Menu
Ajax komt tegen Dnipro goal te kort

Ajax komt tegen Dnipro goal te kort

De 2-1-overwinning op Dnipro Dnipropetrovsk bleek voor Ajax uiteindelijk niet genoeg voor een felbegeerde plek in de kwartfinales van de UEFA Europa League. Na goals van Riechedly Bazoer en supersub Mike van der Hoorn (in de verlenging) kwamen de Amsterdammers welgeteld één treffer te kort. Het minimale verschil maakte de Europese eliminatie des te pijnlijker.

‘Laat het vanavond gebeuren. Laat het vanavond zo zijn.’ Deze Twitter-boodschap vatte de spanning die rondom het thuisduel met Dnipro hing bondig samen. ‘Bloed, zweet en tranen’, was ook een toepasselijke tekst, die haarfijn aangaf wat werd gevraagd om de avond tot een succesvolle te maken. De return in de achtste finales van de UEFA Europa League was een onvervalst do-or-die- duel voor de Ajacieden. De 1-0-nederlaag uit Kiev moest in de ArenA worden weggepoetst. Minimaal twee keer scoren én de nul houden was daarbij het recept. Een plek in de kwartfinales van de Europa League, zou Ajax zijn seizoen alsnog extra kleur geven.

De Boer liet Ricardo Kishna terugkeren in zijn wedstrijdselectie én direct ook basisploeg. De linkeraanvaller was zondag (uitduel Heerenveen) disciplinair geschorst. Ook Nick Viergever moest de officieuze ‘generale’ voor de return tegen Dnipro aan zich voorbij laten gaan. De verdediger was zondag geschorst, maar Viergever stond tegen de Oekraïners gewoon weer zijn mannetje. Hij vormde met Joël Veltman het solide verdedigingscentrum.

Anwar El Ghazi baalt: Ajax is niet door in Europa. Anwar El Ghazi baalt: Ajax is niet door in Europa.

Dnipro kende in personeel opzicht aanmerkelijk grotere problemen. Coach Myron Markovich was ziek achtergebleven in Oekraïne. De erfenis van drie geschorste steunpilaren (Ruslan Rotan, Roman Zozulya en Artem Fedetskiy liepen in Kiev een fatale gele kaart op) woog nóg zwaarder voor de gasten. Aan invaller-coach Ivanov Olexandr de taak de ArenA stil te krijgen.

Ajax opende sterk voor eigen, gepassioneerd meelevend publiek. De ArenA was volgelopen voor de tweede ontmoeting met Dnipro Dnipropetrovsk. Na zeven minuten tekende Anwar El Ghazi voor de eerste Ajax-kans en zelfs de eerste mogelijkheid in de wedstrijd. Doelman Denys Boyko kon het schot maar net over zijn doel tikken. Het Amsterdamse offensief bleef doelpuntloos.

Ajax kon zich ook geen andere strategie permitteren. Zo snel mogelijk toeslaan, was de opdracht die het hoogst op het Amsterdamse wensenlijst prijkte. Dat Ajax daarbij uiteraard moest waken voor een - hoogstwaarschijnlijk fatale - tegentreffer, dwong behoedzaam opereren af. Ajax – Dnipro was in dat opzicht ook een oefening in geduldigheid. Aanvallen, maar ook verdedigen in de juiste dosering. ,,We moeten zorgvuldig zijn en onze momenten pakken als dat kan’’, gaf De Boer op de afsluitende pre-match persco al mee.

De Oekraïners ontworstelden zich gaandeweg aan de Amsterdamse druk. Het was onvervalst billenknijpen bij inzetten van Nikola Kalinic. De spits schoot bijna raak vanuit de draai, maar zag dat Cillessen nog net kon redden. Een rollertje van Kalinic werd iets later simpel opgeraapt door de Ajax-keeper. Cillessen had evenmin moeite met de inzet van Douglas, de Braziliaanse houwdegen in de Dnipro-defensie.

Ajax herpakte zich en ontketende kort voor rust een nieuw offensief. Ditmaal vertolkte El Ghazi en Kishna de hoofdrollen. Eerst bediende El Ghazi Kishna vanaf rechts op maat. De linksbuiten miste in zijn glijvlucht de bal op een millimeter. Iets later zag Kishna zijn schot eindigen op de handschoenen van Boyko, de goalie met het opvallende rugnummer 71. Een kopbal van Arek Milik tenslotte verdween naast. De doelpuntloze tussenstand won, met het verglijden van de tijd, aan spanning. Kón Ajax het deze avond nog laten gebeuren, het zo laten zijn?

