Menu
Ajax krijgt smaak pas laat te pakken

Ajax krijgt smaak pas laat te pakken

Ajax hield het lang spannend tegen Willem II. In de extra tijd van de eerste helft wees Eyong Enoh de Amsterdammers met zijn 1-0 uiteindelijk de juiste weg. Ajax eindigde het treffen met de tricolores zelfs swingend. Met dank aan de treffers van Miralem Sulejmani, Marko Pantelic, Luis Suarez én de kippenvel opwekkende rentree van Gabri.

Tergend lang leken de Ajacieden zich stuk te lopen op de verdedigingsmuur die doelman Michael Aerts voor zich had opgetrokken. Luis Suarez was – zoals vaker dit seizoen – de voornaamste plaaggeest voor de Tilburgers. De Uruguayaan slaagde er een aantal keer in zichzelf in kansrijke positie te brengen. Het handjevol doelpogingen in het eerste halfuur liep nergens op uit. De kansen die vóór de Ajax-aanvoerder werden gecreëerd bleven ook lang zonder resultaat of succes. Dan weer stond een uitschuifbaar been van de gasten uit Brabant een treffer in de weg. Een andere keer voorkwam de ervaren Aerts een Amsterdamse treffer.

De goalie kreeg ook volop gelegenheid om in de wedstrijd te groeien. Aerts had vaak een antwoord op de Ajax-aanvalsgolven die op hem afkwamen. De doelman hoefde zich niet te vervelen, gezien de hoeveelheid werk die hij verrichtte. Het was alsof de Amsterdammers zaterdagavond een doelman tegenover zich troffen die na iedere geslaagde actie een centimeter leek te groeien…

Aerts slaagde er zelfs in een penalty van Suarez te keren. Of, anders gezegd: de Amsterdammers lieten zelfs een elfmetertrap onbenut. De - op papier - simpelste manier om te scoren eindigde opnieuw op de vuisten van de sluitpost. De strafschop werd na een klein half uur spelen ingeleid door een handsbal van de meeverdedigende Frank Demouge.

Gabri maakte tegen Willem II zijn langverwachte (en ook indrukwekkende) rentree. Gabri maakte tegen Willem II zijn langverwachte (en ook indrukwekkende) rentree.

Het eerste applaus in de tweede helft werd geoogst door Gabri. De Spanjaard maakte zaterdag al, na een lange periode van blessureleed, zijn rentree in de wedstrijdselectie. Alleen al bij het warmlopen kreeg de middenvelder de handen op elkaar.

Voordat van een Spaanse rentree sprake kon zijn kwam Miralem Sulejmani Dennis Rommedahl vervangen. De Serviër slaagde er vliegensvlug in om het vertrouwen van zijn trainer terug te betalen. Drie minuten na zijn wissel kreeg Sulejmani de bal uit een vrije trap van Demy de Zeeuw. De Serviër maakte drie passen met de bal aan de voet en schoot vervolgens feilloos raak. De inzet verdween in het uiterste hoekje, buiten bereik van de grabbelende Aerts.

De wijze waarop de treffer van ‘Micky’ door de Ajacieden werd gevierd was mooi. Bijzonder mooi zelfs. De Ajacied werd direct na zijn doelpunt aan het zicht onttrokken door zijn negen collega-veldspelers. Sulejmani werd bedolven door ploeggenoten. Alleen voor zijn doelman, de solide keepende Maarten Stekelenburg, was een oversteek richting doelpuntenmaker niet weggelegd.

De rentree van de onverwoestbare Gabri leidde zelfs tot een staande ovatie van het ArenA-publiek, zo bleek twintig minuten na de hervatting. Het moment waarop Eyong Enoh richting zijlijn ging en Gabri werd ingebracht, was een onvervalst kippenvelmoment. De Spanjaard werd klappend ‘welkom terug’ geheten, Enoh werd bedankt voor zijn bewezen diensten deze avond. Het duidt ook op een luxe die Jol heeft. De ene betrouwbare en onvermoeibare middenvelder werd gewisseld voor de ander. ,,Ik ben blij dat hij er weer bij liep'', keek Jol tevreden terug op de rentree van zijn middenvelder. ,,Gabri brengt routine en hij speelt zoals wij het nodig hebben. Ideaal om een speler als hem er weer bij te hebben.''

