Menu
Ajax laat AGOVV lang hopen op bekerstunt

Ajax laat AGOVV lang hopen op bekerstunt

Ondanks een wankele slotfase besloot Ajax de bekerwedstrijd tegen AGOVV met een kleine overwinning: 1-2. De Amsterdammers plaatsten zich daarmee voor de derde ronde van het KNVB bekertoernooi. ,,Het was van onze kant niet hartverwarmend, maar we zijn wel door naar de volgende ronde’’, vatte Jol de bekeravond kort samen.

Trainer Martin Jol gunde voor de bekerstrijd in Apeldoorn Luis Suarez en Gregory van der Wiel rust. Bruno Silva was de vervanger van Van der Wiel als rechtsback. Micky Sulejmani begon als aanvaller en werd bijgestaan door zijn offensieve kompaan Dario Cvitanich.

Vergeleken met het laatst gespeelde duel met VVV (4-0, vier treffers van Suarez) was Vurnon Anita een linie gezakt. De man die het zondag Keisuke Honda lastig maakte, begon ditmaal als linkerverdediger. Siem de Jong zat zondag niet bij de wedstrijdselectie, maar verscheen in Apeldoorn aan de aftrap als offensieve centrale middenvelder.

Demy de Zeeuw speelde uitgerekend in zijn geboortestad zijn eerste wedstrijd als aanvoerder van Ajax. De middenvelder bikkelde er als aanvoerder wederom op los vanuit de middenlinie. Veel leverde het harde werken de Amsterdammers voor rust niet op. Na een kwartier spelen zag Sulejmani zijn inzet, na goed voorbereidend werk van Vurnon Anita, nét naast verdwijnen. Ook Kennedy pegelde halverwege de eerste helft naast, terwijl Jan Vertonghen een inzet van afstand hoog over zag gaan.

De AGOVV-trainers en oud-Ajacieden John van den Brom en Peter van Vossen zagen hun ploeg lange tijd aardig gelijke tred houden met de gasten. Met een gevaarlijk indraaiende corner van Nyron Wau werd wat dat betreft al de toon gezet door de thuisploeg. Stekelenburg kon net bij de bal om deze uit zijn doelgebied te werken. Drie minuten voor de rust had Nacer Chadli zich onsterfelijk kunnen maken op Sportpark Berg en Bos. De scherp aangesneden volley van de middenvelder stuiterde maar net naast het doel van Maarten Stekelenburg.

Ajax begon met Dennis Rommedahl als verse kracht aan de tweede helft, waarin het een tandje hoger moest schakelen. Het tempo ging inderdaad een kleine versnelling omhoog. De Ajacieden werden zes minuten na de pauze op het goede spoor gezet door Anita. De uitblinker van het duel in de Koel, tegen VVV, schoot van buiten de zestien kiezelhard raak. De dropkick belandde in de kruising, over de vergeefs graaiende Stefan Postma.

De treffer van de linksback moet de ploeg van Jol hebben bevrijd van een kleine last. In de meest recente bekerhistorie viel voor Ajacieden weinig te genieten. Afgelopen seizoen werd de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Marco van Basten verrassend uitgeschakeld door FC Volendam. Een jaar eerder lieten de amateurs van Kozakken Boys Ajax wankelen. Na de narrow escape in Werkendam ging het in een midweekse uitwedstrijd tegen NAC alsnog mis. In 2007 won Ajax zijn zestiende en voorlopig laatste beker na een finalezege op AZ.

Vanwege de minimale voorsprong bleef het uitkijken voor de Amsterdammers. Chadli bleef voortdurend gevaarlijk op de linkerflank. Silva had meermaals het nakijken op een actie van de kwikzilverachtige en technisch begaafde AGOVV’er. Een voorzet van Chadli op Hans van de Haar belandde net verkeerd op het hoofd van de spits. Toen Chadli na een geslaagde individuele actie besloot zelf te schieten, scheerde de inzet over de lat.

Hesdey Suart werd de schlemiel van Berg en Bos. Na een uur spelen raakte de verdediger een inzet van Cvitanich zó ongelukkig dat het daarmee een eigen doelpunt werd. Bij de 0-2 leek het bekerduel gespeeld. Chadli – de linkspoot bleef gevaarlijk – en een foutje van Stekelenburg hielden het treffen toch (onnodig) lang spannend. Na een overtredinkje van de doelman op invaller Jeremy Bokila legde scheidsrechter Mario Winter de bal op de stip. Smaakmaker Chadli wist wel raad met het buitenkansje: 1-2.

,,We hadden er rekening mee gehouden dat het lastig kon worden’’, blikte Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Uiteindelijk viel het mee tot aan het penaltymoment. Zeker na de 1-2 deed AGOVV het heel goed. Uit meerdere situaties had de ploeg gelijk kunnen maken. Het was die fase van onze kant niet hartverwarmend.’’

Matig verdedigen brak de Amsterdammers in de slotminuten nog bijna op. De, op basis van de afgelopen weken geboekte resultaten (waarin steevast de nul werd gehouden), meest betrouwbare Ajax-linie kwam tweemaal kort achter elkaar goed weg. Ook Bokila liet kansen liggen om held van de avond te worden. Voor de Klaas Jan Huntelaar Tribune verzuimde hij AGOVV naast Ajax te schieten. Ook invaller Luis Suarez (Jol: ,,Bij een 3-0 voorsprong had hij niet gespeeld’’) kreeg nog een riante kans. De Uruguayaan vergat de mokerslag uit te delen. Uiteindelijk bleef het voor de Amsterdammers bij wankelen. Een zeventiende eindzege in het bekertoernooi behoort nog altijd tot de mogelijkheden. ,,Deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten. Op naar de volgende ronde", aldus Jol.

Dario Cvitanich begon in de spits met Sulejmani en Kennedy op de flanken. Dario Cvitanich begon in de spits met Sulejmani en Kennedy op de flanken.
Toby Alderweireld aan de bal. Toby Alderweireld aan de bal.
Luis Suarez kreeg nog een aantal minuten speeltijd in de hectische slotfase. Luis Suarez kreeg nog een aantal minuten speeltijd in de hectische slotfase.
Maarten Stekelenburg raakt de bal uit de strafschop nog wel, maar hij zit toch, 1-2. Maarten Stekelenburg raakt de bal uit de strafschop nog wel, maar hij zit toch, 1-2.
Miralem Sulejmani houdt oog voor de bal. Miralem Sulejmani houdt oog voor de bal.
Demy de Zeeuw droeg in Apeldoorn de aanvoerdersband. Demy de Zeeuw droeg in Apeldoorn de aanvoerdersband.