Menu

Ajax krijgt les in effectiviteit

De droomstart duurde welgeteld vijf dagen. Na de prima seizoenopening van 5-0 tegen Fortuna Sittard ging Ajax zondagmiddag hard onderuit tegen Sparta. Nadat de Amsterdammers de betere kansen hadden in de eerste helft, scoorde Sparta in de 66e minuut bij de eerste kans de openingstreffer. Ajax was niet in staat het tij te keren. De Rotterdammers kregen uiteraard vleugels en liepen uit naar een 3-0 zege.

' Sparta is de club van Rotterdam'. Die song hief de F-side van Ajax aan voor de wedstrijd begon. Die kreet konden de Spartanen wel waarderen, maar dat Sparta ook daadwerkelijk voetballend aanspraak op die titel zou gaan maken, was niet in de hoofden van de fans opgekomen.

Het zag er namelijk in de eerste helft goed uit bij de formatie van Co Adriaanse, die hun eerste uitwedstrijd van het seizoen op het veld van Sparta tot een goed einde trachtte te brengen. Al in de zesde minuut leek dat te lukken, want Shota Arveladze dook alleen voor Sparta-doelman Frank Kooiman op. De keeper won dat duel en dat zou hij deze middag nog veelvuldig doen.

Ajax, vanaf de tribune gadegeslagen door de geblesseerden Machlas, Gronkjaer, De Cler en Tobiasen, kreeg kansjes, maar Knopper en Bobson hadden hun vizier niet op scherp staan. Dat ze niet de enigen waren, bleek spoedig. Arveladze, wel keer op keer gevaarlijk aan de bal, maar niet scherp in de afwerking, verwerkte de bal na een steekpass van Richard Witschge opnieuw niet naar behoren.

Nog een honderd procent kans kreeg de Georgier op wie de Sparta-verdedigers weinig grip hadden. Ferdi Vierklau, die in tegenstelling tot Galasek en Witschge, de vrijheid kreeg om zich met de aanval te bemoeien, speelde goed op Arveladze. Maar evenals zijn eerdere pogingen, bleef de spits ook nu droog staan. Het enige dat Arveladze wel kreeg was een gele kaart, voor het herhaaldelijk maken van hands.

In de tweede helft kwam de ongelukkige schutter niet terug binnen de lijnen. Arveladze: ' Het is niets nieuws dat ik word gewisseld, je moet je schikken naar de trainer.' Zijn vervanger was zoals vanzelfsprekend Brutil Hose.

Maar Ajax kwam er in de tweede helft niet lekker uit. Het tempo was laag en Sparta had middels tactische wijzigingen de Ajacieden beter in de tang. Toch was het na negen minuten in het tweede bedrijf, Ajax dat de beste kans op de openingstreffer had, maar Andy van der Meyde maaide volledig over de bal heen.

Kort daarna kon Cristian Chivu een tegentreffer nog verijdelen door goed te anticiperen op een pass op de creatieve en balvaardige Ali Elkhattabi. Maar het was uitstel van executie. Hoewel Hose nog bijna scoorde - Kooiman redde wederom bekwaam- was het Sparta dat in de 66e minuut op voorsprong kwam. Een passje van de reeds genoemde Marokkaan bracht Michel Langerak in stelling. De oud-AZ'er wist daar wel raad mee en passeerde de kansloze Fred Grim.

'Toen hadden wij niet de tactische kracht om terug te komen in de wedstrijd', analyseerde Adriaanse na afloop. ' En Sparta bouwde de voorsprong goed uit.' De geplaagde trainer doelde op de twee treffers die het frank-en-vrij voetballende Sparta nog maakte. Tien minuten voor tijd bracht Anders Nielsen de bal uit een van zijn fluwelen voorzetten voor het Ajax-doel. Hoewel Bram Marbus nog iets te ver stond, was er geen verdediger van Ajax in de buurt om de bal weg te maaien. Elkhattabi was echter wel ter plaatste, 2-0.

Omdat de meeverdedigende Cedric van der Gun - in het veld gekomen voor Andy van der Meyde- nergens heen kon met de bal, kon Sparta zijn slecht weg gewerkte bal onderscheppen. Elkhattabi (weer hij) bracht de bal voor en Marbus tilde de stand naar 3-0.

Geen vrolijke gezichten derhalve in het Amsterdamse kamp. Adriaanse: ' De eerste helft domineerden wij en speelden we goed. Vooral Arveladze creeerde honderd procent kansen, maar liet ze liggen. Sparta liep alleen maar achter ons aan. In de tweede helft zetten zj het tactisch om, waardoor wij niet meer aan voetballen toekwamen. Hose en Van der Meyde kregen nog kansen.

Maar Sparta schoot de eerste kans die ze kreeg, direct raak. Sparta deed het goed en bouwde de voorsprong rustig uit. Onze middenvelders werden overlopen, omdat het niet hun eerste gedachte is te verdedigen bij een 1-0 achterstand.' De Fin Petri Passanen zat na zijn goede wedstrijd van donderdagavond in het tweede elftal op de bank bij de hoofdmacht van Ajax. Tot een officieel debuut kwam het echter nog niet voor de verdediger.