Menu

Ajax komt veel tekort tegen PSV

Vier dagen na de uitschakeling in de UEFA Cup ziet Ajax zijn kansen in de competitie verkleinen. In eigen huis deelde PSV de Amsterdammers een gevoelige dreun uit: 1-3. In het spectaculair duel, met kansen over en weer, maakte Ruud van Nistelrooy het verschil. De spits die zes weken droog stond scoorde drie keer. Even zette Ajax de achtervolging in, maar na na de rode kaart voor Van Halst kon de ploeg geen vuist meer maken.

Reuser startte voor eerst sinds lange tijd weer in de basis, op de plaats van de geblesseerde Witschge. De openingsfase was spectaculair. De Amsterdammers begonnen voortvarend, met snel, aanvallend voetbal. Aangewakkerd door de waanzinnige ambiance in het stadion leek Ajax voor het eerst in de historie af te gaan op een zege op PSV in de ArenA.

Foto: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Maar na een half uur werd duidelijk dat niet Machlas een hoofdrol zou opeisen. Juist in de wedstrijd tegen Ajax besloot Ruud van Nistelrooy zijn doelpuntenloze periode te doorbreken. De PSV-spits legde in de eerste helft twee keer trefzeker aan. Na rust kopte hij raak op aangeven van Bruggink.

Knopper redde de eer, in de 57e minuut. Tot het eerste doelpunt van PSV ging de strijd nog gelijk op, met kansen over en weer. Maar Ajax gaf de doelpunten woensdag makkelijk weg. Het eerste viel uit een counter. De tweede na een individuele actie van Van Nistelrooy in de zestien. De spits zette eenvoudig drie Ajacieden op het verkeerde been.

De tegentreffer zorgde kort voor een opleving. Maar vijf minuten later hoefde het allemaal niet meer. Jan van Halst zag zijn tweede gele kaart en mocht met rood vertrekken. Met tien man kon Ajax vervolgens geen vuist meer maken.

Aan Fred Grim lag het woensdag weer niet. De Ajax-doelman stond zeker onder de lat. Maar erg gelukkig zal hij niet zijn met zijn derde uitverkiezing dit seizoen van man van de wedstrijd, voor de derde keer dit. Door het verlies neemt PSV met drie punten afstand en gaat het alleen aan de leiding in de KPN Telecompetitie.

Voor Jan Wouters betekent dit zijn vijfde nederlaag in korte tijd, waarvan drie in de competitie. De geplaagde trainer verbaasde zich na afloop er over dat zijn ploeg de wedstrijd zo makkelijk uit handen gaf. 'Op dit niveau is het ondenkbaar dat je binnen dertien minuten met 3-0 achter komt.'

Ajax - PSV 1-3 (0-2)
0-1 Nistelrooy 37'
0-2 Nistelrooy 45'
0-3 Nistelrooy 50'
1-3 Knopper 57'

Ajax
Grim, Van Halst, Verlaat, Winter, Machlas, Laudrup (64' O'Brien), Gronkjaer, Knopper, Nieuwenburg, Chivu, Reuser (64'Wamberto).

PSV
Waterreus, Dirkx, Van Bommel, Van Nistelrooy (77' Kolkka), Bruggink (75' Iwan), Vogel, Van der Weerden, Van der Doelen, Rommedahl (87' Khokhlov), Nikiforov, Bouma.

Kaarten
Reuser (geel), Van Halst rood (2x geel).
Arbitrage Wegereef, Theelen, Verwoordt, Van Hulten.