Riechedly Bazoer bracht Ajax na exact 60 minuten op een winnend spoor. De middenvelder strafte simpel balverlies van Egidio met rechts even overtuigend als stijlvol af: 1-0. De Amsterdammers waren nog ‘slechts’ een goal verwijderd van een Europees vervolg.

Het laatste halfuur bracht geen beslissing. Bazoer was in het restant van de reguliere speeltijd nog het dichtst bij een treffer. Ditmaal bracht Boyko wél redding op de inzet van de Ajax-youngster. Dnipro liet zich op zijn beurt evenmin onbetuigd. Ajax ontsnapte aan een tegengoal na missers van Roman Bezus (kopbal naast) en Kalinic (schot via Cillessen over).

Met breekijzer Kolbeinn Sigthórsson (de IJslander vierde zijn rentree na blessureleed) voor Kishna joeg Ajax onvermoeibaar op een beslissende tweede treffer. Thulani Serero was vervanger van de leeg gespeelde Daley Sinkgraven. Ook met de verse nieuwe krachten bleek een verlenging onvermijdelijk.

Yevhen Konoplyanka dompelde de ArenA na 97 minuten in rouw. De Oekraïense captain was het scorende eindstation van een soepel uitgevoerde counter. Ook met een extra breekijzer, in de persoon van Mike van der Hoorn, slaagde Ajax niet in zijn missie. De opgave om alsnog tweemaal te scoren bleek te lastig. De supersub vertolkte de slotminuten een dubbelrol. Drie minuten voor het einde van de tweede verlenging blies hij met zijn 2-1 nieuwe hoop de ArenA binnen. Nadat Klaassen met zijn kopbal de lat had gevonden, knikte Van der Hoorn in de rebound wel raak.
Even leek een plek in de kwartfinales binnen handbereik; voor het eerst sinds het seizoen 2002-2003. Dnipro stond de 3-1 uiteindelijk niet meer toe. Na het laatste fluitsignaal van Aleksei Kulbakov incasseerde Van der Hoorn rood na een uit frustratie geboren opstootje met doelman Boyko.

Zo bleek Dnipro uiteindelijk dus toch een niet te nemen horde. Ajax was over twee achtste finaleduels niet veel minder dan de derde club uit Oekraïne. Het maakte de aanblik van juichende Oekraïners in de ArenA na de uitschakeling des te pijnlijker.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basiself voor het duel met Dnipro. De basiself voor het duel met Dnipro.
Ajax begon spetterend in de eerste helft, maar zag Dnipro langzaam beter in het spel komen. Ajax begon spetterend in de eerste helft, maar zag Dnipro langzaam beter in het spel komen.
Dnipro bleek opnieuw een heel gevaarlijke tegenstander. Dnipro bleek opnieuw een heel gevaarlijke tegenstander.
Arek Milik kreeg weinig ruimte voorin. Arek Milik kreeg weinig ruimte voorin.
Kishna met een voorzet vanaf links. Kishna met een voorzet vanaf links.
Daley Sinkgraven deed het uitstekend op het middenveld van Ajax. Daley Sinkgraven deed het uitstekend op het middenveld van Ajax.
Bazoer haalde in de 60ste minuut uit... Bazoer haalde in de 60ste minuut uit...
...en zette Ajax op 1-0. ...en zette Ajax op 1-0.
Na de 1-0 van Bazoer kwam het aan op verlenging, waarin Dnipro de eerste ploeg was die tot scoren kwam. Na de 1-0 van Bazoer kwam het aan op verlenging, waarin Dnipro de eerste ploeg was die tot scoren kwam.
Mike van der Hoorn zorgde in 117e minuut nog voor de 2-1, maar daarbij bleef het. Mike van der Hoorn zorgde in 117e minuut nog voor de 2-1, maar daarbij bleef het.
Na afloop van de wedstrijd kreeg Mike van der Hoorn nog rood. Na afloop van de wedstrijd kreeg Mike van der Hoorn nog rood.