenA de halve finale van het bekertoernooi.

,,De gelijkmaker was een domper’’, becommentarieerde Jol in zijn terugblik de treffer van Vleminckx. ,,Uiteindelijk wisten we de stand met twee kopballen uit twee vrije trappen toch recht te trekken. Wij hebben veerkracht getoond en daarbij stimuleerde het publiek ons vandaag om toch te winnen.’’

Voor Sarpong eindigde de bekeravond met een dubbele kater. De verhuurde Ajacied kreeg een minuut voor de 2-2 zijn tweede gele en dus rode kaart. Vanuit de catacomben zag Sarpong zijn ploeg alsnog kapseizen.

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges

Bekijk op Ajax TV nu de reacties van de Ajacieden

Rommedahl aan de bal. Rommedahl aan de bal.
Sulejmani begon tegen NEC in de basis. Sulejmani begon tegen NEC in de basis.
Emanuelson in actie. Emanuelson in actie.
De Zeeuw bracht Ajax vlak voor rust op voorsprong. De Zeeuw bracht Ajax vlak voor rust op voorsprong.
De kersverse vader Stekelenburg keerde tegen NEC terug onder de lat. De kersverse vader Stekelenburg keerde tegen NEC terug onder de lat.
De herstelde Pantelic maakte woensdag zijn rentree. De herstelde Pantelic maakte woensdag zijn rentree.
Ajax maakt zich op voor verlenging. Ajax maakt zich op voor verlenging.
Alderweireld brengt Ajax in de verlenging naast NEC (2-2) Alderweireld brengt Ajax in de verlenging naast NEC (2-2)
Eriksen maakte tegen NEC zijn thuisdebuut voor Ajax. Eriksen maakte tegen NEC zijn thuisdebuut voor Ajax.
Vleminckx in duel met Vertonghen. Vleminckx in duel met Vertonghen.
De Jong kopt Ajax in de 115e minuut van de verlenging naar de winst. De Jong kopt Ajax in de 115e minuut van de verlenging naar de winst.