Menu
Ajax komt net tekort

Ajax komt net tekort

Ajax heeft net naast de eindzege gegrepen in het Amsterdam Tournament. De Amsterdammers verloren met 1-0 van Arsenal door een late treffer van Robin van Persie. Henk ten Cate noemde de Engelse tegenstander ‘een maatje te groot’.

John Heitinga werd uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. John Heitinga werd uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi.

Ajax had 86 minuten lang de eindwinst in het Amsterdamse toernooi binnen handbereik. Een 0-0 zou voor de thuisploeg voldoende zijn geweest om de bokaal in eigen stadion te houden. Maar Robin van Persie stond het eerste echte Ajax-geluk van het seizoen in de weg. Vlak voor tijd wekte hij een voorzet vanaf de linkerkant achter doelman Maarten Stekelenburg. ,,Dat was heel zuur”, zei John Heitinga na afloop. ,,Je wilt iedere wedstrijd winnen en als dat dan vlak voor tijd mis gaat, dan baal je.” Keiharde duels maakten duidelijk dat beide ploegen de wedstrijd meer dan serieus namen. ,,Het ging er inderdaad af en toe hard aan toe”, zei Heitinga.

Henk ten Cate vond Arsenal in de goedgevulde ArenA de betere ploeg. ,,Arsenal was echt een maatje te groot. In het eerste kwartier werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Toen hebben we snel gewisseld en liep het beter.” De trainer haalde heel snel verdediger Gregory van der Wiel naar de kant en bracht aanvaller Dennis Rommedahl in. Niet omdat Van der Wiel het slecht deed, maar omdat Ajax een verdediger over had. Rommedahl kreeg de linksbuitenpositie toebedeeld en was meteen dicht bij een doelpunt. ,,Dennis deed het goed”, gaf Ten Cate zijn speler een compliment. ,,Er ging veel dreiging van hem uit, maar het liefst gebruik ik hem aan de rechterkant.”

Ten Cate miste veel vaste krachten tegen Arsenal. Zo werd Jaap Stam bijvoorbeeld gespaard, was Gabri geschorst en ontbrak Edgar Davids vanwege zijn beenbreuk. ,,Hun afwezigheid was duidelijk te merken”, analyseerde Ten Cate. ,,Zonder dat soort spelers red je het gewoon niet tegen een club als Arsenal.”

Toch bood Ajax na dat eerste kwartier behoorlijk tegenstand. Vanaf de flanken (Rommedahl en Kennedy) zorgde de thuisploeg voor behoorlijk veel gevaar, op het middenveld controleerde Heitinga en achterin werd alles goed dichtgehouden dankzij het centrale verdedigingsduo Vermaelen/Colin. Pas na een uur voetbal kregen de Londenaren weer de overhand. Van Persie was in de 73ste minuut al dicht bij de openingstreffer, maar Stekelenburg stopte zijn inzet. Een kwartier later schoot de Arsenal-aanvaller wel raak en bezorgde hij zijn ploeg de eindwinst in het Tournament. ,,Jammer”, vond Ten Cate. ,,Maar ik kijk toch met een goed gevoel terug op dit toernooi. Vooral als je bedenkt hoe we tegen Atlético hebben gespeeld.''

Hoewel Ajax met vijf punten als derde eindigde in de eindstand, sloot Heitinga het toernooi toch af met een prijs. Hij werd uitgeroepen tot beste voetballer van het toernooi.