Menu
Ajax krijgt Celtic Park niet stil

Ajax krijgt Celtic Park niet stil

,,Verliezen mag sowieso niet”, gaf Frank de Boer voor de derde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League aan. En dat was precies wat er wel gebeurde op het sfeervolle Celtic Park. Celtic bleek veel beter met de kansen om te kunnen gaan dan Ajax en hield met een penalty net voor rust en een snelle goal na de rust die zo belangrijke drie punten in eigen huis, 2-1.

Waar De Boer in de eerste twee Champions League-duels van dit seizoen flinke surprises bedacht – Boilesen als hangende linksbuiten in Barcelona en de basisplaats voor De Sa tegen Milan, zo kwam er tegen Celtic geen tactische verrassing uit de hoge hoed. Logisch, want De Boer kende in zijn negentien man tellende selectie vooraf al twee twijfelgevallen. Zowel Niklas Moisander als Ricardo van Rhijn liet maandag op de laatste training merken nog last te hebben van fysieke ongemakken. De Finse centrale verdediger bleek op de wedstrijddag inderdaad te moeten afhaken en daarmee moest Ajax het zonder een ervaren kracht stellen, die juist zo gewenst was in de eerste wedstrijd van de tweeluik tegen Celtic. Hoewel? Toen De Boer in zijn voorbeschouwing werd geconfronteerd met zijn piepjonge centrale verdedigingsduo kon hij een glimlach niet onderdrukken: ,,Mooi toch?”

Teleurgestelde gezichten als Celtic op 2-0 komt. Teleurgestelde gezichten als Celtic op 2-0 komt.

De enige wisseling in de opstelling ten opzichte van zaterdag in de topper tegen Twente (1-1) was dat Daley Blind weer linksachter stond en geen centrale middenvelder. Die rol was in het derde groepsfaseduel in de Champions League voor routinier Christian Poulsen.

Celtic-trainer Neil Lennon moest meer dan De Boer improviseren met zijn team. Hij miste immers twee van zijn belangrijkste pionnen: zijn aanvoerder Scott Brown wegens een schorsing en Kris Commons met een hamstringblessure. Emilio Izaguirre, Mikael Lustig en James Forrest zijn nieuw in team in vergelijking met zondag. De ons bekende Georgios Samaras - hij speelde vroeger bij sc Heerenveen - was bij afwezigheid van Brown de aanvoerder.

Na een imponerend voorprogramma in het sfeervolle en uitverkochte Celtic Park was het om kwart voor negen toch echt zover. Ajax moest de eerste overwinning zien te behalen. Celtic zette met de jagende Samaras, Pukki en Stokes het jonge verdedigingsduo onder druk. Dat veel van de interim-aanvoerder moest komen, werd snel duidelijk. Samaras verdeelde het spel bij Celtic, maar de grootste kans kwam toch via de andere kant. Rechtsback Lustig zette in de dertiende minuut voor waar Pukki maar net miste. Ajax nam na die mogelijkheid het heft in handen en bouwde aan een overwicht dat tussen de twintigste en 35e minuut hoogtij vierde. Op het moment dat het publiek zich massaal omdraaide om met de rug naar het veld te hossen, scoorde Ajax bijna de openingstreffer. De Amsterdammers voerden, geruggesteund door de fans die op dat moment op de tribunes de boventoon hadden, de druk nog meer op. Dat had in de dertigste minuut 0-1 kunnen opleveren, maar de inzet van Christian Poulsen trof na een goede vrije trap van Viktor Fischer de paal. Slechts af en toe liet Ajax Celtic ontsnappen en op die momenten greep keeper Jasper Cillessen uitstekend in. Maar pal voor rust liep het toch slecht af voor de Amsterdammers.

Scheidsrechter Ivan Bebek bestrafte een actie van Denswil op Stokes met de zwaarste maatregel, een strafschop. Cillessen zocht en vond steun bij de fans, op de zestien voerden de spelers drukke gesprekken wat zowel Ajax (Poulsen en Veltman) als Celtic (Van Dijk) gele kaarten kostte. Alle heisa bleek uitstel van executie, want James Forrest haalde toch de trekker over, 1-0 voor Celtic.
In de tweede helft kreeg Ajax al snel een grote kans om de veldverhouding recht aan te doen. In de 53e minuut kwam Thulani Serero oog in oog te staan met Forster, maar de Zuid-Afrikaan moest zijn meerder erkennen in de keeper. Dat moest hij in de tegenaanval opnieuw, wat prompt de 2-0 opleverde. Serero kon niet voorkomen dat Berem Kayal van buiten de zestien meter - waarbij Denswil de bal nog toucheerde - in de uiterste hoek schoot, 2-0.

