Menu
Ajax krijgt Excelsior op bezoek

Ajax krijgt Excelsior op bezoek

Ajax wacht vanavond in de ArenA het duel met Excelsior. Als de Amsterdammers deze ontmoeting winnend afsluiten kunnen zij de volgende dag rustig achterover leunen en de verrichtingen volgen van de concurrenten AZ, PSV en FC Twente, die een zware uitwedstrijd voor de boeg hebben tegen respectievelijk sc Heerenveen, Feyenoord en FC Utrecht.

Trainer Frank de Boer kon in elk geval sinds lange tijd weer gericht trainen in aanloop naar een wedstrijd, want de Noord-Hollander ondervindt deze week geen last van een midweeks programma of interlandverplichtingen.

Vorig seizoen stond het duel met Excelsior gepland in de slotfase van de competitie. Terwijl Ajax de Rotterdammers huiswaarts stuurde met een 4-1-nederlaag, versloeg Feyenoord titelkandidaat PSV met 3-1. Hierdoor hadden de Ajacieden, met nog twee speelronden te gaan, het kampioensschap opeens in eigen hand. Dat leidde tot dolle taferelen op de tribunes, helemaal nadat de megagrote SONY-schermen beelden vertoonden vanuit De Kuip.

Na de zege op Excelsior had Ajax vorig seizoen de titel in eigen hand. Na de zege op Excelsior had Ajax vorig seizoen de titel in eigen hand.

Toch kostte de zege op Excelsior meer bloed, zweet en tranen dan de uitslag doet vermoeden. Hoewel ‘Man of the Match’ Lorenzo Ebecilio al na dertien minuten de openingstreffer voor zijn rekening nam, bracht Daan Bovenberg de bezoekers tien minuten na rust op gelijke hoogte. Pas in de 72ste minuut brak Christian Eriksen het verzet van de Kralingers, al hing aan de intikker van de Deen een luchtje vanwege vermeend buitenspel van Gregory van der Wiel. ,,Het was natuurlijk buitenspel," liet De Boer na afloop aan duidelijkheid niets te wensen over. Opnieuw Ebecilio maakte twaalf minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind: 3-1. Het slotakkoord was voor Siem de Jong (90.) die met een spectaculaire omhaal doelman Nico Pellatz verschalkte.

Evenals vorig seizoen is Ajax veroordeeld tot een inhaalrace. De Amsterdammers bezetten momenteel de vierde plaats met 24 punten uit veertien wedstrijden. FC Twente en PSV hebben respectievelijk drie en zeven punten meer na hetzelfde aantal gespeelde duels. Koploper AZ gaat riant aan de leiding met 34 punten uit dertien wedstrijden. Excelsior heeft sinds vorige week de rode lantaarn overgedragen aan VVV-Venlo.

Ajax – Excelsior begint zaterdag om 20.45 uur.

Competitieresultaten van de laatste vijf edities:

2010/2011 Ajax - Excelsior 4-1 (24-04-2011)
2007/2008 Ajax - Excelsior 4-0 (02-03-2008)
2006/2007 Ajax - Excelsior 2-2 (18-02-2007)
2002/2003 Ajax - Excelsior 2-1 (16-03-2003)
1986/1987 Ajax - Excelsior 3-0 (08-03-1987)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Er zijn nog kaarten voor Ajax - Excelsior