Ook Marko Pantelic liet de 49.900 toeschouwers in de ArenA opveren. De Serviër omzeilde de buitenspelval handig, werd aangespeeld en pegelde de bal overtuigend voorbij de alweer fiks in lengte gekrompen Aerts. Op de valreep pikte ook topscorer Luis Suarez zijn doelpuntje nog mee. In de blessuretijd bepaalde de Uruguayaan de eindstand op 0-4. Suarez sloeg uit een moeilijkere poging dus ijskoud wél toe.

,,We hebben zeker het laatste halfuur met Schwung gespeeld'', doelde Jol op het bij vlagen overtuigende Amsterdamse spel. Willem II speelde de laatste tien minuten uit met tien man na rood (twee keer geel) voor Veloso. ,,Er werden toen ook goede goals gemaakt. We zijn tevreden met deze overwinning.''

De Ajax-supporters keerden na de zege op de tricolores met een goed gevoel huiswaarts. Twee Ajacieden verlieten het stadion met een minder goed gevoel, of een ronduit slecht gemoed. Ajax-huurling Jan-Arie van der Heijden was de hele wedstrijd van de partij bij Willem II. Ook zijn trainer Alfons Groenendijk draagt de Amsterdamse club nog altijd een warm hart toe. De oud-Ajacied gunt Ajax alles, behalve als de Amsterdammers tegen Willem II spelen…

Waakzaamheid was vooral geboden bij de doelpuntloze tussenstand. Vooral spits Demouge slaagde erin gevaar te stichten voor het doel van Stekelenburg. Na een zeldzaam slippertje van Toby Alderweireld, die de bal miste, kreeg Demouge zijn royaalste kans. De spits kreeg ruim baan richting ‘Steek’ maar prikte de bal vervolgens nét voorbij de verkeerde kant van de paal. Ook Saïd Boutahar (over via Stekelenburg) en Bart Biemans (balletje net over) waren gevaarlijk.

Eyong Enoh bezorgde de thuisploeg in de slotseconden (van de blessuretijd) van de eerste helft alsnog de voorsprong. De Kameroener ontving de bal van een slecht uitverdedigende Willem II’er en besloot een korte dribbel met een leep en scherp aangesneden schot. Nog geen tien tellen later floot Van Boekel voor de rust. Ajax had toegeslagen op een psychologisch ijzersterk moment.

,,Als je Ajax lang op 0-0 houdt, blijft er voor een tegenstander altijd hoop'', evalueerde Martin Jol de eerste helft van zijn ploeg. ,,Maar er hadden ook voor de treffer van Enoh al één of twee ingemoeten. Willem II kwam bij fasen ook goed onder onze pressie uit. Dat deden ze aardig.''

Foto's Gerard van Hees

Vurnon Anita verving links in de defensie de geschorste Urby Emanuelson. Vurnon Anita verving links in de defensie de geschorste Urby Emanuelson.
Dennis Rommedahl 'zeilt' voorbij zijn tegenstander. Dennis Rommedahl 'zeilt' voorbij zijn tegenstander.
Eyong Enoh lijkt in extase na zijn 1-0. Rommedahl viert het feestje mee met de Kameroense Ajacied.. Eyong Enoh lijkt in extase na zijn 1-0. Rommedahl viert het feestje mee met de Kameroense Ajacied..
Maarten Stekelenburg hield zijn doel schoon tegen de tricolores. Maarten Stekelenburg hield zijn doel schoon tegen de tricolores.
Luis Suarez miste een penalty maar pikte zijn treffer op de valreep toch nog mee. Luis Suarez miste een penalty maar pikte zijn treffer op de valreep toch nog mee.
Demy de Zeeuw zet twee Tilburgers met een hakbal richting Pantelic op het verkeerde been. Demy de Zeeuw zet twee Tilburgers met een hakbal richting Pantelic op het verkeerde been.
Miralem Sulejman bekroonde zijn invalbeurt met een mooie treffer. Miralem Sulejman bekroonde zijn invalbeurt met een mooie treffer.
Ook Marko Panetlic bewees zijn waarde met een treffer. Ook Marko Panetlic bewees zijn waarde met een treffer.