Menu

Ajax krijgt certificaat jeugdopleiding uitgereikt

Voor het bekerduel tegen sc Heerenveen kreeg Ajax het certificaat voor de jeugdopleiding overhandigd. ,,Het gaat erom dat je wat er op papier staat nu ook goed ten uitvoer brengt", verklaarde hoofd opleidingen Danny Blind na de overhandiging.

Het is een kwaliteitskeurmerk voor jeugdopleidingen, vergelijkbaar met KEMA-keur. De kwaliteit van een jeugdopleiding wordt op 83 aspecten meetbaar en objectief in kaart gebracht.

Deze aspecten hangen samen met visie, scouting, opleiding, ondersteuning en resultaat. Omdat 'voetbal' voorop staat in dit keurmerk wegen de aspecten die te maken hebben met ‘visie’ en ‘resultaat’ zwaarder mee dan ‘scouting’ en ‘opleiding’. Ondersteuning weegt het lichtste in de beoordeling.

Aan het certificaat hangt een aantal sterren. Ajax behoort met vier sterren tot de beste 14 jeugdopleidingen van het land.

,,Enige jaren geleden werd dit certificaat nogal eens met enige scepsis ontvangen", legde de heer Habold van de KNVB uit. ,,De gedachte was dat er zoveel cijfertjes en dergelijke op papier kwamen, dat het nauwelijks meer met voetbal te maken had. Maar ik denk dat die scepsis nu is verdwenen. Het voetbal staat natuurlijk voorop en en bij iedereen dringt door dat dit certificaat algemeen erkend is. Daarom ben ik oprecht blij dat ik dit certificaat met vier sterren aan Ajax mag overhandigen."