Menu

Ajax krijgt beschikking over eigen kunstgrasveld

Nog deze zomer krijgt de eerste selectie van Ajax de beschikking over een eigen kunstgrasveld. Daarvoor zal één van de trainingsvelden naast de Amsterdam ArenA worden vervangen door het Arena Grass System, een kunstgrassysteem dat wordt gerealiseerd door Ten Cate Thiolon en Edel Grass, met als onderaannemer Arcadis.

Ajax is een club met nationale en internationale ambities. ‘Wij zijn het aan onze stand verplicht om ook met betrekking tot de ontwikkeling van het kunstgras voorop te lopen. Pas als wij ervan overtuigd zijn dat het kunstgras dezelfde karakteristieken bezit als gewoon gras, zullen wij overwegen om wedstrijden op kunstgras te spelen,’ aldus algemeen directeur Arie van Eijden.

Dit wordt het derde kunstgrasveld uit het project dat Ajax en de Amsterdam ArenA in 2002 zijn gestart. De jeugdspelers van Ajax hebben op De Toekomst al twee kunstgrasvelden in gebruik. De partijen hebben zich ten doel gesteld het beste kunstgrassysteem te ontwikkelen dat straks, als het naar ieders tevredenheid voldoet, ook geïnstalleerd zal kunnen worden in de Amsterdam ArenA. Daarmee krijgt de Amsterdam ArenA een ondergrond die de karakteristieken van het beste natuurgrasveld op het beste moment in het jaar het hele jaar door evenaart. Zo profiteren de spelers van Ajax straks van een ideale ondergrond om op te excelleren en is de Amsterdam ArenA flexibel genoeg om haar ruimte nog beter te exploiteren.

Voor dit derde veld wordt, voor het eerst in Nederland, gebruik gemaakt van een zogenaamde E-layer en een nieuw type infill. Beide componenten zijn bedoeld om de schokabsorptie te verhogen waardoor de spelers comfortabeler kunnen voetballen. Bovendien is deze nieuwe infill, in combinatie met de nieuw ontwikkelde vezel, nog slidingvriendelijker dan de huidige systemen die op de markt zijn.

Het Arena Grass System is tot stand gekomen dankzij de nauwe samenwerking van de Research & Development afdeling van Ten Cate Thiolon met de spelers van Ajax. Op basis van de door de spelers gedefinieerde wensen is het Ten Cate Thiolon gelukt een type kunstgrasvezel te ontwikkelen die de spelers in staat stelt om vooral veilig en technisch hoogstaand voetbal te spelen.

Het nieuwe kunstgrasveld zal voldoen aan de hoogste eisen van zowel de FIFA, de UEFA als de KNVB. De partijen van het Arena Project hebben dan ook de intentie om voor het veld zowel een FIFA als UEFA certificaat aan te vragen, waarmee de kwaliteit officieel erkend zal worden.

Arie van Eijden verwacht dat op termijn iedereen op kunstgras speelt. ,,Het is niet tegen te houden. In de ArenA zal ook kunstgras komen, maar pas dan als het honderd procent gelijk is aan natuurgras."