Ajax was getergd en ging onmiddellijk op jacht naar de aansluitingstreffer. Sigthórsson miste nipt met alleen Forster voor zich. Het spel ging vervolgens razendsnel op en neer. Ajax probeerde te snel en te geforceerd het doel te vinden. In de 68e minuut stuurde De Boer Boilesen het veld in en nam Blind de positie van de gewisselde Poulsen op het middenveld over en een paar minuten later kwam De Sa voor Fischer. Met nog tien minuten te gaan kwam Lasse Schöne voor Van Rhijn. Aan de stand veranderde pas in de blessuretijd iets. Serero (nipt over) en Blind (schot gered door Forster) waren al eerder dicht bij de aansluitingstreffer, maar het was Lasse Schöne die in de vierde minuut van de blessuretijd de 2-1 maakte. Celtic speelde toen al met tien man, want een paar minuten voor tijd kreeg Celtic-invaller Nir Biton de rode kaart voorgehouden na een belachelijke charge op Serero. Neil Lennon was ondanks die rode kaart na afloop een tevreden man: ,,Ajax gaf ons veel problemen, ze bewegen erg goed. Maar wij hebben een uitstekende tweede helft gespeeld. We zullen over twee weken in Amsterdam erg goed moeten spelen, om daar een goed resultaat te halen, maar ik denk dat we daartoe in staat zijn.”

Frank de Boer was na afloop teleurgesteld over het resultaat, maar tevreden over zijn spelers. ,,Ik zit hier met een dubbel gevoel. Als je op dit niveau zoveel kans krijgt en je domineert, want we geven bijna geen kansen weg, dan moet je winnen. De enige keer dat we misschien wel een kans hebben weggegeven was bij de 2-0. Van die penalty kan je niet zeggen dat het een kans was, ik noem het een jeugdige fout. Hij vergat even wat hij echt moest doen. Hij maakte de verkeerde keuze. Daarvoor hebben ze geen kans gehad. Wij genoeg en we zijn steeds onder de druk uitgekomen. Je moet de 1-1 maken en een seconde later ligt-ie er aan de andere kant in. En ja, voetbal draait om goals maken en daar ben ik wel teleurgesteld in. Voor de tweede plaats wordt het heel moeilijk, maar voor de derde plek heb ik nog een goed gevoel. Acht van de tien keer wint het beste team en ik vond ons het beste team. Nu moeten we het in de ArenA doen.”

De trip die zo vol verwachting was geweest, eindigde behoorlijk in mineur. Over twee weken komt Celtic naar de ArenA. Dan kan Ajax zich misschien revancheren voor de teleurstellende nederlaag op Schotse bodem. Aan de fans zal het niet liggen. Die stonden aan het einde van de wedstrijd met hun Ajax-sjaals omhoog. Voor hun geen mooiere club dan Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Celtic kwam op voorsprong via een penalty vlak voor rust. Celtic kwam op voorsprong via een penalty vlak voor rust.
Kolbeinn Sigthórsson dicht bij een doelpunt, maar de grensrechter heeft de vlag al in de lucht: buitenspel. Kolbeinn Sigthórsson dicht bij een doelpunt, maar de grensrechter heeft de vlag al in de lucht: buitenspel.
Lasse Schöne maakte in blessuretijd de 2-1. Lasse Schöne maakte in blessuretijd de 2-1.
Celtic-invaller Biton kreeg in de slotfase direct rood na een harde overtreding op Serero. Celtic-invaller Biton kreeg in de slotfase direct rood na een harde overtreding op Serero.
Kolbeinn Sigthórsson schiet op de hand van Van Dijk, maar krijgt geen strafschop. Kolbeinn Sigthórsson schiet op de hand van Van Dijk, maar krijgt geen strafschop.
Frank de Boer bedankt de meegereisde Ajax-supporters. Frank de Boer bedankt de meegereisde Ajax-supporters.
Ajax was zeker niet minder dan Celtic, maar reist toch met lege handen terug naar Amsterdam. Ajax was zeker niet minder dan Celtic, maar reist toch met lege handen terug naar Amsterdam.
Thulani Serero speelde met veel dreiging, maar was net niet scherp genoeg in de afronding. Thulani Serero speelde met veel dreiging, maar was net niet scherp genoeg in de afronding.