Menu

Ajax krijgt het toch nog moeilijk in Roosendaal

In Roosendaal won Ajax moeizaam van het tot dan toe thuis ongeslagen RBC: 2-3. In een goede eerste helft, waarin beide ploegen kansen kregen werd niet gescoord. Litmanen verliet na tien minuten spelen in de tweede helft alweer het veld, maar niet voordat hij Zlatan in stelling had gebracht om de openingstreffer te scoren. Galásek en Chivu scoorden de twee andere doelpunten voor Ajax. RBC scoorde in de laatste tien minuten nog twee keer, waardoor de slotfase ongekend spannend werd.

Ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd tegen FC Zwolle, was het team van Ajax op twee plaatsen gewijzigd. Litmanen begon op de bank, net als Sikora. Pienaar en Wamberto waren hun vervangers. In zijn eerste wedstrijd met Ajax dit seizoen had Litmanen aangegeven de warming-up onwennig te vinden. Vandaar dat de Fin op eigen verzoek de warming-up geheel meedeed, terwijl hij op de bank begon. Zo´n twintig minuten voor de aftrap, hadden twee mensen al de avond van hun leven. Een huwelijksaanzoek op het veld, werd met werd met een volmondig ´ja´ positief beantwoord.

Na het beginsignaal begon Ajax fel. Al in de eerste minuut kreeg Pienaar een kansje, waarop keeper Aerts van RBC meteen in actie moest komen. Meteen daarna opende Ajax weer een snelle aanval, dit keer was het Maxwell die het zestien metergebied in kwam. De Braziliaan wilde echter teveel en een corner was alles wat de eerste echte kans Ajax opleverde.

Veel snelle aanvallen, vanaf links, rechts en door het midden, kenmerkten het spel van Ajax in de beginfase. De voorzetten van de flanken waren echter niet op maat, net zo min als de corners. De ballen waren vaak te hard, te hoog of strandden in de defensie van RBC. Vanuit het midden kwam meer gevaar. Pienaar bediende Zlatan keer op keer met slimme passjes, maar de Zweed kwam niet tot scoren. De beste inzet van de spits werd door de paal gekeerd.

Later in de eerste helft zakte Ajax wat in. RBC gaf de Amsterdammers goed tegenstand. Met name Wooter zorgde voor het veel gevaar van de thuisploeg. De ex-Ajacied was alleen door kleine overtredingen te stoppen. Vooral Chivu had het in het begin moeilijk tegen de veel bewegende middenvelder. Nadat O´Brien meer op Wooter ging spelen, werd de RBC-er meer in bedwang gehouden.

Ondanks het goede spel, met de uitblinkende Pienaar als echte spelverdeler, wist Ajax een aantal grote kansen niet te benutten. Het wachten was op een moment dat een doelpunt de wedstrijd zou openbreken.

Dat moment kwam na een klein kwartier in de tweede helft. Litmanen was inmiddels in het veld gekomen voor Maxwell. De Fin gaf met een beweging vier RBC-verdedigers het nakijken en zette Zlatan vrij voor het doel. De spits passeerde met een knap schot keeper Aerts. Enkele minuten later verliet Litmanen het veld alweer. ,,Hij had een tikje gekregen en wilde geen risico lopen”, verklaarde Koeman na afloop. De Fin maakte in tien minuten duidelijk hoe belangrijk hij is voor het huidige Ajax.

Ronald Koeman betreurde het feit dat Ajax de voorsprong nog bijna weggaf in de slotfase. ,,Het enige wat ik de ploeg kwalijk kan nemen is dat de spelers de wedstrijd niet professioneel hebben uitgespeeld. Dat geldt niet alleen voor de verdedigers, voorin hadden we drie of vier extra goals moeten maken. Achterin verslapten we, waardoor we nog blij moeten zijn dat het in de laatste minuut niet een gelijkspel is geworden. Doordat we niet kort genoeg meer dekten, werd een makkelijke wedstrijd toch nog een moeilijke. Dit geeft aan dat de ploeg in ontwikkeling is. Dat we het niet professioneel konden uitspelen, is teleurstellend”, besloot Koeman.

In korte tijd liep Ajax door een onverwacht schot van Galásek en een penalty van Chivu uit naar een 3-0 voorsprong. Het leek een veilige score, maar doordat Ajax niet meer zo gecontroleerd speelde kon RBC terug in de wedstrijd komen. Na een foutje van Chivu ging Wooter door en haalde verwoestend uit. De paal stond in eerste instantie in de weg. Vanaf de rechterkant werd de bal weer opgepikt en in tweede instantie schoot Wooter wel raak.

Met krap tien minuten op de klok begonnen de fans en de spelers van RBC er nog in te geloven. Twee minuten voor de officiële speeltijd was verstreken, scoorde Den Ouden de tweede treffer voor RBC. Er werden nog drie minuten extra gegeven, waarin RBC aandrong op de gelijkmaker. Gelukkig hield Ajax stand doordat de verdediging elke bal zo ver mogelijk naar voren schoot. Wegereef floot na 93 minuten voor het einde van de wedstrijd. Ajax won de vijfde wedstrijd op rij in de competitie en maakte een einde aan de ongeslagen status in eigen huis voor RBC.