Menu
Ajax krijgt lesje in effectiviteit

Ajax krijgt lesje in effectiviteit

,,We hebben de mogelijkheden gehad, maar niet benut’’, vatte Adrie Koster de verloren topper tegen PSV (0-2) kort en bondig samen. ,,PSV heeft ons een lesje geleerd in effectiviteit.’'

De Ajax-trainer maakte een aangeslagen indruk tijdens de persconferentie na Ajax - PSV. Na het gelijkspel tegen Vitesse (2-2, zondag) had ook de nederlaag tegen PSV een negatieve invloed op het humeur van de oefenmeester. De teleurstelling liet vooral na de midweekse inhaalwedstrijd zijn emotionele sporen na. Zichtbaar ontgoocheld blikte Koster met een gezonde dosis tegenzin terug. De topper tussen de lijstaanvoerder uit Eindhoven en zijn naaste belager uit Amsterdam werd beslist op momenten. Momenten die steevast in het nadeel uitvielen van de thuisploeg.

Luis Suarez speelde de hoofdrol in het eerste belangrijke moment van Ajax - PSV. Oog in oog met doelman Heurelho Gomes krulde de Uruguayaan de bal net naast. De aanvaller had zijn ploeg aan een op dat moment terechte openingstreffer kunnen helpen. Ruim een halfuur later vertaalden de gasten hun eerste, echte moment wel naar een doelpunt. Balász Dzsudzsák beproefde zijn geluk met een schot van net buiten het zestienmetergebied. Doelman Maarten Stekelenburg en zijn verdedigers lieten zich verrassen: 0-1.

Met het passeren van de twee momenten voor de rust was de toon gezet. De Ajacieden lieten handenvol kansen en mogelijkheden onbenut. Het effectievere PSV had aan enkele kansen genoeg voor een overwinning.

,,Misschien had Perez wel eerder moeten schieten’’, doelde Koster op de kans die de Deen na een uur kreeg. Het was opnieuw zo’n moment dat de wedstrijd een ander gezicht had kunnen geven. De middenvelder controleerde de bal weliswaar, maar liet zich alsnog aftroeven door twee PSV’ers.
,,En drie of vier Ajacieden doken na een vrije trap van Kenneth voor Gomes op. Ze leken te kunnen koppen…’’, riep de Ajax-trainer een ander belangrijk moment in herinnering. De blik van Koster ging vervolgens in de stand 'pijnlijk'. Vooral omdat de grote kans waar de trainer aan refereerde ‘slechts’ uitmondde in een slap kopballetje richting Gomes.

Uiteindelijk werd Ajax - PSV in een tijdbestek van vijf minuten beslist. Vijf minuten nadat Gomes een vrije schietkans van Suarez had geblokkeerd, tekende Otman Bakkal aan de overkant van het veld voor de 0-2. Op de zoveelste misser volgde de genadeklap. Koster: ,,Bij de 1-1 waren we teruggekomen in de wedstrijd. Bijna in de tegenaanval scoorde PSV een tweede treffer. Heel teleurstellend allemaal.’’

Edgar Davids voorzag de toch al teleurstellende voetbalavond van een extra dikke rouwrand. De routinier reageerde zijn frustraties af op een tegenstander en incasseerde in blessuretijd een rode kaart. De aanvoerder zal de komende Klassieker aan zich voorbij moeten laten gaan.

,,Natuurlijk is deze nederlaag een streep door de rekening. Maar de competitie is nog niet gespeeld’’, besloot Koster strijdlustig. ,,Tegen Feyenoord moeten we zondag vol aan de bak. PSV kan dit weekend van AZ verliezen. In dat geval is de competitie weer open.’’ Het onderlinge verschil tussen koploper PSV en Ajax bedraagt sinds woensdag acht punten.

Bekijk binnenkort meer reacties van Ajacieden na Ajax - PSV op Ajax TV.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>