Menu
Ajax krijgt met een punt te weinig tegen Sparta Praag

Ajax krijgt met een punt te weinig tegen Sparta Praag

Bijna de hele wedstrijd domineerde Ajax het eerste duel in de Champions League tegen Sparta Praag. In de stand was dat nooit terug te zien. Gelukkig voorkwam Wesley Sneijder vlak voor tijd met een mooi schot wat vorig seizoen wel vaker gebeurde: beter spelen dan de tegenstander, maar toch met 1-0 verliezen. Danny Blind was tevreden over het spel, maar vond het 'te verschrikkelijk voor woorden dat je blij moet zijn met een punt'.

Blind koos voor zijn eerste duel als trainer in de Champions League voor dezelfde elf als vier dagen eerder tegen Willem II. Dat wil zeggen dat ook Olaf Lindenbergh, Urby Emanuelson en Hedwiges Maduro hun eerste wedstrijd speelden in het kampioenenbal. Markus Rosenberg kreeg weer het vertrouwen van de trainer in de spits. Vanaf het beginsignaal controleerde Ajax de wedstrijd wat resulteerde in de eerste kans voor de Amsterdammers na een minuut of vijf. Ryan Babel maakte de actie aan de linkerkant, legde terug op Wesley Sneijder die uithaalde. Keeper Blazek had de bal niet klemvast, maar Steven Pienaar kwam net te laat om de rebound binnen te tikken.

Rosenberg speelde goed voor rust. De spits demonstreerde na een halfuur spelen waar hij door Blind om was geroemd: op het randje van buitenspel draaide hij weg van zijn tegenstander na een goede pass van Sneijder en stond oog in oog met de keeper. Helaas ging het schot voorlangs. Even daarvoor kon de Zweed net niet bij een goede voorzet van de rechterkant van Steven Pienaar. Maar het defensieve blok van Sparta Praag bleek in ieder geval te doorbreken.

Sparta Praag speelde fantasieloos en als de Tsjechen al een keer in de aanval gingen, meestal na balverlies van Ajax, kwam er wel weer een slechte pass waardoor Ajax weer in balbezit kwam. Slechts twee keer voor rust kwam de thuisploeg in de buurt van het doel van Vonk. In de beginfase ontstond een rommelige situatie voor het doel van Ajax, maar Polacek en Zelenka konden niet profiteren. Op slag van rust meenden de Tsjechen dat Sivok onderuit zou zijn gegaan vlakbij het doel, maar arbiter Larsen zag er terecht geen overtreding in.

Na rust bleef Ajax domineren. Tomás Galásek schoot naast en Babel over. Ook Sneijder had zijn ploeg op een verdiende voorsprong kunnen zetten. Een hoge bal voor het doel was net buiten bereik van Rosenberg, maar Sneijder kon er wel bij. De middenvelder kwam alleen af op Blazek, zijn schot werd echter geblokt door een verdedigend been. Toch kwam Sparta op voorsprong. Invaller Matusovic, die enkele minuten daarvoor al eens de paal had geraakt, kwam in balbezit na een kort genomen corner van Sparta. Vanuit de tweede lijn haalde hij verwoestend uit en passeerde Vonk in de verre bovenhoek: 1-0.

Meteen na het doelpunt had Babel zijn ploeg langszij moeten schieten, maar de paal voorkwam dat. Ajax bleef jagen op de gelijkmaker en tot grote vreugde van de Ajacieden kwam die in de blessuretijd. Sneijder schoot van afstand en bezorgde zijn ploeg een punt. ,,Toch zijn we wel een beetje teleurgesteld", gaf de doelpuntenmaker toe. ,,We hadden het in de eerste helft moeten afmaken, dan was de wedstrijd gelopen. We hadden niet verwacht dat we zo veel kansen zouden krijgen, en dat in een Europese wedstrijd. Dat is in ieder geval positief."

,,Het is een gemiste kans dat we niet met drie punten naar Amsterdam terugkeren", vond Danny Blind na afloop. ,,In de eerste helft domineerden we en dat vertaalden we naar vier kansen. Dan moet je minimaal met 2-0 voor komen te staan. De laatste tien, vijftien minuten van de eerste helft waren we minder scherp. We zochten minder snel naar de vrije mensen op het middenveld, Galásek en Lindenbergh. Na de rust brachten zij een wissel in en daar hadden wij wat last van. Maar goed, het was een wereldgoal van die jongen, zo maakt hij er maar een in zijn leven. Het is voor ons heel zuur dat we te weinig rendement uit ons spel halen. We kregen zes, zeven kansen. We laten twee punten liggen tegen de directe concurrent in de poule. Het spel is ook gemaakt om te scoren, maar dat moet je dan wel doen."