Menu
Ajax krijgt te weinig tegen PSV

Ajax krijgt te weinig tegen PSV

Zoals een van de clubwaarden van Ajax voorschrijft, speelde de Amsterdamse ploeg lange tijd aanvallend, creatief en dominant voetbal tegen PSV. Uit een standaardsituatie scoorden de Einhovenaren echter het enige en winnende doelpunt.

,,Als dit een examen was, dan is mijn ploeg wel geslaagd'', zei Henk ten Cate na afloop. ,,Ajax speelde een goede eerste helft, waarbij we het sterke middenveld van PSV onder controle hadden. Ook creëerden we een serie kansen. Maar daar hadden we er wel minstens een van mogen benutten. Dan dwing je PSV om meer risico te nemen.''

Ajax was in de eerste helft inderdaad de toonaangevende ploeg op het gras van de kolkende Amsterdam ArenA. PSV had veel overtredingen en gele kaarten nodig om de Amsterdammers te stoppen. Er waren kopkansen voor Zdenek Grygera en John Heitinga, en schietkansen voor Wesley Sneijder, Kenneth Perez en Gabri. PSV stelde daar twee echte mogelijkheden tegenover: Koné aan het begin van de helft, Farfán na 44 minuten. Maar hoezeer Ajax ook domineerde, beide teams gingen rusten met 0-0, iets waar vooral het elftal van coach Ronald Koeman niet ontevreden mee kon zijn. ,,Ajax was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. We waren verrast dat John Heitinga op het middenveld speelde. Ik denk dat na rust het wedstrijdbeeld veranderde'', aldus Koeman.

Ajax speelde in de tweede helft op een iets lager niveau dan in het eerste bedrijf. De thuisclub begon nog wel met een mooie lange aanval, daarna deelde PSV enkele speldenprikken uit, doordat de gasten meer ruimte kregen op het middenveld. ,,De linies speelden te veel uit elkaar, waardoor de druk wegviel'', zei Ten Cate. ,,Jammer dat zo'n goal de wedstrijd beslist.'' De Ajax-trainer doelde op de treffer van Simons, die na 63 minuten uit een verre vrije trap de bal van dichtbij binnenliep.

Ajax was zichtbaar aangeslagen, maar PSV'er Méndez leek de tegenstander de helpende hand te reiken door acht minuten na het doelpunt zijn tweede gele kaart te halen. Rood dus, en Ajax had nog zo'n twintig minuten om PSV te achterhalen. De thuisploeg probeerde druk te zetten, maar de aanvallen strandden vaak voor het strafschopgebied van PSV. Alleen Sneijder kreeg nog twee grote kansen. De middenvelder mikte echter net naast.

,,De laatste vijftien minuten speelden wij teveel 'in de trechter' van PSV'', analyseerde Ten Cate. ,,Ik vond dat wij een goede linkerkant hadden staan. Daar maakten we te weinig gebruik van. Dan had ik beter Klaas Jan Huntelaar kunnen laten staan en er een verdediger uit kunnen halen. Dat wij te weinig vanaf links speelden, wijt ik aan enthousiasme. Die vergissing zullen we waarschijnlijk niet meer maken.''

Hoe dan ook, PSV nam de eerste plaats over van Ajax. ,,De verschillen zijn heel klein in alles. We doen goede zaken vandaag'', sprak Koeman. ,, Maar het verschil is maar een punt. Als wij een keer gelijk spelen, is het weer andersom.''

,,Het was eigenlijk een 0-0-wedstrijd, waarin wij iets beter waren, maar niet genoeg om te winnen'', vond Henk ten Cate.